Megeheti-e a gyerek a boltban, amit még nem fizettünk ki

Vastag Anikó | 2019.03.17

Nagyobb boltokban mindennapos, hogy a kasszaszalagra már megbontott termékek is (üres túró rudis papír, fél kiflit is tartalmazó zacsi) felkerülnek egy rövid, „volt két ilyen is” vagy „egyet már megettünk” kommentár kíséretében – a bolti nassolók nagy többsége kifizeti, amit elmajszolt. De ezzel akkor minden oké? - teszi fel a divany.hu a csak első hallásra egyszerű kérdést.

Elsősorban kisgyerekes szülők szoktak már megbontott termékekért is fizetni a kasszánál. Hogy miért? Egy-egy nagyobb bevásárlás egy hipermarketben akár 1-1,5 óráig is eltarthat, és ha a szülő kénytelen magával vinni a gyerekét, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy hamar elunja magát, megéhezik, megszomjazik, végül hisztizni kezd.

Ezek tulajdonképpen teljesen normális reakciók egy 1-2-3 éves gyerektől. Számára a hosszas bevásárlókocsiban ülés kényelmetlen és unalmas, miközben a boltok polcai csábító termékektől roskadoznak, a rágcsálás pedig nemcsak éhség, de unalom és szomorúság ellen is jól szokott működni.


Azok, akik ellenzik az effajta rágcsálást, joggal teszik fel a kérdést, hogy vajon mit tanul meg abból a gyerek, ha azt tapasztalja, hogy az ő (vagy az őt nevelő felnőtt) aktuális vágyai (kéne egy rudi) felülírják a legalapvetőbb közösségi szabályokat (a bolti áru akkor lesz a miénk, ha kifizettük). Később majd a társai játékát, még később a boltban magát kellető pólót veszi el csak úgy?

Azok, akik szerint rendben van a bolti rágcsa, szintén nem tévednek, amikor rávilágítanak, hogy azért nem kétéves korban dől el, hogy felnőttként ki hogyan viszonyul majd a magántulajdonhoz, és egyébként is, majd 4-5-6 éves korban már lesz „annyi esze” a gyereknek, hogy megértse, nem lehet csak úgy eszegetni a boltban, bőven elég majd akkor megbeszélni ezt vele. Tény, hogy belátóbb lesz akkor.

Akár tetszik, akár nem, a boltban kapható termékek csak akkor lesznek a mieink, ha kifizetjük őket. Ha előtte nyitjuk ki, rongálunk és/vagy jogtalanul fogyasztunk, még akkor is, ha a rudi/fél kifli kontextusába helyezve ez megmosolyogtatóan is hat.

És az aggályoskodókban további kérdések merülnek fel. Mi van akkor, ha a pénztárnál jövök rá, hogy otthon hagytam a pénztárcámat, nem találom a bankkártyámat, vagy valami más ok miatt nem tudok fizetni? Eleve elég ciki a helyzet, de ha ott van az is, hogy bocsi, de megittunk egy szívószálast és elfogyott két müzliszelet is, akkor lehet, hogy megnyílik alattunk a föld.   

És a biztonsági őr, aki eleve „ki van hegyezve” az eszegetésre, mert napi szinten komoly összegeteket nassolnak össze a végül nem fizetők? Mi van, ha egyszer hozzánk is odasétál, és rákérdez arra az ártatlan rudira. Mondhatjuk, hogy ki akartuk fizetni, de mégis...

Mindemellett tény, hogy a boltban direkt a gyerekek szemmagasságában helyezik el a számukra legcsábítóbb dolgokat, és nem véletlen az sem, hogy épp a kassza elé (ahol már egyébként is eszkalálódni szokott a fáradsággal súlyosbított hiszti) további csábos apróságokat tesznek ki. Ki tud ellenállni?

Az ellentábor szerint bárki, aki akar, vagy akinek ezt tanítják a szülei. Ők azt mondják, hogy nem éhesen kell boltba menni (állítólag van olyan gyermektelen ember, aki ismer olyan apukát, aki hallott olyan anyukáról, akinek mindig sikerül étkezés utánra időzítenie a boltozást), és azt is kérik, hogy ha már mindenképpen enni/inni kell, legalább a sajátunkból gazdálkodjunk.

Kisgyerekes szülőként akár játszóra, akár a szomszédba megy az ember, jellemzően van nála valamilyen enni-innivaló. A nem bontogatók szerint jó lenne, ha a boltban (ahol egyébként eleve nem is szabadna enni), csak egy szabályt szegnénk meg: nem vennénk feleslegesen beműanyagozott üdítőt és csokit, hanem a hazaival tömnénk be a gyerekünk száját.

Kivételek
Apró betű, kivétel és különleges helyzet mindig van. Megtörténhet, hogy valaki rosszul lesz, kismamát kerülget ájulás. Vagy tényleg negyven fok van, és egyszerűen muszáj vizet adni a gyereknek – azt még az ellenzők is elismerik, hogy ilyenkor felülíródnak a szabályok. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a bontogatók jellemzően nem a cukorsokkos és ájulás közeli állapotban lévő emberek szoktak lenni, és a kivételes esetek itt is csak erősítik a szabályt: nem esszük/isszuk meg a másét, amíg ki nem fizettük.

Szimbolikus
A boltban evés vagy nem evés: sokak számára lényegtelen, mások számára elvi kérdés, aminek a kapcsán vérre menő viták alakulnak ki, amelyekben mindenki meg van győződve a maga igazáról. A különböző fórumokban akár a rágcsálás (nem neveljük a gyereket), akár az önmegtartóztatás (éheztetjük a gyereket) elég lehet a rossz anya címke beszerzéséhez. Te mit gondolsz, mi a helyes ezekben a helyzetekben?

Címkék: vásárlás, bolt

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!