Így kell okosan megszüntetni a hisztit!

Léna | 2019.02.15
A gyermek hisztérikus magatartása sokszor hirtelen és többnyire a legrosszabbkor rukkol vele elő: egy élelmiszerbolt kellős közepén, esetleg egy baráti látogatáskor. Sok kisgyerek úgy érzi, vége a világnak, ha nem járnak a kedvükben.
A dackorszak néven ismert, konfliktusokkal teli időszakban a gyerek sokszor váratlan viselkedése sok szülő számára okoz fejtörést. Ezekben a megnyilvánulásokban megmutatkozik a gyerek temperamentuma is, amely az egyes csemeték esetében nagyon elérő lehet. A kiegyensúlyozott szülő-gyerek kapcsolat azonban segít áthidalni a nehezebb időszakon.
 

Egyszerűen ne foglalkozz vele!

A gyerek sokszor azért ordít, mert azt akarja, hogy kizárólag rá figyelj. Ha a kezdeti időszakban reagálsz, bátorítod a későbbi kríziseket. Próbáld meg elterelni a figyelmét, mondd neki, hogy közeleg az ebéd ideje, kérdezd meg, hol van kedvenc játékszere. Így talán könnyebben kilép ebből a kritikus helyzetből, s utána, mintha mi sem történt volna, folytatódhat a nap.
  

Hogyan nyugtasd meg, ha nagyon sír?

A gyerek sírásának többnyire van egy bizonyos oka: vagy figyelemfelkeltés céljából sír, vagy jogos félelem gyötri. De a szülő dolga, hogy végett vessen gyermeke túlzott sírásának. Tudd meg, miért sír a gyermek, és foglalkozz a problémájával.
Hogyan? Először is kérdezd meg tőle, miért sír. Előfordulhat, hogy butaságnak tűnik, de a gyereksírásnak igenis nagyon reális okai vannak. Ha a gyerek fél egyedül maradni éjszaka a szobájában, esetleg fél az ágy alatti szörnyektől, beszélj vele szorongásairól. Viccesen is megoldhatod a helyzetet: vedd elő a zseblámpát, és kutassatok együtt a rémek után a szekrényben és az ágy alatt. Ha arra gyanakszol, hogy a gyerek valóban szomorú, vagy retteg valamitől, érezz együtt vele. Ismerd be, hogy nem érzi jól magát, s ez téged is nyugtalanít. Ám, ha dacos pillanatában fogod ki, talán jobb, ha hagyod egyedül megnyugodni.
Ha nem tudsz rájönni sírásának okára, keress betegségre vagy sebekre utaló jeleket. Fogja a hasát vagy a fejét? Talán azért sír, mert fáj valamije. Ne feledd, orvosolni a gyermek sírásának gyökereit, sokkal fontosabb, mint megállítani a sírást.
  

Ha a gyermek harap és verekszik

A gyermekkor a nyers és néha ellenőrizhetetlen ösztönök időszaka. Ha gyermeked agresszív lesz és ütni, harapni kezd, add értésére, hogy nem tűröd az effajta viselkedést, de ugyanakkor fontos, hogy ne légy te is erőszakos. Különben aláásod azt az elvet, miszerint az erőszak nem jó dolog. Szidd meg, amikor jeleneteket rendez! Beszéld meg vele, miért szóltál rá, és mindig dicsérd meg a gyereket, ha az jól viselkedik. Büntetés után emlékeztesd rá, mennyire szereted, és milyen büszke vagy rá, amikor nem erőszakos.
A gyerekkor minden bizonnyal tele van kihívásokkal, de egy kis kitartással és sok türelemmel a gyermek túl fog jutni ezeken a problémákon. Kalandokkal teli utazás ez, de még mielőtt észbe kapnál, máris óvodába indul, majd kisiskolás lesz. Tehát próbálj meg örülni ennek az időszaknak, ameddig tart, hiszen a kamaszkor már a sarkon túl leselkedik!
  

A gyerekek  és az önállóság

Mit tehetsz, ha a gyermek önálló akar lenni és mindent egyedül szeretne csinálni? Használd a józan ítélőképességedet! Biztosan tudni fogod, mit képes és mit nem képes egyedül és biztonságosan megtenni. Légy a közelben, amikor új dolgokat szeretne kipróbálni, és segíts neki. Rajtad is múlik, hogy a kicsi mikor válik eléggé éretté, hogy bizonyos dolgokat egyedül is elvégezzen.
Gondold végig: gyermeked úgy is ki fog próbálni dolgokat, ezért célszerűbb mellette lenned az első szárnypróbálgatásoknál. Ezáltal támogathatod gyermekedet és megóvhatod őt, az esetleges fizikai vagy lelki sérülésektől is. Természetesen, ha valamilyen veszélyes dologra készül, határozottan mondj nemet gyermekednek
Címkék:

Hozzászólások

Ezért jó az olívaolaj a babáknak!

Ezért jó az olívaolaj a babáknak!

Mikor és hogyan kezdjük el az olívaolaj használatát a kisbabáknál?

Másodpercenként 3 cm-es sebességgel simogasd a kisbabádat!

Másodpercenként 3 cm-es sebességgel simogasd a kisbabádat!

A gyengéd simogatás csökkenti a kisbabák fájdalomérzetét egy új brit tanulmány szerint.

Segítség Tetves a gyerek!

Segítség Tetves a gyerek!

Újra gyakorivá váltak a fejtetű fertőzések a gyerekközösségekben.

Így kerüld el a pelenkakiütést!

Így kerüld el a pelenkakiütést!

Nincs puhább a kisbaba bőrénél, de az állandó nedvesség és a pelenka okozta dörzsölés a bőr kivörösödéséhez és irritáltságához vezet

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

A fájdalommentes, könnyebb szülésérdekében ajánlott megtenni, amit tudunk. Mivel előre nem lehet megmondani, hogyan fog lezajlani, lesz-e komplikáció a baba világra hozása közben, így a szülést megkönnyítő gyakorlatok valóban hasznossá válnak a nagy pillanatban.

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Mit tegyünk a tejfog baleseteknél?

Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőek.

Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Mikor kezdjük el fogmosást? Hogyan? Mivel?

Egy 2-3 éves gyereknek 20 tejfoga van, de már az első kibújt fogacskákat érdemes tisztogatni.

A növekedési fájdalom  éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom éjszaka kínozza a gyerekeket!

A növekedési fájdalom általában mindkét lábban egyszerre jelentkezik, leggyakrabban a sípcsont melletti vagy vádliizmoknál és a térdhajlatban, de érintheti a comb izmait is.

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

Az a baj, hogy fogalmunk sincs, hogyan működik a gyerek

A legtöbb felnőtt számára komoly gondot okoz a gyermeki látószög megértése, figyelembevétele,