Együtt vagy külön alvás - a gyermeknevelés egyik legérzékenyebb pontja

Vastag Anikó | 2019.05.25

A szakmai ajánlások a minimum 6-12 hónapos korig történő egy szobában, de külön ágyban alvást javasolják a baba biztonságos alvása kapcsán. De persze lehetnek más szempontok is, amikor úgy döntünk, hogy eljött a költözés ideje. Ez lehet a baba 6 hónapos korában vagy 3 évesen. Lehet akkor, mikor már nem szopizik éjjel a pici, vagy amikor már egyáltalán nem anyatejes. Teljesen elfogadható indok a kistesó érkezése, az új lakásba költözés vagy hogy hiányzik a pároddal kettesben együtt töltött idő. Biztos vagyok benne, hogy érezni fogod, mikor eljött a költözés ideje. Nem lehet ugyanis meghatározni egy minimum vagy egy maximum életkort, ami alatt vagy felett ne lehetne a saját ágyába vagy szobájába költöztetni a csemetét. Hiszen vannak babák, akik már újszülött koruktól külön alszanak, minden probléma nélkül, más babák pedig évekig élvezik a hálószoba vendégszeretetét.

Mire kell figyelni, ha úgy érzed, eljött az idő?

Legyen elég idő! Ne a kistesó érkezése előtti hétre, vagy a munkába visszatérésed előtti hónapra időzítsd a költözést! Ha szoros a határidő, akkor nem tudsz a baba ütemében haladni, folyton azon fogsz rettegni, hogy sikerül-e a projekt vagy kicsúszol az időből. Legyen 2-3 hónap a változásokra.
Különösen fontos ez, ha közben más dolgok is változnak épp a pici életében: bölcsi, ovikezdés, más fog rá vigyázni, jön a tesó. Ebben a szituációban pont elég, ha egy valami történik hirtelen máshogy, az alvási szokások megváltoztatására érdemesebb még ezek előtt gondolni.
A kulcsszó a fokozatosság, a következetesség és a baba ütemének figyelembevétele. Ha egyszer belekezdesz, akkor csináld is végig. Ha megtorpansz az első nehézségnél, és minden megy tovább a régi kerékvágásban, csak azt éred el, hogy jól összezavarod a babát, így még nehezebb lesz a második vagy sokadik próbálkozásra sikert elérned.

Bevált módszerek
Készülj fel, és a babát is készítsd fel! Ismerkedjen meg az ágyával/szobájával, segíthet az ágynemű kiválasztásában, hogy melyik maci fog vele aludni. Kaphat új, nagylányos/nagyfiús pizsit vagy hálózsákot, mesefigurás éjjeli lámpát vagy szörnyűző spray-t.
Gyakoroljatok! Fektessétek le a játékbabákat aludni vagy nézzétek meg, hogy az unokatesó vagy a szomszéd gyermek hogy alszik.
Hogy ne legyen olyan hirtelen a változás, fokozatosan csináld: pár hétig toldd arrébb a kiságyat vagy aludj átmenetileg matracon a gyerkőccel az új szobájában.


Ne csodálkozz, ha gyakori éjszakai vendég lesz a gyermeked továbbra is a hálószobátokban. Teremts biztonságos környezetet az éjszaka mászkáló gyermekednek: korlát, éjjeli fény, veszélyes helységek bezárása.

Címkék:

Hozzászólások

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

Gyakorló anyák tanácsai azoknak, akik még most kezdik szokni ezt az érzést...