Vashiányt okoz a babáknál a tehéntej

Szabó Eszter | 2017.02.10
Egy kisgyermek számára kiemelkedően fontos, hogy mindig és mindenhol a legjobb minőségű táplálékot kapja a megfelelő fejlődés érdekében. Egy néhány hónapos baba számára a legoptimálisabb táplálék természetesen az anyatej, de sajnálatos módon rengeteg olyan anyuka van, akinek vagy idejekorán elapad, vagy meg sem indul a tejtermelése. Régen ilyenkor tehéntejet adtak a babának, így még ma is rengetegen fordulnak inkább ehhez a tápszerek helyett – esetleg azok mellett –, de egy friss kutatás nemrégiben bebizonyította, hogy ez nem mindig a legjobb alternatíva.

Statisztikák igazolják, hogy az édesanyák többsége a babák első eledeleként és desszertjeként a különféle tehéntejből készült ételeket tekintik, ezáltal rengetegen már igen korán, gyakran 5-6 hónapos kortól fogva kínálja ilyesmivel a piciket, ezáltal mire az apróságok elérik az egyéves kort, a tehéntej a mindennapi eledelük részét képezi. Mindez sajnos abban az esetben is igaz, ha az édesanyának amúgy elegendő mennyiségű teje volt. Hogy mindez miért olyan nagy probléma? Számtalan tényező miatt, ezáltal például kevesen tudják, de ha a tehéntej túl korán kerül bevezetésre a baba étkezésébe, az jelentős mértékben megnövelheti az ekcéma kialakulásának esélyét, miközben rendkívül káros hatást gyakorol az emésztőrendszerre is.

A sok tehéntej ugyanis a has puffadása és csikarása mellett előidézhet rendkívül veszélyes vastagbélgyulladást, de ami sokkal rosszabb, akár még vashiányon alapuló vérszegénységet is. Persze messze nem csak a tehéntej idézhet elő hasonlókat a legkisebbeknél, hanem az egyéb glutént tartalmazó élelmiszerek is, ezáltal például a tojás, amelyek az idő előtti fogyasztással olyan egészségügyi problémákat idéznek elő, amelyek aztán felnőttkorban is megmaradnak majd. Nem véletlenül hangsúlyozzák azt a gyerekorvosok, hogy a szülők szerepe és felelőssége rendkívül fontos egy kisgyermek első három évében, hiszen a táplálkozás alapjaiban meghatározza a gyermek későbbi életét. Az orvosok éppen emiatt hangsúlyozzák, hogy féléves korig rendszerint csak az anyatejes táplálás ajánlott a csecsemőknek, és a tehéntejet érdemes a hozzátáplálás során minél később megkezdeni, hiszen semmiféle olyan hatóanyag sincs benne, amit a baba máshonnan, de főleg az anyatejből ne kaphatna meg.



Hogy miért is káros ennyire a babák számára a tehéntej? Elsődlegesen a kiemelkedően magas nátrium- és fehérjetartalom miatt, hiszen ez rendkívül megterheli az egy éves kornál fiatalabb apróságok emésztőrendszerét – extrém esetben akár véres székletet is előidézhet –, valamint a veséket is a magas árványi anyag tartalomból kifolyólag. Éppen ezért legalább egyéves korig fontos lenne kerülni a tehéntej rendszeres fogyasztását, de a legtöbb szakszerű ajánlás inkább a 3 éves kort állítja elő amolyan vízválasztóként. Ami miatt azonban mégis nagyon ellenzik az orvosok a tehéntej fogyasztását a babák számára, az leginkább az, hogy vashiányos vérszegénységet okoz. Ez annak köszönhető, hogy a tehéntejben található vastartalom lényegesen kevesebb – szinte teljesen elenyésző – ahhoz mérten, ami egy kisgyerek egészséges fejlődéséhez szükséges volna. Ha tehát csak tehéntejjel tápláljuk a picit, külső pótlás nélkül nagyon hamar és nagyon súlyos vashiány léphet fel, ami alapjaiban hatással lesz a fejlődési folyamatokra, hiszen a baba fáradékonyabb lesz, koncentrálóképessége pedig lecsökken.

Magyarán tehát, ami egy felnőtt számára hasznos és egészséges táplálék, az korántsem biztos, hogy ugyanolyan hatást vált ki egy gyermekből is, ezt pedig nagyon fontos figyelembe vennünk az első élelmiszerek kapcsán, amit kisbabánk számára adunk. Hogy főként a tehéntejjel és a glutént tartalmazó többi élelmiszerrel miért kell vigyáznunk, az jól mutatja, hogy a kutatások szerint azok a gyermekek, akik idejekorán kaptak ilyen ételeket, később nagyobb valószínűséggel lettek érzékenyek a gluténra, aminek hatására akár nagyon súlyos anafilaxiás sokkot is kaphatnak majd, ha olyan ételt fogyasztanak, amiben ez az összetevő megtalálható. A tehéntej mellett egyébiránt ugyanezen okokból tiltottak a kisbabák számára idejekorán a következő dolgok is: búza, hal- és disznóhús, káposzta, hagyma, kukorica, bogyós gyümölcsök, paradicsom, citrusfélék, olajos magvak, csokoládé és méz.

Hozzászólások

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Az elfuserált tévhitek között az egyik legnagyobb a tejjel kapcsolatos.

Többet ártanak a fogaknak a tévhitek, mint a terhesség!

Többet ártanak a fogaknak a tévhitek, mint a terhesség!

A szükséges kezelések legtöbbje is biztonsággal elvégezhető.

Szabad-e fogyókúrázni terhesen?

Szabad-e fogyókúrázni terhesen?

Koplalni a terhesség alatt határozottan veszélyes – az anyára és a babára nézve egyaránt!

Mekkora az egészséges súlygyarapodás  a terhesség alatt?

Mekkora az egészséges súlygyarapodás a terhesség alatt?

Ha a kismama túlsúlyos vagy elhízott növeli a magzati rendellenességek esélyét

A várandósok magas vércukorszintje hosszú távon kihat a gyermek egészségére

A várandósok magas vércukorszintje hosszú távon kihat a gyermek egészségére

A várandósság alatti magas vércukorszint tovább fokozza a gyerek elhízásának és prediabéteszének kockázatát, függetlenül az anya testsúlyától és genetikai hajlamától

Alkohol terhesen? Megdöbbentő változást okoz a gyermek arcán!

Alkohol terhesen? Megdöbbentő változást okoz a gyermek arcán!

Az ausztrál kutatás szerint befolyással lehet a gyermek arcának formájára, ha terhesség alatt alkoholt fogyaszt az anyuka. Megváltozhat tőle a baba szemformája, orra és szája, amelyek máshogy fejlődnének, ha nem érné a babát az alkohol hatása.

Szuperbabákkal népszerűsítik az egészséges terhességet

Szuperbabákkal népszerűsítik az egészséges terhességet

A fotózáson a szülők mellett egy profi szakember is részt vett, aki játékosan vette rá a csöppségeket, hogy hajlandóak legyenek pózolni. Persze egyiküknek sem kellett fekvőtámaszt nyomnia vagy karat...