Hogyan érd el, hogy a kicsi több vizet igyon?

Ági Dancsokné Jusztin | 2017.05.24

A víz az elsődleges folyadékpótló ital kéne, hogy legyen a kicsiknek. Adunk pár tippet, hogyan érd el, hogy a gyerek vizet igyon akkor, ha már rászokott a cukros üdítőkre.



Miért jó, ha a gyerekek vizet isznak?

A testnek a hibátlan működéshez folyadékra van szüksége, ehhez pedig a víz a legalkalmasabb ivólé. A szervezet nagyon könnyen megemészti, nem tartalmaz kalóriát, zsírt, cukrot, tartósítószert, színezéket, szénsavat, stb., amit egytől egyig megtalálhatunk az ipari italokban, mint például az ízesített vízben, szörpben, cukros, szénsavas üdítőkben, stb.

Hogy érjük el, hogy a gyerek megszeresse a vizet?

A legjobb az lenne, ha a kisgyermek már babakorától vizet kapna kiegészítésül a szoptatás mellé, amikor plusz folyadékra van szüksége (kb. hat hónapos kortól). Ha otthon csak vizet isznak, a gyerek gond nélkül átveszi ezt a szokást. Ha viszont már kiskorától kezdve cukros üdítőket, gyümölcsleveket adnak neki, lehet, hogy nem fogadja el a vizet, mert hozzá van szokva az édes, "finom" italokhoz.

Ha így történt, de te szeretnéd, hogy a csemetéd leszokjon ezekről az ipari folyadékokról, tehetsz egy drasztikus lépést is azzal, hogy egyik napról a másikra eltüntetsz otthonról minden ilyen italt és pár napig hallgatod a panaszáradatot, vagy bevezethetsz fokozatos átszoktatási lépéseket. Például:

- Engedd, hogy étkezéseknél üdítőt fogyasszon, de napközben csak vizet ihat.

- Ha az a gondja a vízzel, hogy nincs íze, vágj a vizeskancsóba narancsot vagy mandarint, amíg hozzá nem szokik a semleges ízhez.

- Hagyj az ágya mellett egy pohár vizet és amint felébred, kínáld meg vele.

- Tegyél a táskájába egy palack friss vizet, hogy iskolába menet tudjon inni, ha megszomjazik.

- Kínáld őt vízzel egy-egy intenzívebb játék vagy futkosás után, hogy különböző helyzetekben szokja a vízivást.

- Mivel a hideg víz kecsegtetőbb egy gyereknek, mindig legyen a hűtőben egy kancsóval, vagy készíts jégkockát és azt dobd a poharába.

- Ha még kicsike, vehetsz neki a kedvenc rajzfilmfigurájával díszített kulacsot. Abból biztos jobban esik a vízivás is.





A legfontosabb, hogy mi, felnőttek jó példával járjunk előttük és ne csak őket tiltsuk le a cukros löttyökről, hanem mi magunk is igyekezzünk vizet fogyasztani. Nyáron egyébként sincs szomjoltóbb folyadék a víznél - a cukrozott italoktól újra hamar szomjasak leszünk.


Csapvíz vagy palackozott víz?

Ha a csapvíz nálatok klóros, gazdaságos megoldás lehet egy szűrőfilteres kancsó beszerzése. Ezzel egy csapásra megszűnik a kellemetlen cipekedés is, amit a palackozott víz hazaszállítása okoz. A legtöbb ásványvíz fogyasztható a gyermekek számára is, de vigyázzunk a speciális, magas ásványi anyag tartalmú vizekkel, hiszen egy kisgyermek ásványi anyag szükséglete csak töredéke a felnőttének.

Hozzászólások

Adj zsírt a gyereknek!

Adj zsírt a gyereknek!

Sokat hallunk manapság az egészségtelen ételekről, pedig valójában nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend. Az 1-3 éves gyermekek étrendjére különösen oda kell figyelnünk, mert bár van foguk, ez nem jelenti az, hogy ugyanazt fogyaszthatják már, mint a felnőttek.

Nem eszik a gyerek? Tálald viccesen az ételt! Garantált a siker!

Nem eszik a gyerek? Tálald viccesen az ételt! Garantált a siker!

Kell hozzá némi kézügyesség, de megéri vesződni vele. Ezeknek a fogásoknak egy gyermek sem fog tudni ellenállni! Sőt... szerintem a felnőttek sem.

Mikortól adhatsz epret a kicsinek?

Mikortól adhatsz epret a kicsinek?

Bármennyire csábító, jobb, ha betartod a szabályt!