Tévhit hogy ártalmas az ultrahang a baba szemének!

Léna | 2019.03.22
Nagyon sok kismama tart az ultrahang vizsgálattól. Ennek oka, hogy nagyon sok helyről lehet rémhíreket hallani a káros hatásairól. Pedig ezeknek nincsen alapjuk.
Az elképzelés szerint a babának fájdalmat okoz, amikor a hullámok a szemét elérik, hiszen az abban lévő folyadék erősen továbbítja azokat. Ez az elképzelés azonban több sebből vérzik. Egyrészt folyadékban úszik a pici, és nem csak a szemében van víz, hanem a teste 70%-a is az. Másrészt magát a szemet is alávetik adott esetben ultrahangos képalkotó vizsgálatnak, így ez a része biztosan nem lehet problémás.
A tévhit valószínűleg abból ered, hogy az emberek sokszor félinformációkra támaszkodnak. Az egyik az, hogy a kismamáknak bizony nem tesz jót a képalkotó vizsgálat. Ez így önmagában nem igaz, csak akkor, ha történetesen röntgenről van szó. Ezt az eljárást azonban nem is használják várandósoknál. Sőt, minden embernél kötelezően takarják az érzékeny részeket ólommal, hogy a lehető legkisebb károsodással lehessen számolni, mely egyébként is gyorsan helyre jön.
Az ultrahangot az orvostudomány több, mint 30 éve alkalmazza sikerrel, többek között a várandós kismamák esetében is. Ez pedig azt jelenti, hogy ha valamilyen mellékhatással kellene számolni, akkor az már kiderült volna.
Az otthoni magzati szívhang figyelő kütyük használatát azért nem árt korlátozni. Ennek oka azonban nem az, hogy veszélyesek, hiszen ebben az esetben nem lehetne őket kereskedelmi forgalomban, engedéllyel beszerezni.  Az ok ennél egyszerűbb: a nyugalom. A pici érzi a feszültséget, az izgalmat, amikor a géppel a szívverését keresgéljük, és ez egy idő után terhes lehet számára. Az anya saját megnyugtatására bele – bele hallgathat a pocakba a gép segítségével, ha szükséges, de ezt nem kell túlzásba vinni, a dolog úgyis szépen alakulnak maguktól. Ha gond van, vagy rossz érzésünk van, inkább keressük fel a kezelőorvost, aki szakértelemmel tudja kezelni a kérdéseinket, és ha gond van, azt is képes lesz gyorsan orvosolni.
 
Forrás: ratkotunde.hu
Címkék:

Hozzászólások