Fülbelövés előtt felmerülő leggyakoribb kérdések

Szabó Eszter | 2017.02.11

A most megjelenő cikkemben a fülbelövés előtt felmerülő leggyakoribb kérdésekre szeretnék választ adni a legjobb tudásom és tapasztalatom szerint.Hány éves kortól ajánlott a fülbelövés?

Kelet Európában így Magyarországon is, regionálisan változó szokás, bizonyos esetekben elvárás, hogy a születendő leány gyermek viszonylag korán, már csecsemő korban fülbevalót viseljen. A közösségi oldalamon olvasott kommentek,  vagy a személyes vélemények alapján tapasztalom, hogy nagyon megoszlik a társadalom véleménye a babák  fülbevaló viseléséről. Amíg néhány évtizeddel ezelőtt a korszerű eszközök hiányában, teljesen természetes volt, hogy az újszülött lányoknak a kórházban átszúrták a fülcimpájukat, addig manapság egyre többen gondolják úgy, hogy gyermekük majd csak akkor kap fülbevalót ha az a saját kívánságára történhet. Nem csak a társadalom véleménye megosztó, gyakran a családon belül a szülők sem tudnak megegyezni arról, hogy legyen vagy ne legyen csecsemő gyermeküknek fülbevalója. Mindkét véleményt tiszteletben kell tartani! 

Amennyiben mégis a fülbevaló viselés mellett döntenek, a fülbelövés már újszülött kortól nagy biztonsággal elvégezhető. Vannak szakemberek akik  a szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a csecsemők életkorától, a megkapott kötelező védőoltások számától teszik függővé. Megfelelő szakértelemmel és rutinnal, már közvetlenül a születés után, vagy ezt követően bármikor elvégezhető a fülbelövés, függetlenül az életkortól, az oltások számától. A korai fülbelövés biztonságos kivitelezésében nagy segítséget nyújtanak a professzionális eszközök és minden igényt kielégítő jó anyagminőségű, nikkelmentes belőhető fülbevalók.

Sokan féltik gyermeküket az első fülbevaló behelyezésétől, esetleges korábbi rossz tapasztalataik miatt. Aki szeretne már csecsemő korban gyermekének fülbevalót, ne féljen, mert a rendelkezésre álló humánus, modern füllyukasztó készülékekkel, rövid szárú belőhető fülbevalókkal garantáltan kíméletes fülbelövés végezhető. Egy személyes tapasztalat azon szülőknek, akik hezitálnak: minél kisebbek a gyerekek annál egyszerűbben, könnyebben viselik a fülbelövéssel járó minimális kellemetlenséget. Még egy érv szól a csecsemőkori füllyukasztása mellett: a könnyed utógondozás. Ugyanis a belőtt fülbevalókat, függetlenül attól, hogy azok milyen anyagból készültek, minimálisan gondozni kell, amit csecsemő korban könnyedén, észrevétlenül, ellenállás nélkül tudunk megtenni, ami garantálja a probléma mentes gyógyulást.  A nagyobb lányok esetében, ha a fülbelövés saját kívánságára történik, előfordulhat, hogy nem kooperálnak a szülőkkel az utógondozás során, ami nagyban befolyásolhatja a gyógyulást.


Tehát összegezve, kellő tapasztalattal, bármely életkorban nagy biztonsággal elvégezhető a fülbelövés.

Forrás: Rasch Hajnalka

Mikor nem ajánlott a fülbelövés?

Vannak olyan élethelyzetek, például a betegség, éhség, fáradság mikor nem ajánlom a fülbelövést, annak ellenére, hogy a füllyukasztás nem jár semmilyen mellékhatással, egészségkárosodással.  Nem szerencsés a betegség, fáradtság vagy éhség miatt, az amúgy is nyűgös gyerekeket tovább terhelni. Ezért, amennyiben lehetséges próbáljuk úgy tervezni a fülbelövést, hogy a körülmények (a felsoroltakat figyelembe véve) ideálisak legyenek.


A kötelező védőoltásokat is figyelembe kell venni. Mint említettem, nincs tudomásom arról, hogy bármilyen módon is befolyásolná a szervezetet a fülbelövés, mégis etikai okokból nem tenném ugyanazon napra a fülbelövést és az oltás időpontját. Értelemszerűen az oltás élvez előnyt, mert az oltás kötelező, a fülbelövés pedig nem.


Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a fülcimpának azon részén (elől vagy hátul) ahová a fülbevalót tervezzük anyajegy van. Mint ismeretes az anyajegyet messze el kell kerülni. Szerencsés esetben van további lehetőség a fülcimpán, így a fülbelövés megvalósítható, extrém esetekben (nagy kiterjedésű, sok pici anyajegy egymás mellett, főleg nagyobb gyermekeknél), azonban nem javasolt.


Gyermek kórban nem ritka a fülbelövés esetében az idegenektől való félelem, a bizonytalanság, az ellenállás. Ezek az akadályok egyaránt frusztrálják a gyerekeket és a szülőket is, a szakember munkáját pedig kifejezetten nehezítik. Ezért, ha a fülbelövést csak erőszakkal lehetne kivitelezni, azt szoktam javasolni, hogy halasszuk el a dolgot egy későbbi időpontra. A fülbelövés ez esetben sem kötelező, kizárólag egy választható esztétikai élményt nyújtó lehetőség. Ne legyen az amúgy minimális fájdalommal járó fülbelövés egy életen át rossz emlék.Fáj a fülbelövés?


Bizonyára Önök is találkoztak már hirdetésekben, reklám szövegekben, a fájdalommentes fülbelövés lehetőségével. Jól hangzik, csalogató de tényleg igaz? Tekintettel arra, hogy a fülbelövés alkalmával a bőr folytonossága megszakad, a szervezet válaszreakciójaként egyéni érzékenységtől függően érezhető pici fájdalom. Mihez is hasonlítható az fülbelövéskor érezhető pici fájdalom? Talán leginkább arra, mikor az ujjbegyünket megszúrjuk egy tűvel. A fájdalom csak a szúrás pillanatban érezhető, utána már nem. A fájdalom tűrő képesség már pici baba korban is nagyon különböző lehet, ezért nem tudjuk általánosítani, hogy ki-mit érez egy szúrás alkalmával, mégis ez az pici fájdalom a kötelező oltások alkalmával tapasztalt kellemetlenséghez hasonlítható (bár megkockáztatom a fülbelövés nem jár akkora fájdalommal, mint az injekció, hiszen az oltások alkalmával a szövetek közé fecskendezett ellenanyag feszít és csíp, a fülbelövés után viszont nem érezhető hasonló rossz érzés). A következő videó felvételen jól látszik, hogy a 4 éves Blankának “meg sem kottyan” a fülbelövés. Amennyiben idejük engedi, kérem nézzék meg a felvétel és döntsék el Önök a látottak alapján fáj vagy nem fáj a fülbelövés.Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! 

Címkék:

Hozzászólások

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Egy rendre visszatérő kérdés, mely a kismamák jelentős többségét foglalkoztatja.

Rendnek kell lenni - a névadásnál is!

Rendnek kell lenni - a névadásnál is!

Az adható nevek listája havonta átlag 15 névvel bővül.

Csodálatos fotókon a születés első pillanatai

Csodálatos fotókon a születés első pillanatai

Megindító fotók a szülésről és a babák első perceiről a földi életben

Megdöbbentő: az újszülöttek anyanyelvükön sírnak!

Megdöbbentő: az újszülöttek anyanyelvükön sírnak!

Már az anyaméhben fejlődő magzat is ismeri anyanyelvének dallamát.

A legnépszerűbb utónevek Magyarországon

A legnépszerűbb utónevek Magyarországon

Nézd meg a TOP 10-es listát!

Ezüst színű hajjal született egy kisfiú

Ezüst színű hajjal született egy kisfiú

Bencét egyszerűen csak kis hercegnek szólították a nővérek. Az orvosok egy súlyos betegségtől tartottak, de

Hordozás és szoptatás

Hordozás és szoptatás

Ma már egyértelmű, hogy a baba igénye szerinti szoptatás a biológiai norma. Ha ettől eltérünk, az gondot okozhat a folyamatban: a baba nyugtalan lesz, a tej mennyisége csökkenhet. Az igény szerinti ...

Az igény szerinti szoptatásról

Az igény szerinti szoptatásról

gény szerinti szoptatás, együtt alvás, hordozás – ez a kötődő nevelés triásza, ami egyenként (és így együttesen meg pláne) sokaknál kiveri a biztosítékot. Miért érint ez ilyen mélyen valakit, hogy v...

Amerikában nem jár „gyes”

Amerikában nem jár „gyes”

„Sok asszony még egynapos fizetett szabadságra sem tud elmenni, ha szül, nos ez nagyon alacsony mérce” – hangoztatta a közelmúltban Barack Obama elnök a Fehér Házban a Dolgozó családok csúcstalálkoz...

Hazánkban a kismamák 95%-a szeretne szoptatni

Hazánkban a kismamák 95%-a szeretne szoptatni

Már 12 éve ünnepeljük a Szoptatás Világnapját több szakmai szervezet, köztük az UNICEF és a WHO kezdeményezésére.  A magyar édesanyák kb. 95 százaléka azzal a szándékkal készül a szülésre, anyaság...