9 dolog, amit a 2. gyerek előtt jó, ha tudsz

Vivien Ecsédi | 2017.06.17


1. Előfordulhat, hogy a második gyereked mindenben az ellentéte lesz az elsőnek 
Ha azt hitted, hogy ugyanazokkal a módszerekkel boldogulsz majd most is, mint az első gyerekednél, nagyon meg fogsz lepődni. Lehet, hogy az evésben, lehet, hogy az alvási szokásaiban, de több mint valószínű, hogy valamilyen területen nagyon más lesz a második babád. A legtöbb két- vagy többgyerekes anyának ez a tapasztalata, úgyhogy próbáld elfelejteni, hogy mit hogyan csináltál az elsővel, lélegezz mélyeket és teljes mértékben hangolódj rá az új kis jövevényre!

2. És ketteske máshogy is fog viszonyulni hozzád 
Lehet, hogy már pár éve anya vagy, de hidd el, a második gyerekkel egy egészen más formáját fogod megismerni az anyaságnak. Mivel személyiségükben két teljesen eltérő kis emberről van szó, teljesen máshogy lesz szükségük rád és ez az idővel sem fog változni. Emiatt kicsit máshogy is kell viselkedj mindkettővel, de ettől függetlenül biztos lehetsz benne, hogy tökéletes anyukájuk vagy úgy, ahogy vagy.

3. Krónikus alváshiányban fogsz szenvedni (egy ideig) 
Nem akarunk rád ijeszteni, de nagy rá az esély, hogy ismét meg kell, hogy küzdj az alváshiánnyal. Oké, az is lehet, hogy egyike vagy azoknak a mázlista anyukáknak, akiknek az első pillanattól fogva édesdeden végig alussza az éjszakát a gyerekük - és meg is érdemled, ha így alakul. A valóságban azonban sajnos az édesanyák többségének nem adatik meg ez a kiváltság. Emellett pedig a nagyobb tesót is el kell látnod, úgyhogy egy darabig bizony nagyon fáradt leszel. Nyugodtan próbálgasd végig a gyereken az altatási technikákat és egyéb szuper trükköket, te pedig aludj, amikor csak teheted! Ezt a kezdeti időszakot át kell vészelni.

4. A nagy tesó igazi nagyfiúnak/nagylánynak fog tűnni (és igazán szuper jófejnek) 
Hirtelen a nagyobbik gyereked (aki valójában még mindig kicsi), sokkal idősebbnek fog tűnni a koránál. De mégis mikor lett ekkora és ilyen ügyes? Gyakorlatilag azt fogod észrevenni, hogy tökéletesen képes gondoskodni saját magáról és a kisöccséről/kishúgáról is. Ok, róla lehet, hogy nem egészen, de biztos, hogy sokkal önállóbbnak fogod látni, mint amíg csak egyedül volt. Pelenkázás közben elszalad neked a nedves törlőkendőért. Egyedül pisil a bilibe, és simán elfoglalja magát, amíg te próbálod minden igényét kielégíteni a megállíthatatlanul üvöltő újszülöttnek. Hiába, a nagy tesó egy igazi szuper jófej gyerek.

5. Ugyanakkor ketteskének az igényei is megnőnek egy kicsit 
Nos, igen. Ez az érem másik oldala. Ha a második számú gyermeked sokkal háklisabb és anyásabb (ez elég gyakori eset egyébként), valószínű, hogy a nagy tesónak is hirtelen számtalan kívánsága lesz amellett, hogy ő is téged akar majd a nap minden egyes percében. Ráadásul az ő igényei sokkal színesebbnek fognak tűnni, hiszen jóval több érzelmet képes kifejezni és a tudomásodra juttatni. Szerencsére, amíg a kicsit szoptatod, a nagy is melléd bújhat, és ő lehet a legjobb segítőd, akit dicsérj is meg minél gyakrabban, hiszen tényleg egy igazi kis hős!

6. Szükséged lesz némi extra segítségre
Szükséged lesz segítségre. Pont. A legfontosabb pedig, hogy ne félj segítséget is kérni! A párodtól, az anyukádtól, a barátnődtől, a szomszédtól, a babysittertől. Bátran kérd meg őket, hogy segítsenek ki, akkor is, ha nehezedre esik! A legtöbb anyuka azt gondolja, hogy mindent egyedül kell megoldania, de ez nem igaz. Ha szükséged van egy óra alvásra, valakire, aki beindítja a mosást, vagy aki megiszik veled egy kávét, ne légy rest tárcsázni!

7. És szükséged lesz némi extra türelemre is 
Az egyik legfontosabb tulajdonság, amire egy anyának szüksége van. Amikor a két gyereked szinkronban üvölt és azt gondolod, hogy kész, nem bírod tovább, akkor is állj meg egy pillanatra, lélegezz mélyeket, és tudd, hogy mélyen legbelül még mindig van egy icipicike kis béke és türelem, amit előhívhatsz magadból. Gyakorold a türelmet, újra és újra, és meglátod, idővel egyre könnyebb lesz a zen állapotát előhívni.

8. Teljesen elolvadsz, amikor azt látod, hogy gyerekeid mennyire szeretik egymást 
Minden kibírhatatlan kétgyerekes káoszos pillanatért kárpótol majd, amikor azt látod, hogy a két gyereked mennyire szereti egymást. És ezt - mikor épp nem bunyóznak - nyíltan ki is fejezik: ölelgetik, puszilgatják egymást, te pedig a könnyekig hatódsz majd ezekben a boldogságtól túlfűtött pillanatokban.

9. Szuperjól csinálod! 
Már most fantasztikus anyukája vagy az első gyerekednek. A második gyereked pedig iszonyú szerencsés, hogy ő is téged kap édesanyjának. Másodszorra is anyuka lehetsz, ami ugyanolyan nehéz, ám csodálatos tapasztalás lesz, mint elsőre volt. Maradj erős, és tudd, hogy szuper vagy és képes leszel végigcsinálni!


Forrás: babaszoba.hu

Hozzászólások

Büntetés helyett ezt ajánljuk

Büntetés helyett ezt ajánljuk

A büntetés nem jó nevelési módszer, mert bosszúvágyhoz, gyűlölködéshez és önsajnálathoz vezet. De akkor mi legyen, ha rossz fát tett a tűzre?

Soha ne kiabálj a gyerekre

Soha ne kiabálj a gyerekre

Tegyük a szívünkre a kezünkre: kit nem hoz ki időnként a sodrából a gyereke? Viszont: a problémát soha ne a hangunk felemelésével akarjuk megoldani!

Ezért nem alszik a gyerek!

Ezért nem alszik a gyerek!

Ha felnőtt küszködik álmatlansággal, csak maga szenved. Ha viszont a gyerek nem tud aludni, az egész család vele virraszt. Az álmatlanság “gyógyítása” tehát mindenkinek érdeke. Vegyük sorba, mik vezetnek leggyakrabban alvászavarhoz.

Mit tegyünk, hogy ne ejtse rabul a gyereket a számítógép?

Mit tegyünk, hogy ne ejtse rabul a gyereket a számítógép?

Demagóg elképzelés azt hinni, hogy a számítógép gyermekkorban kizárólag rossz hatással lehet a csemetére

Így reagáltak az átlagemberek Beyoncé babás fotójára

Így reagáltak az átlagemberek Beyoncé babás fotójára

Beyoncé a terhességét és az ikrek megszületését is megünnepelte profi fotókkal. Az embereket nem hagyta el a humorérzékük: Beyoncé utolsó részletig megkomponált, kissé giccses fotójára válaszul elkészítették azok mását.

A szegénység károsan hathat a babák agyfejlődésére – új kutatás

A szegénység károsan hathat a babák agyfejlődésére – új kutatás

Egy új tanulmányban megerősítették azt a feltételezést, hogy a szegénység tartós hatással van a gyerekek agyfejlődésére.

16 ultrahangos kép magzatokról, amely halálra ijesztette a szülőket

16 ultrahangos kép magzatokról, amely halálra ijesztette a szülőket

Hol egy rémfilm szereplőjére, hol egy agg öregúrra, vagy egy lidérces démonra, esetleg egy ordibáló szörnyre emlékeztetnek a felvételek. Nem csoda, hogy kétségbeestek, mikor meglátták ezeket a képeket.

Napi cuki videó: ez a kisfiú bebizonyítja, hogy létezik az igaz szerelem

Napi cuki videó: ez a kisfiú bebizonyítja, hogy létezik az igaz szerelem

Édesanyját csodálattal bámulja, le sem veszi róla a szemét, akár órákig is képes lenne csak az anyukáját nézni, annyira szerelmes belé ez a csöppség.

A baba ültetése - mikor érdemes elkezdeni?

A baba ültetése - mikor érdemes elkezdeni?

A baba fejlődése szempontjából fontos mérföldkő, miután fejét már biztonságosan megtartja és az átfordulást is elsajátította, ekkor a legtöbb baba egy felnőtt ujjaiba kapaszkodva próbálja meg ülő helyzetbe felhúzni magát.

Császár után készített szelfit a kisbabájával az frissen szült anyuka – Nézzétek a pici arcát!

Császár után készített szelfit a kisbabájával az frissen szült anyuka – Nézzétek a pici arcát!

Az öröm látszik az anyuka arcán, ahogy frissen megszületett kisbabájával és az apukával közösen pózol életük első hármas fotóján. Ami a fotóban érdekes, az a baba pofija: nem is olyan, mintha sírna, sokkal inkább, mintha nevetve pózolna a kamerának…