A gyereknevelés tíz alapelve egy kétgyerekes apukától

Ági Dancsokné Jusztin | 2017.06.19

Nikita Ivanov elismert dizájner, azon felül pedig két gyermek édesapja. Mint felelősségteljes szülő, aki szeretne a gyerekeire igazi értékeket hagyni, összefoglalta szabályrendszerét, amely egyfajta iránymutatóvá vált a gyereknevelésben. Íme, a 10 alapelv!


1. A gyerekeknek szabott határok a biztonságot és mások szabadságának védelmét hivatottak ellátni. Mindezeket világosan és érthetően fektesd le, ám ne tilts meg olyat, ami ezt a két területet (biztonság és mások szabadsága) nem érinti!

2. A lehetséges büntetést még a csíny elkövetése előtt ismernie kell a kicsinek. Ha büntetést alkalmazol, az legyen következetes és visszavonhatatlan. Az ok-okozati összefüggést fel kell ismernie benne a gyereknek. Ha ez zavaros és nem egyértelmű, mind a kicsi, mind a szülő ideges lesz és kiabálásba torkollik a szituáció.

3. Anyu és apu mindig egy oldalon állnak. Ha anya büntet, apa nem törölheti el a büntetést. Ugyanez igaz egy új szabály lefektetésénél is: mindkét szülő mondja ugyanazt, ne írja felül az egyik a másikat.

4. Amikor az elsőszülött a kistesó érkezésével nagytesóvá válik, az nem azt jelenti, hogy új felelősséget rakunk a nyakába. Sose mondd azt a gyereknek, hogy ő a nagytestvér, ezért tartozik valakinek valamivel. Ez megmérgezi a gyerekkorát és a testvérével való viszonyát is. Nem ő választotta az elsőszülöttséget, ne várjunk el ezért tőle extra adag toleranciát vagy felelősségérzetet!

5. A gyerek a szülő tükörképe. Minél hisztérikusabb és nyugtalanabb egy gyerek viselkedése, annál nyugodtabbnak és következetesebbnek kell lennie a felnőttnek. A "gyerek kiabál - anya visszakiabál - gyerek hangosabban kiabál - anya ordít" forgatókönyv csak egy önemésztő spirálba vezet, ahol a két fél kölcsönösen felhergeli egymást. Az egésznek semmi értelme, de mire ez kiderül, már az is lehet, hogy ne adj'isten fizikai agresszió is történik. Jobb az egésznek elejét venni!


6. Ne ijesztgesd a gyerekeket! Soha! Mindegy, mivel. Felejtsd el az efféle sztorikat, hogy "anya nem fog szeretni", "elvisz a rendőr", "a szomszéd néni majd jól leszid", stb. Szorongást gerjeszt, ráadásul külső kontrollal próbál fegyelmezni ahelyett, hogy a kicsi magától értené meg, miért helytelen az, amit csinál.

7. Ne hasonlítgasd össze a gyerekeket! Ha boldogságot akarsz és nem csak jó jegyeket, hagyd a fenébe ezt a butaságot. A másokkal való összehasonlítgatás rombolja az önbizalmat és azt ülteti el a gyerekben, hogy folyton másokat kell a szeme sarkából figyelni. Még azt se mondd: "te vagy a legjobb"! Ez ugyanolyan összehasonlítás. Az egyetlen megengedett mondat: "sokkal jobb vagy, mint a múlt hónapban"! Önmaga legyen a mérce.

8. Add meg nekik a választás lehetőségét! Ne te dönts olyan apróságokban, mint hogy milyen ízű fagyit egyen, vagy melyik autóját vigye az oviba. Bizonytalan és boldogtalan felnőtté válik az a gyerek, akinek minden területen kiveszik a döntés jogát a kezéből.

9. A "csináld ezt" sosem működik. Ha a gyerek unatkozik, úgy tudod őt lekötni, ha leülsz vele valamit játszani, és ha belelendül, akár ki is szállhatsz, mert menni fog magától. Itt sincs szó semmi másról, csak a személyes példaadásról, ahogy azt az 5. pontban más aspektusból bemutattuk.

10. A szeretet nem a viselkedéstől függ. A szülők nem azért szeretik a gyerekeiket, mert azok okosak vagy jól viselkednek. A szülői szeretet korlátlan és feltétel nélküli.

Forrás: genial.guru

Te mi mással egészítenéd ki az alapelveket?

Hozzászólások

Így kerüld el a gyermeknevelés csapdáit!

Így kerüld el a gyermeknevelés csapdáit!

A gyereknevelés területén a szülők tíz jellemző hibát követnek el - állapította meg nemrég egy ismert New York-i gyermekpszichológus. Hogyan kerülhetjük el ezeket a csapdákat?

Itt a magyarázat arra, amiért a folyton rosszalkodó gyermeked másnál angyalként viselkedik!

Itt a magyarázat arra, amiért a folyton rosszalkodó gyermeked másnál angyalként viselkedik!

Tudományos kutatás adta meg a választ!

Tíz tanács, hogy jobb szülővé válj

Tíz tanács, hogy jobb szülővé válj

Szülőnek lenni nehéz! Ez a tíz jótanács a szülői lét lényegét foglalja össze. Alkalmazd minden nap, és boldog családban nőnek fel a gyerekeid!

Milyen az én nagyszülőm? Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

Milyen az én nagyszülőm? Cuki és őszinte válaszok a kicsiktől…

A gyerekek másként látják a világot, nem bonyolítják túl a dolgokat, azt mondják, amit éppen éreznek. Gyerekeket kérdeztek, hogy milyennek látja a nagyszüleit. Íme a válaszok:

6 gyermeki viselkedésminta, amiben a szülők hibája tükröződik

6 gyermeki viselkedésminta, amiben a szülők hibája tükröződik

Minden szülő azt szeretné, ha az ő gyereke lenne a legjólneveltebb, legudvariasabb a világon, miközben olyan hibákat követnek el, amik épp ennek szabnak gátat. Mik ezek a hibák és hogyan kerüld el?

Szóval ilyen az élet, ha ikreid vannak?

Szóval ilyen az élet, ha ikreid vannak?

Egy egyszülős anyuka el sem tudja képzelni, milyen lehet, ha egyszerre két pici baba érkezik a családba. A képeket elnézve, biztosan akadnak ilyen családban is meghitt vagy épp vicces pillanatok szép számmal!

Itt az ok, amiért a gyerekek rosszalkodnak az anyukájuknál és angyalként viselkednek másoknál

Itt az ok, amiért a gyerekek rosszalkodnak az anyukájuknál és angyalként viselkednek másoknál

Tudományos kutatás állapította meg a választ!

Ezt válaszold, ha cikit kérdez a gyerek

Ezt válaszold, ha cikit kérdez a gyerek

A gyerekek képesek olyat kérdezni, hogy hirtelen az ember azt se tudja, nevessen vagy elsüllyedjen. Nézd meg, mit válaszolhatsz a kis kellemetlenkedő kérdéseire!

Kilenc dolog, amit semmiképp se tilts meg a gyerekednek

Kilenc dolog, amit semmiképp se tilts meg a gyerekednek

Nézd meg, melyek azok a dolgok, amiket igenis meg kell engedni egy gyereknek! Ez lesz a legszebb ajándék, amit kaphat tőled!

Miért nem játszik a kétévesem más gyerekekkel?

Miért nem játszik a kétévesem más gyerekekkel?

Te is megijedsz, amikor azt látod, hogy a kicsid nem játszik más gyerekekkel? Ne tedd! Mutatjuk az okát.