Foglalkozása: kalóriával tömi a gyerekét Youtube-on

Vastag Anikó | 2019.04.19

Ma már senki sem kapja fel a fejét azon, hogy ázsiai lányok abból élnek, hogy esznek otthon a kamera előtt, amit milliók néznek élőben, vagy felvételről a YouTube-on. Az azonban más tészta, amikor szülők keresnek havonta dollárezreket azzal, hogy néhány éves gyerekeikkel rengeteg egészségtelen gyorséttermi kaját etetnek, hogy azt fura felnőttek nézzék az interneten. Erről olvashatunk az Indexen.

Immár 10 éve, hogy megjelent Dél-Koreában egy netes jelenség. Az úgynevezett mukbang videók (amelyek neve a koreai muk-ja, vagyis enni, illetve a bang-song, azaz közvetíteni szavak összevonásából született) egyszerűbbek a faéknél. Fiatal emberek esznek otthon a webkamerájuk előtt, miközben ezt idegenek ezrei, esetenként milliói nézik, és sokszor ők is esznek a képernyők előtt. A videók megosztására kezdetben nem is a Youtube-ot, hanem különféle koreai szolgáltatókat használták.

A koreai mukbang-videósok, mint az Aebong-ee nicknevet használó Rachel Ahn, országosan ismertek Dél-Koreában. Amikor Ahn az NPR riporterével találkozott egy nyilvános helyen, maszkban volt csak hajlandó megjelenni, nehogy felismerjék.


A mukbang videók általános sajátsága, hogy annyi ételt pakolnak maguk elé az előadó művészek, ami elég lenne egy nagyobb családnak is. És nemcsak csipegetnek belőle, hanem rendszerint annyit esznek, ami már egyértelműen egészségtelen.
Ahn minden este 9 órakor kezdi adását, főként hagyományos koreai fogásokat, pikáns tésztákat, tenger gyümölcseit, gőzölt és olajban sült gombócokat eszik, illetve mindent, amiért fizetnek a szponzorok. Persze ügyel arra, hogy ilyenkor a jól látsszon csomagolás és a márkajelzések is.

A nézők igénylik, hogy az evés minden velejáróját megtapasztalhassák. Kifejezetten megkövetelik, hogy a mukbang sztárok csámcsogjanak, habzsoljanak, és az élő chaten kérik időnként kedvenceiket, hogy olyasmit csináljon, amit látni szeretnének. Tulajdonképpen nem sokban különbözik ez az online élő szexvideóktól. A közvetítések időnként két-három óráig is eltartanak, így a mukbang sztársághoz nagy kapacitású gyomorra van szükség.

A legnagyobb mukbang sztárok, vagy ahogy őket nevezik, mukbang jockey-k az evéssel keresnek annyi pénzt, amiből vígan megélhetnek. Vannak közöttük, akik havi 10 ezer dollár körül kaszálnak. A szponzorációk, illetve a videómegosztókon közölt reklámok után járó jutalék mellett egyes szolgáltatóknál az élő közvetítés közben a nézők virtuális jutalomfalatokkal kedveskedhetnek az evősztároknak, amit aztán igazi pénzre lehet váltani. Ahn egy este csak ezzel 60 ezer forintnak megfelelő összeget is összekalapozhat.

Ez volt az evésközvetítés ma már klasszikusnak nevezhető, mondhatni öregecskedő vonulata. A trend viszonylag későn, 2015 táján tört be nyugatra, először Amerikába, illetve az Egyesült Királyságba, népszerűségre pedig folyamatosan növekszik. Míg 2017 októberében még csak 85 millió nézőt vonzottak a Youtube mukbang videói, addig fél évvel később már 128 milliót. Kezdetben az amerikai mukbang youtuberek simán lemásolták a Dél-Koreában már hosszú évek óta működő receptet, mígnem némelyikük rájött, hogy még népszerűbbé tudná tenni videóit, illetve jövedelmezőbb lenne a csatornája, ha a videókba gyerekeit is bevonná.

A műfaj úttörőinek a Candoo család számít, akik már három évvel ezelőtt is töltöttek fel néhány éves gyerekeik evéséről szóló videókat a Youtube-ra. A család legkisebb tagja alig múlt kétéves, de már négymillióan nézték meg, ahogy rántottcsirke-falatkákat eszik, amikor pedig hatéves bátyjával közösen pusztítottak el egy hamburgert, arra hárommillióan voltak kíváncsiak. Szüleiknek, Katherine-nek és Andrew-nak összesen öt gyereke van, és abból élnek, hogy (főként gyorséttermi) ételeket etetnek velük a kamerák előtt. Bemutatták, ahogy egy baba (nem egyértelmű, hogy pontosan kiről van szó, de egy-két éves lehetett) életében először pizzát eszik, más gyerekek pedig sült csirkét, hamburgert, sült krumplit, tacót, illetve gyorsfagyasztott tésztát tömnek magukba.


Egy másik, mukbanggel pénzt kereső hatéves gyerek Aubrey London, akivel a legnagyobb gyorsétteremláncok és édességgyártók is hirdetnek, sőt saját divatkollekciója is van. Anyja semmi rosszat nem lát abban, hogy lányát ország-világ szeme láttára kényszeríti rá az egészségtelen táplálkozásra, így is megkeres havi 2000 dollárt ebből.

Vannak, akik csak azért nézik a videókat, hogy becsmérelhessék a gyerekek látszólagos manipulációját, a szülők hozzáállását, amivel termékké alakítják gyerekeik képét, illetve az egészségtelen ételeket.

Mára a gyerek evősztárok globális jelenséggé váltak, százezres-milliós követői bázissal rendelkező képviselőik Kanadától Pakisztánig mindenhol megtalálhatók. Ez a brit dietetikus szövetség munkatársa szerint nemcsak rájuk nézve kifogásolható, de jellemzően hasonló korú gyerekekből álló közönségük életmódjára - és ezáltal egészségére - is káros hatással lehet:

S hogy hogyan hat mindez a szereplő gyerekekre?
A levideózott gyerek csak azt érzékeli, hogy megdicsérte az anyukája, miután benyomott annyi tésztát, csokit, ami egy hétre is sok lenne. Magától értetődő, hogy össze fogja kapcsolni az evést a jutalmazással, és az isten se menti meg attól, hogy evészavarai legyenek nagy korában.

Az egészségtelen táplálkozás elleni harc sokkal nehezebb, mint a dohányzás vagy az alkohol elleni küzdelem, hiszen nem lehet egyszerűen betiltani, elvégre valamennyit muszáj enni. Így mindig is lesznek gátlástalan emberek, akik meglovagolják az emberek leskelődés és habzsolás iránti vágyát - még a gyerekeik jövője árán is.

Címkék:

Hozzászólások

Nyaralásnál nagyon fontos: ez kerüljön be az úti patikába

Nyaralásnál nagyon fontos: ez kerüljön be az úti patikába

Soha ne legyen rá szükséged - de ha berakod a csomagba, nyugodtabb leszel.

5 gyereke van a fiatal párnak - nem hétköznapi, amit bevállaltak

5 gyereke van a fiatal párnak - nem hétköznapi, amit bevállaltak

Történetük az egész világot bejárta, mert olyat vállaltak, amire mindenki felkapja a fejét.

Nincs elég K-vitamin az újszülötteknek

Nincs elég K-vitamin az újszülötteknek

Május közepére elfogyott a hazai készlet - október végéig hiányra kell készülni.

Miért hisztizik vagy zsarol a gyerek?

Miért hisztizik vagy zsarol a gyerek?

Mindig van oka annak, ha egy gyerek így viselkedik, és nem csak ezért, mert el van kényeztetve.

Ezek a feltételek az egyes bankoknál, ha babahitelt akarsz

Ezek a feltételek az egyes bankoknál, ha babahitelt akarsz

Jelentős különbségek vannak pl. a korhatárban, de abban is, hogy milyen jövedelmet várnak el a házastársaktól.

A kicsik is biztonsággal használhatják: karkötő a szúnyogok ellen

A kicsik is biztonsággal használhatják: karkötő a szúnyogok ellen

Ez nem a reklám helye, csak jó, ha tudsz róla. Természetes, nem toxikus.

Ilyen sebbekkel vitte haza az anyuka a 15 hónapos kislányt a bölcsődéből

Ilyen sebbekkel vitte haza az anyuka a 15 hónapos kislányt a bölcsődéből

Nem akarta elhinni, hogy a felügyelet alatt játszó gyerekek között ez megtörténhet.

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

A legtöbben azt hiszik, a fejtetű a higiénia hiánya miatt fertőz.

Ha a baba beszélni tudna…

Ha a baba beszélni tudna…

Ezt mondaná az anyukájának...

Nézzük tárgyilagosan: jó-e a kicsi gyereknek, ha sokat van a nagyszülővel

Nézzük tárgyilagosan: jó-e a kicsi gyereknek, ha sokat van a nagyszülővel

A szülő felelőssége is, hogy a nagyszülő tényleg örömmel tudjon megfelelni a vele szembeni elvárásoknak.