Így tudod legjobban kezelni, ha fél a gyereked az idegenektől

Vastag Anikó | 2019.03.30

Talán furcsán hangzik, de a félelem az idegenektől teljesen normális része a gyerekek fejlődésének: alapvetően csak azt jelzi, hogy elkezdtek mélyen kötődni azokhoz az emberekhez, akiket alaposabban ismernek - vagyis leginkább a szüleikhez, testvéreikhez, rokonaikhoz.

A korai életszakaszban tapasztalni lehet, hogy egyértelműen ezeket az ismerős embereket részesítik előnyben, ami azzal jár, hogy sírással, elbújással, jól érzékelhető félelemmel vagy passzívvá válással reagálhatnak mások jelenlétére. A reakciók kialakulhatnak fokozatosan vagy - legkorábban 7-10 hónapos kor táján, de inkább egyéves kor fölött - teljesen váratlanul is, és bár sok gyerekre jellemzőek, nem érintenek mindenkit.

Megeshet, hogy csak bizonyos fajta ismeretlen arcokra reagálnak így a gyerekek (például szakállas férfiakra, hangosan beszélő emberekre), de lehet, hogy a családtagokon kívül lényegében mindenki másra. A folyamat ráadásul még azoknál a babáknál is megfigyelhető, akik pár hónaposan bölcsibe kerülnek: ott is a megszokott gondozó társaságához ragaszkodnak, vagyis ha valamilyen okból új ember vigyáz rájuk, akkor ugyanezeket a reakciókat produkálhatják.
Nagyon jellemző, hogy az extrém kinézetű személyektől sírva fakad egy kicsi - a Mikulás tipikusan ilyen ijesztő arc lehet. (Csodálkozunk?)A legtöbb gyereknél nagyjából két-, két és fél éves kor táján a tapasztalatok bővülésével magától elmúlik ez a félelem. De akkor sincs baj, ha némiképp tovább tart ennél. Ráadásul vannak egyszerű és természetes lépések, amelyekkel segíthetünk számukra könnyebbé tenni a folyamatot.

  • Igyekezzünk lehetőséget teremteni a gyerekeknek, hogy minél több új emberrel találkozhassanak, amikor biztonságban érzik magukat.
  • Ne erőltessük a közeledést, ha valakitől látványosan megijed a gyerek! Várjuk meg, míg megnyugszik, és akkor próbálkozzunk esetleg újra: például úgy, hogy bevonjuk az idegent is a játékba.
  • Ne vegyük a gyerek félelmét félvállról, és ne szidjuk meg érte, hanem inkább legyünk türelmesek, és nyugtassuk meg.
  • Mindig mondjuk neki, ha épp elmegyünk, és más ember gondjaira bízzuk, és jelezzük azt is hangsúlyosan, ha hazajöttünk, hogy össze tudja kötni a kettőt, és megbízzon bennünk, hogy nem tűnünk el örökre.
  • Ha már idősebb, magyarázzuk el, hogy ki lesz az új ember, akit megismer (például új gondozó vagy bébiszitter), és nyugtassuk meg azzal is, hogy megmondjuk, hamarosan visszatérünk. Legyünk ott, amikor először találkozik az új emberrel!
  • Ha idegenek társaságába megyünk, mutassunk a gyereknek pozitív példát: üdvözöljük mi is bizalommal, barátságosan az új arcokat, tartsunk fent szemkontaktust, beszéljünk természetes, nyugodt hangon, mert ebből tanulnak a legtöbbet.

Nyugtassuk meg a felnőtt személyt is, aki a heves reakciót kiváltotta a gyerekből, hogy nem az ő viselkedése vagy bármi egyéb "hibája" tehet róla, hanem egyszerűen csak épp ebben a fejlődési szakaszában jár a gyerek. De elsőként mindig a gyerek megnyugtatása legyen a cél: ne engedjük hosszan sírni, ha láthatóan megijedt valakitől. Ne keltsünk benne szégyenérzetet, hogy így reagált egy arcra.
Ha pedig jóval a második születésnapja után sem látszik csillapodni ez a félelem, akkor érdemes a gyerek önállóságát erősíteni, ami általában jó hatással van az idegenekkel alakuló kapcsolataira is. Ritkább esetben a félelem rendkívüli mértéket is ölthet, és megesik, hogy állandósuló szorongássá alakul: ebben az esetben ne habozzunk felkeresni egy szakembert.

Hozzászólások

Így ismerd fel és kezeld a pollenallergiát!

Így ismerd fel és kezeld a pollenallergiát!

Nehéz megkülönböztetni a nyári náthától!

Szúnyogcsípések miatt kórházba került egy 4 éves kisfiú

Szúnyogcsípések miatt kórházba került egy 4 éves kisfiú

3szúnyog csípte meg, ez lett belőle.

Dédanyáink technikája kezd újra divatba jönni

Dédanyáink technikája kezd újra divatba jönni

Ők még megrágták az ételt, mielőtt a csecsemő szájába adták volna. Szerinted?

Tbc-s nő dolgozott egy óbudai bölcsődében

Tbc-s nő dolgozott egy óbudai bölcsődében

36 gyereknek és 37 felnőttnek kellett kivizsgálásra menni.

Kiderült, a babaváró kölcsönt erre nem lehet használni – sokan fognak csalódni

Kiderült, a babaváró kölcsönt erre nem lehet használni – sokan fognak csalódni

A feltételeknek eleve csak a fiatal házasok mintegy 60 százaléka felel meg.

Nyaralásnál nagyon fontos: ez kerüljön be az úti patikába

Nyaralásnál nagyon fontos: ez kerüljön be az úti patikába

Soha ne legyen rá szükséged - de ha berakod a csomagba, nyugodtabb leszel.

5 gyereke van a fiatal párnak - nem hétköznapi, amit bevállaltak

5 gyereke van a fiatal párnak - nem hétköznapi, amit bevállaltak

Történetük az egész világot bejárta, mert olyat vállaltak, amire mindenki felkapja a fejét.

Nincs elég K-vitamin az újszülötteknek

Nincs elég K-vitamin az újszülötteknek

Május közepére elfogyott a hazai készlet - október végéig hiányra kell készülni.

Miért hisztizik vagy zsarol a gyerek?

Miért hisztizik vagy zsarol a gyerek?

Mindig van oka annak, ha egy gyerek így viselkedik, és nem csak ezért, mert el van kényeztetve.

Ezek a feltételek az egyes bankoknál, ha babahitelt akarsz

Ezek a feltételek az egyes bankoknál, ha babahitelt akarsz

Jelentős különbségek vannak pl. a korhatárban, de abban is, hogy milyen jövedelmet várnak el a házastársaktól.