Cicája segíti az autista kislány életét

Admin | 2017.02.20

Az Angliában élő Iris Grace az élő példa, hogy az autizmus nem csak elvesz egy embertől, hanem ad is: például hihetetlen művészi érzékenységet és tehetséget. Az ötéves kislány ugyanis olyan festményeket készít, amelyeket rajongói már most Monet munkáihoz hasonlítanak. 


Az autizmus egyike korunk legtitokzatosabb jelenségeinek. Még az orvosok is nehezen értik meg, annyi rejtélyt, meglepetést és váratlanságot hordoz magában. Egyszerre építi le azokat, akik áldozatául esnek, de ugyanakkor fel is emeli őket, és mintegy kárpótlásként különleges képességeket adományoz nekik. Így van ez Iris Grace esetében is, akinél 2011-ben diagnosztizálták az állapotot. A nehéz teher ellenére a kislány szinte szárnyal a mindennapokban: olyan érzéke van a színekhez, formákhoz, magához a művészethez, amivel csak egy igazi tehetség rendelkezik. 


Iris nehezen kezdett el beszélni. Míg a legtöbb gyerek két évesen már számos szót ismer és képes használni, neki beszédterápiára volt szüksége ahhoz, hogy megtanuljon kommunikálni. A szülei ekkor ismertették meg őt a festéssel, ami mára élete értelmévé, örömévé vált. "Kezdetben azért ösztönöztük, hogy fessen, rajzoljon, hogy ez az elfoglaltság segítsen neki a beszédterápiában. Aztán szép lassan rájöttünk, hogy nagyon tehetséges, hiba nélkül koncentrál egy-egy alkotásra akár két órán keresztül is. A helyzete egy olyan finom, légies és érzékeny stílust biztosít neki, amilyet még soha nem láttam a vele egykorú gyerekeknél. Úgy tűnik, mintha megértené a színeket, kommunikálna velük - egyszerűen csodálatos" - mesélte weboldalukon az édesanya, Arabella Carter-Johnson. Iris képeit egyébként már árulják, aukciókon is szerepelnek, amiből a befolyt összeget autistákkal foglalkozó alapítványoknak továbbítják.


A festés valóban sokat segít a kislány életében, de még többet jelent számára macskája, Thula. „Nem kaptunk olyan tanácsot, hogy terápiás állat kéne Iris mellé. De jobban utána olvasva az autizmusnak számos olyan történetet találni, amelyek időről időre bebizonyítják, milyen csodás hatásai lehetnek az állatoknak az autista gyerekekre" – folytatja az anyuka, aki Iris és Thula különleges kapcsolatát fotózza. A kislány szülei többfajta állatterápiával próbálkoztak, először lovakkal és kutyákkal szerették volna jobbá tenni a kicsi életét. De azokkal Iris nem tudott összebarátkozni... 2013 karácsonyán a család egy cicát fogadott be, mivel annak gazdái elutaztak az ünnepekre. A kislány és a jószág egyből egymásra hangolódtak, ez feltűnt a szülőknek is. Rájöttek, hogy eddig nem az állatterápiával volt a probléma, hanem a nem megfelelő mentalitású példánnyal. Így került a családhoz a Thula, vele azonnal megértették egymást. Azóta a kislány és a cica elválaszthatatlan társak. Mindent együtt szeretnek csinálni, a festéstől a kerékpározáson át a fürdésig. 


Thula a fajtáját tekintve egy Maine Coon, ami Amerika nemzeti macskája. Ezekre a macskákra jellemező, hogy igazi egyéniségek és megtestesül bennük a szépség, a kedvesség és az önállóság. A Maine Coon macskák hangjukban is különböznek más fajtáktól, nagyon különleges, csicsergő, trillázó hangjuk van. Nagyon szeretnek játszani. Maine Coon nagyon ember-orientált, szeret megvizsgálni mindennemű tevékenységet, amibe csak belefogunk, és segíteni nekünk a maga módján. Nagyon játékosak, és azok is maradnak egész életükön át. Thula is rendelkezik ezen macskafajta minden jó tulajdonságával, de ő még ragaszkodóbb. Szelídsége és kedvessége különösen fontos Irisnek. 


A kapcsolatban azért voltak kisebb-nagyobb zökkenők is. "Az elején Iris még nem szerette, ha a cica hozzáér, így inkább csak egymás mellett tevékenykedtek. Thula kitartása és szeretete azonban egy idő után meggyőzte Irist, hogy engedje közel magához. Ma már a kislányom teljesen együtt él a cicájával, masszírozza a hátát, hagyja, hogy az ujjai elvesszenek a selymes bundában - tökéletesen megnyugtatja őt. Rendkívül hálás vagyok, hogy egymásra találtak" Thula akkor is Iris Grace mellett van, amikor a kislány órákon keresztül fest. Iris képeit egyébként már aukciókon is árverezik, több ezer fontért darabját. Az így kapott összeget a szülők különböző, autistákkal foglalkozó alapítványoknak ajánlják fel. “Beszélni még csak most kezdett el, de már úgy fest, ahogy az ő korában még senki sem" – mondta a tehetséges kislány édesanyja.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! Újabban a Google+ oldalon is megtalálsz már bennünket!Forrás: Nlcafe, Érdekesvilág, Pozitívnap

Címkék:

Hozzászólások

A gyermekkori kancsalság nem esztétikai probléma!

A gyermekkori kancsalság nem esztétikai probléma!

Időben kezelni kell, magától nem múlik el!

Leesett, elesett, legurult az ágyról - mikor kell orvoshoz menni?

Leesett, elesett, legurult az ágyról - mikor kell orvoshoz menni?

Hat olyan tünet, aminél csak egy dolgot tehetünk: azonnal menni az orvoshoz.

A balkezesség hátrány vagy áldás?

A balkezesség hátrány vagy áldás?

Manapság a szülők többsége adottságként fogadja el a balkezességet, és nem akarja mindenáron a jobb kéz használatát erőltetni. De nem mindig volt ez így.

A gyermekkori dadogásról

A gyermekkori dadogásról

Az első jelek nem egyértelműek!

Hidd el: a legegyszerűbb játékokra van szükség az okostelefonok korában is

Hidd el: a legegyszerűbb játékokra van szükség az okostelefonok korában is

Kirakósok, az építőkockák, a kisautók, babák, labdák és társaik.

Ennek a kisbabának határozott véleménye van a dolgokról! Cuki videó!

Ennek a kisbabának határozott véleménye van a dolgokról! Cuki videó!

Babanyelven alaposan megmagyarázza a dolgokat!

Mit tehetsz, ha a gyerek egyik pillanatról a másikra ordítva sírni kezd álmában

Mit tehetsz, ha a gyerek egyik pillanatról a másikra ordítva sírni kezd álmában

Kevés szülőnek van olyan szerencséje, hogy megússza.

Mit csinálj egy verekedős kétévessel?

Mit csinálj egy verekedős kétévessel?

Nem kell agresszív szülőnek lenni, hogy egy ilyen problémával találd magad szemben. Mit tegyél ilyenkor?

Miért nem játszik más gyerekekkel?

Miért nem játszik más gyerekekkel?

Te is megijedsz, amikor azt látod, hogy a kicsid nem játszik más gyerekekkel? Ne tedd!

Itt a magyarázat arra, amiért a folyton rosszalkodó gyermeked másnál angyalként viselkedik!

Itt a magyarázat arra, amiért a folyton rosszalkodó gyermeked másnál angyalként viselkedik!

Tudományos kutatás adta meg a választ!