10 dolog, amivel szembesülsz, ha nyáron vagy várandós

Admin | 2017.06.01
  1. Hallottál, olvastál már róla korábban, de most szembesülve vele elsőre borzasztóbbnak hat, mint ahogy elképzelted: a dagadó lábak. A magassarkút és a sok álldogálást jobb, ha elfelejted (mondjuk nem csak emiatt nem javalltak ilyenkor). Egy kényelmes, jó talpkiképzésű papucs és a mezítláb járkálás jót tesznek a lábdagadásnak, emellett nem árt elegendő folyadékot fogyasztani napközben.


  1. Ápropó, folyadékfogyasztás: kánikulában fokozottan kell figyelned arra, hogy eleget igyál, mert könnyen rosszul lehetsz, de a dehidratáció akár még korai szülést is elindíthat. Ha bemész a városba, mindig legyen nálad egy palack víz. (Az édes lötyiket érdemes elkerülni, még ha nem is jött ki a cukorbetegséged…)


  1. Sokkal könnyebb öltözködni, mintha télen volnál terhes. Egy csomó korábbi, bő szabású, esetleg boyfriend típusú darabodat magadra kaphatod, de a nyárközepi leárazásokon is simán találhatsz jó ruhákat a sima XL-esek között, nem kell a drágább kismama-ruhákat megvenni.


  1. Hálistennek már kikopott az a nézet, hogy nem illik testhezálló ruhát felvenni nagy hassal. Viszont arra készülj fel, hogy a kevesebb és a testvonalat szorosan követő réteg jobban kiemeli a pocakodat, emiatt borítékolhatóak az ismerősöktől az "Úúúúúúristenmármekkora! és a Meddig nősz még?" típusú felkiáltások. (Na meg a kéretlen hastapogatások, amiket joggal utál minden kismama…)


  1. Arra készülj fel, hogy sokkal jobban fogsz izzadni, mint általában. Ilyenkor remek mentőövek napközben az előre csomagolt hűsítő törlőkendők, de akár egy hideg vízbe áztatott textília is jó szolgálatot tehet. A természetes anyagból készült ruhák, mint a pamut és a len, szintén a barátaid: jobban szellőznek, és gyorsabban párolog el az izzadság is.


  1. A nyári kismamákat az erős napsütés után megmaradó bőrfoltok is fenyegetik. Használj erős naptejet (50+ faktorral), és ha lehet, ne menj a napra délelőtt 11 és délután 4 között. Az UV-sugárzás sajnos felhős időben sem marad tétlen, úgyhogy akkor is gondoskodni kell a megfelelő bőrvédelemről.


  1. A strandolásról megoszlanak a vélemények: elvileg nem kell lemondanod róla, főleg ha természetes víz, bár érdemes kikérned az orvosod véleményét. A terhesség végén, amikor már nyílik a méhszáj, vagy ha eleve hajlamosabb vagy összeszedni valamit, viszont kerülni kell a strandot, a szaunát és társaikat, mert eléggé fertőzésveszélyesek lehetnek.


  1. Néha az az ördögi és makacs gondolat fészkeli be magát a fejedbe, miközben a kánikulában a hőség miatt álmatlanul forgolódsz, hogy nem tudod magad kipihenni szülés előtt. Ha erre jól ráparázol, persze még kevésbé tudsz elaludni… Ha már alvás: szemérmetlenül használj ki minden alkalmat, amikor csaphatsz egy napközbeni szunyát! (Főleg, ha előtte aktív délelőttöd volt.)


  1. Ha eddig nem bírtad a légkondit, most nem győzöl elég hálás lenni érte. Ha valamiért a legmelegebb napszakban kell a városba menned, akkor a legjobb barátaid a plázák, könyvtárak, boltok és mindazok a helyek, ahol egy kicsit hűsölhetsz. Azért arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl nagy a különbség a benti és kinti hőmérséklet között, mert az akár megfázáshoz is vezethet.


  1. Fesztiválozásról már nem is álmodsz, de azért mocorog benned a gondolat, hogy még el kéne menni nyaralni, mielőtt megszületik a baba. Nyaraláskor sem  árt az elővigyázatosság: eleve célszerű olyan helyet választani, hogy az utazás ne legyen megterhelő, és az evésre-higiéniai elővigyázatosságra vonatkozó szabályok, amiket kismamaként betartasz, ilyenkor fokozottan érvényesek.

A témához kapcsolódó további bejegyzéseink:Mit ne mondj egy kismamának?

Mit ne mondj egy szülés előtt/után levő nőnek?

Mit ne mondj a negyvenes szülőknek?

Szextippek kismamáknakNem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! Újabban a Google+ oldalon is megtalálsz már bennünket!Forrás: tizdolog.hu

Címkék:

Hozzászólások

Tévhit hogy ártalmas az ultrahang a baba szemének!

Tévhit hogy ártalmas az ultrahang a baba szemének!

Nagyon sok kismama tart az ultrahang vizsgálattól. Ennek oka, hogy nagyon sok helyről lehet rémhíreket hallani a káros hatásairól. Pedig ezeknek nincsen alapjuk.

Kismamáknak tilos munkakörök

Kismamáknak tilos munkakörök

Ezen veszélyek fennállása esetén azonnal váltani kell!

10 tanács a még dolgozó várandós kismamáknak

10 tanács a még dolgozó várandós kismamáknak

Gyakori probléma: mi van, ha munkaidőben kell kötelező vizsgálatra menni? Köteles elengedni a munkáltató?

Miért lehetnek túlsúlyosak az újszülöttek?

Miért lehetnek túlsúlyosak az újszülöttek?

A terhesség alatti növekedésnek és súlygyarapodásnak, a határidő átlépésének és más rizikófaktoroknak - mint például az anyai cukorbetegség - köszönhetően a magzatnál makroszómia, vagyis túlnövekedés alakulhat ki.

A legstílusosabb kényelmes kismamaruhák tavaszra, nyárra

A legstílusosabb kényelmes kismamaruhák tavaszra, nyárra

Ne az utolsó pillanatban gondolj a tavaszi-nyári szettedre.

Márpedig ezt a nevet nem adhatod a gyerekemnek

Márpedig ezt a nevet nem adhatod a gyerekemnek

Vigyázat: komoly vita lehet belőle! Kritikus pontok a névválasztásban.

Fiú vagy lány - tévedhetetlen népi bölcsességek

Fiú vagy lány - tévedhetetlen népi bölcsességek

Vagy inkább babonák?

Szeretnéd tudni, milyen színű lesz a gyermeked szeme?

Szeretnéd tudni, milyen színű lesz a gyermeked szeme?

Ha nem is tökéletes pontossággal, de nagy valószínűséggel előrejelezhető a baba szemszíne.

Okos gyereket szeretnél? Nagyon egyszerű a megoldás!

Okos gyereket szeretnél? Nagyon egyszerű a megoldás!

Nem a halolaj a titok nyitja!

A durván megváltoztatja a nők agyát - csökkenti a szürkeállományt

A durván megváltoztatja a nők agyát - csökkenti a szürkeállományt

A terhesség valóban és tartósan megváltoztatja a nők agyának működését