Hoppá! A bolti gyümölcslé ugyanúgy árthat, mint a kóla

Vastag Anikó | 2019.05.18

Egy friss tanulmány alapján a préselt gyümölcslevek fogyasztása ugyanolyan káros, mintha kólát, limonádét, vagy más szénsavas üdítőt választanánk. A magyarázat a túlzott cukorbevitelben rejlik, lévén a boltok polcaira kerülő gyümölcsleveket is nagyon sokszor turbózzák fel a gyártók még több cukorral.

A kutatók első alkalommal készítettek átfogó összehasonlítást 100 százalékos gyümölcsleveket és szénsavas üdítőket fogyasztó emberek közt. Összességében megállapították, hogy mindkét típusú ital túlzásba vitt fogyasztása okozhat olyan egészségügyi problémákat, amik megrövidíthetik az ember életét. Persze ez nem azt jelenti, hogy űzzük ki teljesen az életünkből a rostos narancsleveket, a szakértők ajánlása szerint napi 150 ml az elfogadható mennyiség, amitől még nem tartanunk.

13 ezer ember hat éven keresztül gyűjtött adatait elemezték. Hat évvel később a fókuszcsoportban 1000 haláleset történt, ezek közül 168 szívkoszorúér-betegség miatt.

Akik a napi kalórabevitelük 10 százalékát, vagy annál többet vitték be cukros italokból, 44 százalékkal növelték a szívkoszorúér-betegségek kockázatát, valamint 14 százalékkal a korai halálét azokhoz képest, akik csak a kalóriák öt százalékát fogyasztották el cukros löttyökből. A napi ajánlott mennyiségen felül elfogyasztott 3,5 deciliternyi gyümölcslé pedig 24 százalékkal magasabb kockázatot jelentett valamilyen halálos kimenetelű betegségre, ugyanilyen többletmennyiségű szénsavas üdítőnél ezt 11 százalékra mérték.

Egyértelműen sikerült bizonyítani, hogy az egészségesnek hitt gyümölcslevek épp oly károsak, mint a szénsavas társaik, hiába tartalmaznak pluszban vitaminokat, alapvetően mégis víz és cukor keverékéről van szó. Ugyan a fő veszélyt az elhízás jelenti, de kialakulhat még a túlzásba vitt fogyasztás okán inzulinrezisztencia, vérnyomásproblémák, diabétesz is.

Nagyon fontos ez a kutatási eredmény, mivel a gyümölcsleveket sokan látják egészséges alternatívaként, pedig néha még lehet hogy több cukrot is tartalmaznak, mint egyes szénsavas italok, ráadásul nincs annyi előnyük, amiért megérné őket fogyasztani.

A bolti gyümölcslevek vitaminokat és némi rostot is tartalmaznak, de ezen felül nagyon kevés előnyük van, a fitokemikáliák mennyisége túl kevés. A gyümölcslevek csak olcsó helyettesítői a rendes gyümölcsöknek, mivel sokkal gyorsabb őket elfogyasztani. Egy 150 millis pohárnyi dzsúzt sokkal rövidebb idő alatt megiszunk, mintha meghámoznánk és ennénk két szem narancsot.”

Címkék:

Hozzászólások

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

Gyakorló anyák tanácsai azoknak, akik még most kezdik szokni ezt az érzést...