Meddig tart teherbe esni?

Admin | 2017.01.05

Még ha hozzászoktunk is, hogy életünk sok dolgát megtervezzük: a terhesség nem mindig olyan betervezhető esemény, mint ahogy az első pillantásra látszik. Gyakran nem elég, ha egyszerűen kiiktatjuk a fogamzásgátlást, és várunk. Gondoljunk csak Ördög Nóra és Nánási Pál babaváró kálváriájára! Szerencsére az ő történetüknek immáron dupla happy end a vége.


Gyorsabban teherbe esni a termékeny napokon


Ha a nő ismeri a legtermékenyebb napjait, és ez alatt az idő alatt közösül a partnerével, a terhességig terjedő időt jelentősen lerövidítheti. Tudományos munkák bebizonyították, hogy azoknak a nőknek, akik a termékeny időszakban éltek nemi életet a partnerükkel, a 38 százaléka már egy ciklus után teherbe esett, 3 havi ciklus után 68 százaléka és 6 ciklus után a 81 százalékuk. 12 ciklus után 92 százalékuk terhes volt. A fennmaradó 8 százaléka mintegy fele a következő 36 hónap folyamán teherbe esett.


Következtetés: a termékeny napokon folytatott célzott nemi érintkezés jelentősen lerövidítheti a terhesség kialakulásáig terjedő időt. Számos nő azért nem esik teherbe, mert gyakran olyankor él nemi életet a partnerével, amikor a fogamzás valószínűtlen, vagy éppen lehetetlen! Ez sokszor arra vezethető vissza, hogy úgy vélik, a termékeny napok pontosan a ciklus közepén vannak. A termékeny napok és a peteérés azonban természetes jelenség, és nem statikus esemény. Gyermek utáni vágy esetén fontos tudni, melyek a személyes termékeny napjaid!


A petesejt a peteérés után csak rövid ideig fogamzásképes. Az ondósejteknek mintegy 12–18 óra idejük van a petesejt megtermékenyítéséhez. Ennek letelte után már nem kerülhet sor a megtermékenyítésre. A spermiumok élettartama jelentősen hosszabb, 3–5 napig életképesek a női testben, és ezalatt az idő alatt a petesejtre várakoznak. Ha ezt a két idősávot összehasonlítjuk, megállapíthatjuk, hogy a nő a ciklus mintegy 6 napján termékeny. Ezek a peteérés előtti 5 nap, ill. maga a peteérés napja.


Mivel a peteérés többnyire észrevétlenül zajlik le a test belsejében, nehéz megállapítani, mikor kerül sor pontosan a peteérésre. A nő maga ciklusonként csak néhány órán át termékeny. A férfi ondósejtjeinek élettartamával együtt mintegy 5-6 napnyi termékeny időszakot állapíthatunk meg (termékeny napok) a peteérés körül. Ebben az időszakban élj olyan gyakran nemi életet, ahányszor csak kívánjátok – általánosságban a ilyenkor kétnaponta ajánlatos a szex.A nő életkora is szerepet játszik


Statisztikai szempontból nézve egy cikluson belül normális peteérés és nemi élet esetén a termékeny napokon a 15 éves lányok közül minden második, a 25 évesek közül minden harmadik, a 35 éves nők közül pedig minden hatodik esik teherbe. A leginkább ideális időpont 20-25 év között van.


Maga a termékenység körülbelül a harmincadik év után kezd el csökkenni, negyven felett már ötből csak ketten képesek akkor megfoganni, amikor szeretnének.


Mindezek mellett természetesen az apa életkora is számít!Amennyiben érdekel a téma, ajánljuk figyelembe Fogantatás rovatunkat! További érdekes bejegyzéseink:Forrás: teherbeesni-cyclotest.hu
Címkék:

Hozzászólások

Ötven év felett legalább olyan biztonságos a gyermekszülés, mint negyvenen túl

Ötven év felett legalább olyan biztonságos a gyermekszülés, mint negyvenen túl

Sem az anyának, sem a születő gyerekek számára sem kockázatosabb!

Ekkor érdemes fogamzásgátlót váltani

Ekkor érdemes fogamzásgátlót váltani

Az orvos szerint néha érdemes váltani

Ez történik az anyaméhben, amikor elindul egy új élet

Ez történik az anyaméhben, amikor elindul egy új élet

Túlzás nélkül használhatjuk a "csoda" kifejezést.

Köze van az ébredés időpontjának a teherbeesés esélyéhez

Köze van az ébredés időpontjának a teherbeesés esélyéhez

Azt vizsgálták, hogy vajon a nők alvási szokásainak van-e köze a fogantatáshoz. Mint kiderült, igen.

A fogamzásgátlót szedőknek tudniuk kellene, hogy mik azok a jelek, amelyek vérrög képződésre figyelmeztetnek

A fogamzásgátlót szedőknek tudniuk kellene, hogy mik azok a jelek, amelyek vérrög képződésre figyelmeztetnek

"Tisztában voltunk vele, hogy lesznek mellékhatásai" - mondja a fogamzásgátló tabletták kifejlesztésében közreműködő doktornő.

Gyermeket szeretnétek? A tested így jelzi a peteérést!

Gyermeket szeretnétek? A tested így jelzi a peteérést!

Egyértelmű jelekből következtethetsz, mikor jött el a megfelelő idő!

Vérzés terhesség alatt  - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Vérzés terhesség alatt - legtöbbször semmi bajt nem jelent

Az egyik legijesztőbb dolog a terhesség alatt a vérzés.

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Jellemzően kik akarnak fiút, és kik lányt?

Na persze vannak kivételek, amik erősítik a szabályt. De azért érdekes fejtegetés.

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

Gyermeket szeretnél? Figyeld a holdat!

A havi vérzés nem lehet biztos támpont a termékenység vizsgálatában, hiszen gondoljunk csak arra, hogy a terhesség alatt is előfordulhat menstruáció. Sőt egyes afrikai törzsek pedig kizárólag a havi vérzés alatt létesítenek nemi kapcsolatot, mégis születnek utódok. A Hold nőkre gyakorolt hatása a dö

Hat tévhit a fogamzásról

Hat tévhit a fogamzásról

Mindannyian hallottunk pár mendemondát arról, mi minden befolyásolhatja a termékenységet. Vajon ezeknek mi a valóságtartalma? A legismertebb vélekedések mögé próbáltunk most meg bekukkantani.