Büntetés helyett ezt ajánljuk

Vastag Anikó | 2018.10.07

A szakemberek szerint a büntetés nem működik, de valamit mégiscsak csinálni kell, ha a gyerek úgy viselkedik, vagy olyat tesz, ami nem elfogadható.
Íme pár ötlet a büntetés helyett:

Határozottan fejezzük ki a rosszallásunkat! Ha nem tetszik gyermekünk viselkedése, ezt határozottan (de ne dühösen) mondjuk meg neki, esetleg röviden meg is indokolhatjuk. Ne általánosítsunk („ilyet nem illik csinálni”), mert az óvodások, kisiskolások az elvont elvekkel még nem tudnak mit kezdeni. Ne is minősítsük a gyermeket, ne támadjuk a jellemét („úgy viselkedsz, mint egy eszelős”).  Példánkban mondhatjuk azt: „ Nem tetszik, amit csinálsz."

Ne csak beszéljünk, hanem cselekedjünk! Ha az eddigi próbálkozásaink nem voltak hatásosak, cselekvéssel adjunk nyomatékot a szavainknak. A gyermekek jobban odafigyelnek ránk, ha fizikai cselekvéssel is nyomatékosítjuk a kérésünket. Ez természetesen nem a testi fenyítést jelenti, hanem például fogjuk meg a kezét, ha meg akarja ütni a testvérét, vagy vegyük le, ha nem akar leszállni az asztal tetejéről.

Ha olyan helyzet előtt vagyunk, ami várhatóan "rosszaságot" hoz elő a gyerekünkből, beszéljünk róla előre. Mondjuk el, mi az a viselkedés, ami adott helyzetben elvárható.

Ha rosszat tett, mondjuk meg, hogyan teheti jóvá. Kiöntött valamit? Mutassuk meg, hogyan tudja felmosni a padlóról. Összefirkálta a falat? Adjunk neki egy nedves szivacsot, amivel le tudja törölni.

Nagyon fontos, hogy a gyerek értse meg, mit csinált rosszul, hogy legközelebb tudja, hogyan kerülheti el.

Felejtsük el örökre a Tűnj el a szemem elől! Nem akarlak látni! Szégyelld magad, látni sem bírlak! - és hasonló kijelentéseket. Ezek nekünk legalább annyira fájnak, mint a gyereknek, és ha

Címkék:

Hozzászólások

Miért és mitől fél a gyermeked?

Miért és mitől fél a gyermeked?

A félelem és a szorongás természetes részei az életnek: biológiai alapjai vannak, valamilyen mértékben szükség van rájuk, hiszen ezáltal egyfajta belső fék is kialakul bennünk. Persze szülőként aggódva nézzük gyermekünk ijedtségét.

Mit tehetsz, ha válogatós a gyerek?

Mit tehetsz, ha válogatós a gyerek?

A kisgyerekek étkezése olykor igazi rémálom tud lenni. Ha azonban ismered a finnyásságának kiváltó okait, és azt is tudod, hogyan kezeld a válogatósságát, könnyen ráveheted az evésre.

A balkezesség hátrány vagy áldás?

A balkezesség hátrány vagy áldás?

Manapság a szülők többsége adottságként fogadja el a balkezességet, és nem akarja mindenáron a jobb kéz használatát erőltetni. De nem mindig volt ez így.

Vigyázz, mert épp az ellenkező hatást éred el vele, mint szeretnéd!

Vigyázz, mert épp az ellenkező hatást éred el vele, mint szeretnéd!

Öt szülői szokás, amivel akaratodon kívül irigy gyereket nevelsz.

Úristen! Lázas!

Úristen! Lázas!

A Heim Pál Gyermekkórház útmutatója a gyermekkori lázas állapot otthoni ellátására.

Kiderült: kifejezetten rossz a kisgyerekeknek a kuki!

Kiderült: kifejezetten rossz a kisgyerekeknek a kuki!

Kétszer is érdemes meggondolni, hogy adunk-e kukit a gyermekünknek.

Soha ne kiabálj a gyerekre

Soha ne kiabálj a gyerekre

Tegyük a szívünkre a kezünkre: kit nem hoz ki időnként a sodrából a gyereke? Viszont: a problémát soha ne a hangunk felemelésével akarjuk megoldani!

Ezért nem alszik a gyerek!

Ezért nem alszik a gyerek!

Ha felnőtt küszködik álmatlansággal, csak maga szenved. Ha viszont a gyerek nem tud aludni, az egész család vele virraszt. Az álmatlanság “gyógyítása” tehát mindenkinek érdeke. Vegyük sorba, mik vezetnek leggyakrabban alvászavarhoz.

Mit tegyünk, hogy ne ejtse rabul a gyereket a számítógép?

Mit tegyünk, hogy ne ejtse rabul a gyereket a számítógép?

Demagóg elképzelés azt hinni, hogy a számítógép gyermekkorban kizárólag rossz hatással lehet a csemetére

Így reagáltak az átlagemberek Beyoncé babás fotójára

Így reagáltak az átlagemberek Beyoncé babás fotójára

Beyoncé a terhességét és az ikrek megszületését is megünnepelte profi fotókkal. Az embereket nem hagyta el a humorérzékük: Beyoncé utolsó részletig megkomponált, kissé giccses fotójára válaszul elkészítették azok mását.