Mit tegyünk, hogy ne ejtse rabul a gyereket a számítógép?

Léna | 2018.09.21

Sok szülő tart attól, hogy a számítógép rabul ejti már kisgyermekként a lányát, s idővel nem tud majd elszakadni a virtuális valóságtól. Tény, hogy manapság, amikor már majdnem annyi család háztartásában van számítógép, mint tévé, a kisgyerekeket egyik-másik játékprogram annyira lenyűgözheti, hogy később egyre nehezebb lesz őket elszakítani a virtuális valóságtól.

A szülők dolga sem egyszerű: a számítógép elé ültetni a gyereket nem egy túl időrabló feladat, de más jellegű elfoglaltságot találni a számára viszont sokszor szabadidő, esetleg anyagi lehetőségek híján nem mindig sikerül.

Demagóg elképzelés viszont azt hinni, hogy a számítógép gyermekkorban kizárólag rossz hatással lehet a csemetére, hiszen ha játékosan is, de ebben az időszakban sajátíthatják el a kisfiúk és a kislányok az alapvető kezelési ismereteket, amelyek későbbi életükben meghatározóak is lehetnek. Az viszont azonban nem képezi vita tárgyát, hogy a kisgyerekeket ki kell mozdítani a gép, illetve a tévé elől, s más jellegű programokat találni nekik. Abban is mindenki egyetért, hogy a legjobb, ha ezek a tevékenységek a szabad levegőn, sok mozgással járnak, de ehhez sok körülménynek kell együtt állnia. Megfelelő időjárás és környezet szükséges, ami nem mindig alakul optimálisan.


Ha azonban Ha viszont a gyerekek nem tudnak a szabadban szaladgálni, akkor talán ideje a magunk gyerekkorát felidéznünk és visszagondolnunk arra, hogy mi mivel játszottunk. Főleg a kislányokra jellemző, hogy már játszva készülnek felnőtt életükre. Gombokból és cérnából főzni egy elképzelt konyhában, órákig keresni a megfelelő frizurát az elképzelt esti bálra a tükör előtt, gondoskodni a plüss kutyáról... vagy a babázás kiment volna a divatból?
Aligha. Örömteli, hogy a számítógépekkel áthálózott világunkban ezek a szituációs játékok is megmaradtak, sőt. Vannak olyan játékgyártó cégek, akik pont ebben látnak üzleti lehetőséget.

Nem hagyhatjuk ki a számítógépes játékok alternatívái közül az építőjátékokat sem, kisfiúk esetén pedig máig nagy népszerűségnek örvendenek a modellautók. Több gyermekkel rendelkező családoknál közszeretet övezhet néhány kedvelt társasjátékot is.

Akárhogyan is döntünk, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a gyermekek elsősorban nem a számítógépes játékokból fogják megtanulni azokat a viselkedési normákat, amelyek később meghatározzák az életüket. Erre maguknak kell rájönniük, utánozván szüleiket és más ismerős felnőtteket.

 
Címkék:

Hozzászólások

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

Gyakorló anyák tanácsai azoknak, akik még most kezdik szokni ezt az érzést...