Fülbelövés előtt felmerülő leggyakoribb kérdések

Szabó Eszter | 2017.02.11

A most megjelenő cikkemben a fülbelövés előtt felmerülő leggyakoribb kérdésekre szeretnék választ adni a legjobb tudásom és tapasztalatom szerint.Hány éves kortól ajánlott a fülbelövés?

Kelet Európában így Magyarországon is, regionálisan változó szokás, bizonyos esetekben elvárás, hogy a születendő leány gyermek viszonylag korán, már csecsemő korban fülbevalót viseljen. A közösségi oldalamon olvasott kommentek,  vagy a személyes vélemények alapján tapasztalom, hogy nagyon megoszlik a társadalom véleménye a babák  fülbevaló viseléséről. Amíg néhány évtizeddel ezelőtt a korszerű eszközök hiányában, teljesen természetes volt, hogy az újszülött lányoknak a kórházban átszúrták a fülcimpájukat, addig manapság egyre többen gondolják úgy, hogy gyermekük majd csak akkor kap fülbevalót ha az a saját kívánságára történhet. Nem csak a társadalom véleménye megosztó, gyakran a családon belül a szülők sem tudnak megegyezni arról, hogy legyen vagy ne legyen csecsemő gyermeküknek fülbevalója. Mindkét véleményt tiszteletben kell tartani! 

Amennyiben mégis a fülbevaló viselés mellett döntenek, a fülbelövés már újszülött kortól nagy biztonsággal elvégezhető. Vannak szakemberek akik  a szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a csecsemők életkorától, a megkapott kötelező védőoltások számától teszik függővé. Megfelelő szakértelemmel és rutinnal, már közvetlenül a születés után, vagy ezt követően bármikor elvégezhető a fülbelövés, függetlenül az életkortól, az oltások számától. A korai fülbelövés biztonságos kivitelezésében nagy segítséget nyújtanak a professzionális eszközök és minden igényt kielégítő jó anyagminőségű, nikkelmentes belőhető fülbevalók.

Sokan féltik gyermeküket az első fülbevaló behelyezésétől, esetleges korábbi rossz tapasztalataik miatt. Aki szeretne már csecsemő korban gyermekének fülbevalót, ne féljen, mert a rendelkezésre álló humánus, modern füllyukasztó készülékekkel, rövid szárú belőhető fülbevalókkal garantáltan kíméletes fülbelövés végezhető. Egy személyes tapasztalat azon szülőknek, akik hezitálnak: minél kisebbek a gyerekek annál egyszerűbben, könnyebben viselik a fülbelövéssel járó minimális kellemetlenséget. Még egy érv szól a csecsemőkori füllyukasztása mellett: a könnyed utógondozás. Ugyanis a belőtt fülbevalókat, függetlenül attól, hogy azok milyen anyagból készültek, minimálisan gondozni kell, amit csecsemő korban könnyedén, észrevétlenül, ellenállás nélkül tudunk megtenni, ami garantálja a probléma mentes gyógyulást.  A nagyobb lányok esetében, ha a fülbelövés saját kívánságára történik, előfordulhat, hogy nem kooperálnak a szülőkkel az utógondozás során, ami nagyban befolyásolhatja a gyógyulást.


Tehát összegezve, kellő tapasztalattal, bármely életkorban nagy biztonsággal elvégezhető a fülbelövés.

Forrás: Rasch Hajnalka

Mikor nem ajánlott a fülbelövés?

Vannak olyan élethelyzetek, például a betegség, éhség, fáradság mikor nem ajánlom a fülbelövést, annak ellenére, hogy a füllyukasztás nem jár semmilyen mellékhatással, egészségkárosodással.  Nem szerencsés a betegség, fáradtság vagy éhség miatt, az amúgy is nyűgös gyerekeket tovább terhelni. Ezért, amennyiben lehetséges próbáljuk úgy tervezni a fülbelövést, hogy a körülmények (a felsoroltakat figyelembe véve) ideálisak legyenek.


A kötelező védőoltásokat is figyelembe kell venni. Mint említettem, nincs tudomásom arról, hogy bármilyen módon is befolyásolná a szervezetet a fülbelövés, mégis etikai okokból nem tenném ugyanazon napra a fülbelövést és az oltás időpontját. Értelemszerűen az oltás élvez előnyt, mert az oltás kötelező, a fülbelövés pedig nem.


Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a fülcimpának azon részén (elől vagy hátul) ahová a fülbevalót tervezzük anyajegy van. Mint ismeretes az anyajegyet messze el kell kerülni. Szerencsés esetben van további lehetőség a fülcimpán, így a fülbelövés megvalósítható, extrém esetekben (nagy kiterjedésű, sok pici anyajegy egymás mellett, főleg nagyobb gyermekeknél), azonban nem javasolt.


Gyermek kórban nem ritka a fülbelövés esetében az idegenektől való félelem, a bizonytalanság, az ellenállás. Ezek az akadályok egyaránt frusztrálják a gyerekeket és a szülőket is, a szakember munkáját pedig kifejezetten nehezítik. Ezért, ha a fülbelövést csak erőszakkal lehetne kivitelezni, azt szoktam javasolni, hogy halasszuk el a dolgot egy későbbi időpontra. A fülbelövés ez esetben sem kötelező, kizárólag egy választható esztétikai élményt nyújtó lehetőség. Ne legyen az amúgy minimális fájdalommal járó fülbelövés egy életen át rossz emlék.Fáj a fülbelövés?


Bizonyára Önök is találkoztak már hirdetésekben, reklám szövegekben, a fájdalommentes fülbelövés lehetőségével. Jól hangzik, csalogató de tényleg igaz? Tekintettel arra, hogy a fülbelövés alkalmával a bőr folytonossága megszakad, a szervezet válaszreakciójaként egyéni érzékenységtől függően érezhető pici fájdalom. Mihez is hasonlítható az fülbelövéskor érezhető pici fájdalom? Talán leginkább arra, mikor az ujjbegyünket megszúrjuk egy tűvel. A fájdalom csak a szúrás pillanatban érezhető, utána már nem. A fájdalom tűrő képesség már pici baba korban is nagyon különböző lehet, ezért nem tudjuk általánosítani, hogy ki-mit érez egy szúrás alkalmával, mégis ez az pici fájdalom a kötelező oltások alkalmával tapasztalt kellemetlenséghez hasonlítható (bár megkockáztatom a fülbelövés nem jár akkora fájdalommal, mint az injekció, hiszen az oltások alkalmával a szövetek közé fecskendezett ellenanyag feszít és csíp, a fülbelövés után viszont nem érezhető hasonló rossz érzés). A következő videó felvételen jól látszik, hogy a 4 éves Blankának “meg sem kottyan” a fülbelövés. Amennyiben idejük engedi, kérem nézzék meg a felvétel és döntsék el Önök a látottak alapján fáj vagy nem fáj a fülbelövés.Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! 

Címkék:

Hozzászólások

Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

Évente 2,5 millió újszülött hal meg, a tanulmány szerint 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra.

Az a baba is anyatejhez juthat, akit nem tud szoptatni az édesanyja

Az a baba is anyatejhez juthat, akit nem tud szoptatni az édesanyja

Sajnos előfordul, hogy az anyuka saját maga, szoptatással nem tudja a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbabája számára. De nem kell kétségbeesni!

Ilyen volt először négyen lenni otthon

Ilyen volt először négyen lenni otthon

A kórházból hazatérő Lilu meghatódott azon, ami otthon várta

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Olyan kényelmes pozícióban tartja a gyereket, ami a hosszú alvást biztosíthatja.

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Meglepő tények a kisbabákról

Meglepő tények a kisbabákról

Tudtad, hogy az újszülöttek nem tudnak könnyezni, vagy hogy egy újszülöttnek még 300 csontja van, de egy felnőttnek már csak 206? Vajon hova tűnhet 100 csont?