A magyarok 77 százaléka a csokoládét az íze miatt fogyasztja, legtöbben a mogyorósat és a mandulásat szeretik - derül ki a Magyar Édességgyártók Szövetsége közleményéből. A megkérdezettek 27 százaléka a mogyorósat és a mandulásat, 24 százalék a marcipánosat, 18 százalék a mogyorókrémeset, 16 százalék az alkoholtartalmút, 15 százalék az epres csokoládét kedveli a legjobban.
A magyarok 54 százaléka a tejcsokoládét, 27 százalék az étcsokoládét, 19 százalék a fehér csokoládét részesíti előnyben.
Az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás az Egyesült Államokban 5,5 kilogramm, az Európai Unióban 6,5 kilogramm, Magyarországon 3,2 kilogramm, Svájcban mintegy 11, Ausztriában 10, Írországban pedig 9 kilogramm.
A világ teljes kakaótermése évi 3,9 millió tonna körül van, a legnagyobb kakaótermelő országok Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia.
A kutatások kimutatták, hogy a legalább 60-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé rendszeres fogyasztása növeli az erek rugalmasságát, mérsékeli a vérnyomást és az érelmeszesedést, és több antioxidánst tartalmaz, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé. Vagyis minél több fekete csokoládét eszik valaki, annál védettebb a szív- és érbetegségek ellen.
Tudtad, hogy ezt az édességet boldogsághormon termelő hatása miatt fogyasztják legtöbben? Sőt! A csokoládét több különböző napon ünneplik szerte a világban: a július 11-i csokinapot állítólag Franciaországban 1995-ben tartották először, Amerikában szeptember 13-án van a csokoládé ünnepe.
Forrás: Szeretlek Magyarország
Amennyibe Te is szereted a csokoládét, ajánljuk figyelmedbe következő bejegyzéseinket:
Csoki - enni vagy nem enni?
Karcsúság és csoki? - Nem zárják ki egymást!
Csokoládé, az "istenek" eledele
Csokoládét a kismamáknak!
Gombóc Artúr és a csokoládé
Joanne Harris Csokoládé-trilógiája
Hozzászólások