Cicája segíti az autista kislány életét

Admin | 2017.02.20

Az Angliában élő Iris Grace az élő példa, hogy az autizmus nem csak elvesz egy embertől, hanem ad is: például hihetetlen művészi érzékenységet és tehetséget. Az ötéves kislány ugyanis olyan festményeket készít, amelyeket rajongói már most Monet munkáihoz hasonlítanak. 


Az autizmus egyike korunk legtitokzatosabb jelenségeinek. Még az orvosok is nehezen értik meg, annyi rejtélyt, meglepetést és váratlanságot hordoz magában. Egyszerre építi le azokat, akik áldozatául esnek, de ugyanakkor fel is emeli őket, és mintegy kárpótlásként különleges képességeket adományoz nekik. Így van ez Iris Grace esetében is, akinél 2011-ben diagnosztizálták az állapotot. A nehéz teher ellenére a kislány szinte szárnyal a mindennapokban: olyan érzéke van a színekhez, formákhoz, magához a művészethez, amivel csak egy igazi tehetség rendelkezik. 


Iris nehezen kezdett el beszélni. Míg a legtöbb gyerek két évesen már számos szót ismer és képes használni, neki beszédterápiára volt szüksége ahhoz, hogy megtanuljon kommunikálni. A szülei ekkor ismertették meg őt a festéssel, ami mára élete értelmévé, örömévé vált. "Kezdetben azért ösztönöztük, hogy fessen, rajzoljon, hogy ez az elfoglaltság segítsen neki a beszédterápiában. Aztán szép lassan rájöttünk, hogy nagyon tehetséges, hiba nélkül koncentrál egy-egy alkotásra akár két órán keresztül is. A helyzete egy olyan finom, légies és érzékeny stílust biztosít neki, amilyet még soha nem láttam a vele egykorú gyerekeknél. Úgy tűnik, mintha megértené a színeket, kommunikálna velük - egyszerűen csodálatos" - mesélte weboldalukon az édesanya, Arabella Carter-Johnson. Iris képeit egyébként már árulják, aukciókon is szerepelnek, amiből a befolyt összeget autistákkal foglalkozó alapítványoknak továbbítják.


A festés valóban sokat segít a kislány életében, de még többet jelent számára macskája, Thula. „Nem kaptunk olyan tanácsot, hogy terápiás állat kéne Iris mellé. De jobban utána olvasva az autizmusnak számos olyan történetet találni, amelyek időről időre bebizonyítják, milyen csodás hatásai lehetnek az állatoknak az autista gyerekekre" – folytatja az anyuka, aki Iris és Thula különleges kapcsolatát fotózza. A kislány szülei többfajta állatterápiával próbálkoztak, először lovakkal és kutyákkal szerették volna jobbá tenni a kicsi életét. De azokkal Iris nem tudott összebarátkozni... 2013 karácsonyán a család egy cicát fogadott be, mivel annak gazdái elutaztak az ünnepekre. A kislány és a jószág egyből egymásra hangolódtak, ez feltűnt a szülőknek is. Rájöttek, hogy eddig nem az állatterápiával volt a probléma, hanem a nem megfelelő mentalitású példánnyal. Így került a családhoz a Thula, vele azonnal megértették egymást. Azóta a kislány és a cica elválaszthatatlan társak. Mindent együtt szeretnek csinálni, a festéstől a kerékpározáson át a fürdésig. 


Thula a fajtáját tekintve egy Maine Coon, ami Amerika nemzeti macskája. Ezekre a macskákra jellemező, hogy igazi egyéniségek és megtestesül bennük a szépség, a kedvesség és az önállóság. A Maine Coon macskák hangjukban is különböznek más fajtáktól, nagyon különleges, csicsergő, trillázó hangjuk van. Nagyon szeretnek játszani. Maine Coon nagyon ember-orientált, szeret megvizsgálni mindennemű tevékenységet, amibe csak belefogunk, és segíteni nekünk a maga módján. Nagyon játékosak, és azok is maradnak egész életükön át. Thula is rendelkezik ezen macskafajta minden jó tulajdonságával, de ő még ragaszkodóbb. Szelídsége és kedvessége különösen fontos Irisnek. 


A kapcsolatban azért voltak kisebb-nagyobb zökkenők is. "Az elején Iris még nem szerette, ha a cica hozzáér, így inkább csak egymás mellett tevékenykedtek. Thula kitartása és szeretete azonban egy idő után meggyőzte Irist, hogy engedje közel magához. Ma már a kislányom teljesen együtt él a cicájával, masszírozza a hátát, hagyja, hogy az ujjai elvesszenek a selymes bundában - tökéletesen megnyugtatja őt. Rendkívül hálás vagyok, hogy egymásra találtak" Thula akkor is Iris Grace mellett van, amikor a kislány órákon keresztül fest. Iris képeit egyébként már aukciókon is árverezik, több ezer fontért darabját. Az így kapott összeget a szülők különböző, autistákkal foglalkozó alapítványoknak ajánlják fel. “Beszélni még csak most kezdett el, de már úgy fest, ahogy az ő korában még senki sem" – mondta a tehetséges kislány édesanyja.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! Újabban a Google+ oldalon is megtalálsz már bennünket!Forrás: Nlcafe, Érdekesvilág, Pozitívnap

Címkék:

Hozzászólások

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Milyen gyakran kell pelenkát cserélni a kánikulában?

Kánikulában még a legszellősebb ruhában is izzadunk, és legyen bármennyire is hiper-szuper légáteresztő a pelenka, bizony nagyon is befülledhet benne a kicsi popsija.

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

16 milliós műalkotást tett tönkre a 3 éves kislány

A kislány kinyúlt a műalkotásért a babakocsiból, de lelökte a földre.

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Nyári hasmenés? Nézd meg, mikor kell komolyan venni!

Könnyen kiszáradáshoz vezethet

Szopja az ujját, rágja a körmét a gyerek? Legalább nem lesz allergiás!

Szopja az ujját, rágja a körmét a gyerek? Legalább nem lesz allergiás!

Az ujjukat szopó vagy körmüket rágó gyerekek kevésbé hajlamosak az allergiára.

A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat

A nagy háttérzajban nem tudják megtanulni a kicsik a szavakat

Nem hallja pontosan a hangokat, nem tudja hozzákötni őket a jelentéshez.

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Egy hely, amit minden kisgyerek imád, és még hasznos is!

Ide mindenképp vidd el a gyereked!

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

Legalább 3000 gyereknek nem jutott hely a bölcsődékben

A gyed extra azt teszi lehetővé a kisgyereket vállaló anyáknak, hogy akár már fél évvel a gyermek születése után visszamehessenek dolgozni úgy, hogy közben nem esnek el a gyermekgondozási támogatástól. Ehhez viszont kulcsfontosságú, hogy legyenek elérhető bölcsődei helyek, hiszen ha anya és apa is d

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

Így csillapítsd a fogzás okozta fájdalmat

A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást.

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

Nitrittel mérgezte meg az óvodásokat a kínai óvónő

A mérgezéses tünetekkel kezelt gyerekek mind egy csoportba jártak.