Gyerekek, akik belülről ragyognak

Vastag Anikó | 2019.03.16

Egy édesapa csodaszép írása:

"- Melyik a kedvenc rovarod? - kérdezte a kislányom pár héttel ezelőtt, egy péntek esti sétánk közben. - És a pillangó nem ér, azt nem választhatod! - tette hozzá gyorsan, mielőtt bármit mondhattam volna. - Mindenki a pillangót választja...

- Hmmm... - gondolkodtam hangosan - Talán a szarvasbogár - válaszoltam végül.

- Az én kedvencem a szentjánosbogár. Szeretem a szentjánosbogarakat - mondta szomorkásan.

Sétáltunk, és beszélgettünk, élveztük az együtt töltött időt.

- Szerinted én jó vagyok? Úgy értem, rendben vagyok? - mutatott magára - Néha olyan másnak érzem magam...

Meglepetten álltam meg, és az arcát kutattam. Tudtam, éreztem, hogy mire gondol. Leültünk egy padra, és elmeséltem neki valamit a saját gyermekkoromból.

- Mikor annyi idős voltam, mint Te, én is mindig kívülálló voltam. Különböztem a többiektől, és ezért mindig kényelmetlenül éreztem magam. Csúfoltak, és nem vettek be a csapatba. Ez sokáig fájt nekem.

Ahogy töprengve nézett, eszembe jutott, amit a pillangókról mondott. Hogy mindenki a pillangókat választja. Átöleltem a vállát, és magamhoz szorítottam, mintha ettől a szavaim mélyebbre hatolnának.

- Szeretném, ha tudnál valamit. Nekem mindig elmondhatod, ha valami bánt, ha úgy érzed, különbözöl a többiektől, ha egyedül vagy, ha valami zavar. Nem foglak kinevetni. Nem foglak megvetni, és nem mondom, hogy ez nem nagy ügy. Nem fogom félresöpörni az érzéseidet, mert tudom, hogy az mennyire fáj.

- Azt hiszem, Te is olyan vagy, mint egy szentjánosbogár - folytattam - Tudod, miért?

- Miért?

- Te is belülről ragyogsz - simogattam meg a vállát. - Ezt a ragyogást nem mindenki látja, de én igen. Az én dolgom az, hogy ezt a ragyogást megőrizzem. Szóval, ha valaki csúfol, vagy undok megjegyzéseket tesz rád, akkor gyere, és mondd el nekem. Én meghallgatlak, megölellek, és nem hagyom, hogy kialudjon benned a fény, kicsi, bátor, különleges szentjánosbogaram.

Ahogy teltek a hetek, többször eszembe jutott ez a beszélgetés. A gyerekeknek az iskola vége sokszor nagy megterhelést jelent, különösen a szentjánosbogaraknak – azoknak a gyerekeknek, akik belülről ragyognak. Ekkor van a legtöbb eredményhirdetés, díjátadó, oklevél, taps. Ilyenkor általában a pillangók kerülnek a figyelem központjába. Ők olyan tökéletesek, olyan színesek, annyira nyilvánvalóan tehetségesek!

De nem szabadna megfeledkeznünk a szentjánosbogarakról sem! Az ő győzelmeik csendesek, észrevétlenek. Gyakran senkinek sem figyel fel rá, hogy ők miben jók.
Pedig a tehetség sokféle lehet. Talán éppen a Szentjánosbogár az, aki átadja a helyét a buszon az idős néninek. Lehet, hogy ő az, aki álmában dalokat ír, és végigdudorássza a napjait. Talán olyan képeket fest, melyek a lelkedbe marnak. Vagy annyira szereti a matematikát, hogy fejben még éjszaka is a számokkal foglalkozik. Számítógépzseni, aki ugrik, ha valamelyik tanárnak gondja van a géppel. Talán a konyhaművészet érdekli, vagy az állatok közt leli meg a nyugalmát. Lehet, hogy egy ültő helyében kiolvas egy könyvet. Talán ő az, aki figyel a magányosokra, aki észreveszi az észrevétleneket, a kiközösítetteket.

Vagy talán ő maga a magányos, az észrevétlen, a kiközösített, aki arra vár, hogy valaki észrevegye az ő belső ragyogását a rengeteg fényes, színes, tökéletes pillangó között.


Lehet, hogy Te is ismersz egy szentjánosbogarat. Lehet, hogy ez a Szentjánosbogár fontos neked. Talán éppen a legfontosabb.

Ha így van, kérlek, ne várj tovább! Ne várj rá, hogy valaki átadjon neki valamiféle díjat vagy igazolást, mellyel „hivatalossá“ válik a tehetsége! Ne várj tovább, mert nem biztos, hogy ez a nap valaha is eljön. Inkább vedd a kezedbe a kezdeményezést, és mondd el neki, hogy Te mit látsz benne.

- Én látom a ragyogásod! Látom, amikor gitárt veszel a kezedbe, amikor sárga, zöld vagy arany ecsetvonásokkal fejezel be egy képet, látom, amikor csukott szemmel énekelsz, látom, amikor teli szájjal nevetsz. Látom, amikor a vízparton állsz, és a jövőn tűnődsz. Én látom a belső ragyogásod, drága, bátor, hős szentjánosbogaram!

Hiszem, hogy egy nap mások is észreveszik majd, amit én látok. És akkor ez a belső fény olyan ragyogó lesz, olyan fényes és gyönyörű, hogy a világ megtorpan egy pillanatra. És akkor majd csodálkozva néznek, hogy honnan ered.

És mi ketten, Te és én, tudni fogjuk, hogy ez a fény mindig ott világított. Mert Te Szentjánosbogár vagy, aki belülről ragyog.

És az én dolgom az, hogy ezt a ragyogást megőrizzem." Forrás

Címkék: gyereknevelés, apa

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!