Hajlamosabb a gyulladásra a várandós anya, ha a magzat kislány

Léna | 2019.04.01
A terhes nők már régóta hangoztatják, hogy a szervezetük másként reagál, ha kisfiút, és másként, ha kislányt várnak. Az Ohio State University orvoskutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a magzat neme befolyásolja a terhes anya immunválaszait.
Egyebek között az is összefüggésben van a magzat nemével, hogy van-e az anyának reggeli rosszulléte, émelygése és megkíván-e bizonyos ételeket.
Az Ohio Állami Egyetem kutatói 80 terhes anya állapotát követték végig a terhesség időszakán, keresve azokat az immun-markereket, amelyek a magzat neméből erednek.
Analizálták a vérmintákban a citokinek* szintjét, majd az immunsejt-mintákat a laboratóriumban baktériumoknak tették ki.
 
„Bár a várandós nők vérmintái nem mutattak különbséget citokin-szint tekintetében, de a leánymagzatot váró nők immunsejtjei több gyulladáskeltő citokint termeltek, amikor baktériumoknak tették ki őket.
Ez annyit jelent, hogy a leánymagzattal várandós nők fokozott gyulladásválasszal reagálnak – összehasonlítva a fiút  váró  nőkkel” – magyarázta Dr. Amanda Mitchell, kutatásvezető.
.A gyulladás fontos része az immunválasznak, akár sebgyógyulásról, akár vírus- vagy baktériumfertőzésről vagy krónikus betegségekről van szó.
De a túlzott mértékű gyulladás megerőltető a szervezet számára, súlyosbíthatja a tüneteket: például a fáradtságot és a fájdalmat.
„Ez a kutatás segít tudatosítani a nőkben és a szülészorvosokban, hogy a magzat neme egy olyan tényező, amely hatással van a női szervezetnek az immunválaszára. További kutatás látszik szükségesnek azon a téren, milyen választ adnak a várandós nők a vírusfertőzésre vagy az olyan krónikus állapotokra, mint az asztma, beleértve azt is, hogy az immunválaszok befolyásolják-e a magzat egészségét” – mondta Dr. Mitchell.
Az anyai szervezetben levő gyulladás hatással lehet a magzatra, például a szülés időpontjára, de egyelőre további kutatás szükséges arra nézve, milyen módon befolyásolja a magzat neme az anyai gyulladást.
Mitchell doktor azt ajánlja a várandós nőknek, életmódjukkal támogassák egészséges immunműködésüket, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy fokozni kell az immunműködést, mert egyaránt gondot jelent a túl gyenge és a túl erős immunválasz. Tornázzanak, táplálkozzanak egészségesen, egyenek leveles zöldségeket, relaxáljanak és meditáljanak, ezek mind az immunrendszer helyes működését támogatják.
*a citokinek jelzőmolekulák, emelkedett szintjük összefüggésben van a gyulladással
Címkék:

Hozzászólások

Ezt az öt dolgot semmiképp ne fogyasszuk terhesen!

Ezt az öt dolgot semmiképp ne fogyasszuk terhesen!

Melyek azok az ételek, amelyeket kerülnünk kell?

Ne kettő helyett, inkább kettőtökért egyél!

Ne kettő helyett, inkább kettőtökért egyél!

Tévhit, hogy egy kismamának kettő helyett kell lenni.