9 dolog, amit a 2. gyerek előtt jó, ha tudsz

Vivien Ecsédi | 2017.06.17


1. Előfordulhat, hogy a második gyereked mindenben az ellentéte lesz az elsőnek 
Ha azt hitted, hogy ugyanazokkal a módszerekkel boldogulsz majd most is, mint az első gyerekednél, nagyon meg fogsz lepődni. Lehet, hogy az evésben, lehet, hogy az alvási szokásaiban, de több mint valószínű, hogy valamilyen területen nagyon más lesz a második babád. A legtöbb két- vagy többgyerekes anyának ez a tapasztalata, úgyhogy próbáld elfelejteni, hogy mit hogyan csináltál az elsővel, lélegezz mélyeket és teljes mértékben hangolódj rá az új kis jövevényre!

2. És ketteske máshogy is fog viszonyulni hozzád 
Lehet, hogy már pár éve anya vagy, de hidd el, a második gyerekkel egy egészen más formáját fogod megismerni az anyaságnak. Mivel személyiségükben két teljesen eltérő kis emberről van szó, teljesen máshogy lesz szükségük rád és ez az idővel sem fog változni. Emiatt kicsit máshogy is kell viselkedj mindkettővel, de ettől függetlenül biztos lehetsz benne, hogy tökéletes anyukájuk vagy úgy, ahogy vagy.

3. Krónikus alváshiányban fogsz szenvedni (egy ideig) 
Nem akarunk rád ijeszteni, de nagy rá az esély, hogy ismét meg kell, hogy küzdj az alváshiánnyal. Oké, az is lehet, hogy egyike vagy azoknak a mázlista anyukáknak, akiknek az első pillanattól fogva édesdeden végig alussza az éjszakát a gyerekük - és meg is érdemled, ha így alakul. A valóságban azonban sajnos az édesanyák többségének nem adatik meg ez a kiváltság. Emellett pedig a nagyobb tesót is el kell látnod, úgyhogy egy darabig bizony nagyon fáradt leszel. Nyugodtan próbálgasd végig a gyereken az altatási technikákat és egyéb szuper trükköket, te pedig aludj, amikor csak teheted! Ezt a kezdeti időszakot át kell vészelni.

4. A nagy tesó igazi nagyfiúnak/nagylánynak fog tűnni (és igazán szuper jófejnek) 
Hirtelen a nagyobbik gyereked (aki valójában még mindig kicsi), sokkal idősebbnek fog tűnni a koránál. De mégis mikor lett ekkora és ilyen ügyes? Gyakorlatilag azt fogod észrevenni, hogy tökéletesen képes gondoskodni saját magáról és a kisöccséről/kishúgáról is. Ok, róla lehet, hogy nem egészen, de biztos, hogy sokkal önállóbbnak fogod látni, mint amíg csak egyedül volt. Pelenkázás közben elszalad neked a nedves törlőkendőért. Egyedül pisil a bilibe, és simán elfoglalja magát, amíg te próbálod minden igényét kielégíteni a megállíthatatlanul üvöltő újszülöttnek. Hiába, a nagy tesó egy igazi szuper jófej gyerek.

5. Ugyanakkor ketteskének az igényei is megnőnek egy kicsit 
Nos, igen. Ez az érem másik oldala. Ha a második számú gyermeked sokkal háklisabb és anyásabb (ez elég gyakori eset egyébként), valószínű, hogy a nagy tesónak is hirtelen számtalan kívánsága lesz amellett, hogy ő is téged akar majd a nap minden egyes percében. Ráadásul az ő igényei sokkal színesebbnek fognak tűnni, hiszen jóval több érzelmet képes kifejezni és a tudomásodra juttatni. Szerencsére, amíg a kicsit szoptatod, a nagy is melléd bújhat, és ő lehet a legjobb segítőd, akit dicsérj is meg minél gyakrabban, hiszen tényleg egy igazi kis hős!

6. Szükséged lesz némi extra segítségre
Szükséged lesz segítségre. Pont. A legfontosabb pedig, hogy ne félj segítséget is kérni! A párodtól, az anyukádtól, a barátnődtől, a szomszédtól, a babysittertől. Bátran kérd meg őket, hogy segítsenek ki, akkor is, ha nehezedre esik! A legtöbb anyuka azt gondolja, hogy mindent egyedül kell megoldania, de ez nem igaz. Ha szükséged van egy óra alvásra, valakire, aki beindítja a mosást, vagy aki megiszik veled egy kávét, ne légy rest tárcsázni!

7. És szükséged lesz némi extra türelemre is 
Az egyik legfontosabb tulajdonság, amire egy anyának szüksége van. Amikor a két gyereked szinkronban üvölt és azt gondolod, hogy kész, nem bírod tovább, akkor is állj meg egy pillanatra, lélegezz mélyeket, és tudd, hogy mélyen legbelül még mindig van egy icipicike kis béke és türelem, amit előhívhatsz magadból. Gyakorold a türelmet, újra és újra, és meglátod, idővel egyre könnyebb lesz a zen állapotát előhívni.

8. Teljesen elolvadsz, amikor azt látod, hogy gyerekeid mennyire szeretik egymást 
Minden kibírhatatlan kétgyerekes káoszos pillanatért kárpótol majd, amikor azt látod, hogy a két gyereked mennyire szereti egymást. És ezt - mikor épp nem bunyóznak - nyíltan ki is fejezik: ölelgetik, puszilgatják egymást, te pedig a könnyekig hatódsz majd ezekben a boldogságtól túlfűtött pillanatokban.

9. Szuperjól csinálod! 
Már most fantasztikus anyukája vagy az első gyerekednek. A második gyereked pedig iszonyú szerencsés, hogy ő is téged kap édesanyjának. Másodszorra is anyuka lehetsz, ami ugyanolyan nehéz, ám csodálatos tapasztalás lesz, mint elsőre volt. Maradj erős, és tudd, hogy szuper vagy és képes leszel végigcsinálni!


Forrás: babaszoba.hu

Hozzászólások

Ezért kívánsz furcsa ételeket a terhesség alatt

Ezért kívánsz furcsa ételeket a terhesség alatt

Számtalan vicc született már a kívánós kismamákról, sok történet kering férjekről, akik az éjszaka közepén indulnak vadászatra, mert a terhes feleség épp fagyasztott meggyet kíván csípős kínai levessel.

Ők csak jót akarnak a gyereknek, mégis valami félremegy - Gyakori nevelési hibák és típusok

Ők csak jót akarnak a gyereknek, mégis valami félremegy - Gyakori nevelési hibák és típusok

Nyáron még inkább kiütköznek a nevelési problémák, mert a szülőre hárul minden felelősség.

Terhességi cukorbetegségnél lehet baja a babának? A szülész-nőgyógyász válaszol

Terhességi cukorbetegségnél lehet baja a babának? A szülész-nőgyógyász válaszol

Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük a terhességi diabétesz babára gyakorolt hatásairól.

Fantasztikus szörnyűző spray álmatlanság ellen: egy csodaapa találmánya

Fantasztikus szörnyűző spray álmatlanság ellen: egy csodaapa találmánya

A kislánya félt a szörnyektől, de ez a remek találmány megoldotta a problémát.

"Csajszik, valami nagyon nyomja a bögyömet" – egy anyuka őszinte kirohanása a kritizálók ellen

"Csajszik, valami nagyon nyomja a bögyömet" – egy anyuka őszinte kirohanása a kritizálók ellen

Karen Johnson, a népszerű bloggeranyuka megelégelte, hogy állandóan kapja az ívet, mint anya.

Így küzd egy friss nagytesó a könnyeivel: videó a testvéri szeretetről

Így küzd egy friss nagytesó a könnyeivel: videó a testvéri szeretetről

Megható, ahogy a gyerek reagál, amikor először tartja a karjában a babát.

A hordozókendő előnyei és hátrányai

A hordozókendő előnyei és hátrányai

Az utóbbi időkben egyre többször találkozhatunk olyan szülőkkel, akik kisgyermeküket – apró csecsemőtől egészen a már nagyobbacska, járni tudóig – egy jókora kendővel magukra kötözve közlekednek. Sokan esküsznek a hordozókendőre, de vannak ellenzői is.

Megmozdul a baba – mikortól várjuk és mit fogunk érezni?

Megmozdul a baba – mikortól várjuk és mit fogunk érezni?

Az egyik legszebb pillanat a kismamák életében az, amikor először megérzik, hogy megmozdul a pocakjukban a baba. A legtöbben a 16 hét után tapasztalják.

Nagyon akartuk egymást és a gyereket, mégis minden tönkrement szülés után

Nagyon akartuk egymást és a gyereket, mégis minden tönkrement szülés után

A pszichológust kérdeztük meg miértekről, megoldásokról, és ami a legfontosabb, a baj elkerüléséről. Hogyan lehet ezt megúszni?

27 malőr hullafáradt anyáktól, egyszerre fogsz sírni és nevetni

27 malőr hullafáradt anyáktól, egyszerre fogsz sírni és nevetni

Te milyen hasonló furcsaságot csináltál? :D