A rendszeres kézmosással a legtöbb fertőzés megelőzhető. Az pedig különösen fontos, hogy az étkezésnek tiszta kezekkel álljunk neki.
A helyes kézmosás lépései:
először alaposan vizezzük be a kezünket, majd tegyünk megfelelő mennyiségű szappant a tenyerünkbe. Dörzsöljük össze először a két tenyerünket, majd az egyik tenyérrel a másik kézfejet - az ujjaink közötti területről se feledkezzünk meg! -, ismételjük meg a másik kezünkkel is. A következő lépés, hogy a tenyereinket egymás felé fordítva fűzzük össze az ujjainkat és ezt a területet is dörzsöljük át. Ezután szorítsuk ökölbe a kezünket, és így "kapcsoljuk össze" az ujjainkat (vagyis a körmünk a másik tenyerünk felé nézzen), majd dörzsöljük át. A hüvelykujjunkról se feledkezzünk meg! Az öblítés előtti utolsó lépés: szorítsuk össze az ujjainkat, majd dörzsöljük meg velük a másik tenyerünket körkörösen.
Ezeket a lépéseket talán csak az egészségügyben dolgozók tartják be. Viszont jó lenne megtanítani a gyerekekkel is, hisz egy sor betegséget kiiktathatnánk vele.
Hozzászólások