Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Léna | 2019.03.01

Lassan itt a tavasz, és ezzel együtt a méhek és darazsak is. Mit tegyünk, ha a kicsit megcsípik?
A legtöbb szülő sokszor aggódik azon, hogy vajon allergiás-e pici gyermeke a méhcsípésre, ám ez csak akkor derül ki, amikor a csípés bekövetkezik. Éppen ezért nézzünk utána, hogy mi a teendő abban az esetben, ha gyermekünk allergiás lenne a méhek csípésére. Mivel ez egy igen veszélyes helyzet, ezért a legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, hiszen a legtöbb esetben csak az adrenalin injekció segíthet, nem elég a kalcium tabletta. Jó, ha tudjuk azt is, hogy a méhcsípésre való allergia kikezelhető, melynek során a beteget 3-5 év alatt fokozatosan hozzászoktatják a méreganyaghoz, fokozatosan növelve annak mennyiségét, egészen addig, míg már nem okoz allergiás reakciókat nála.


Enyhébb esetek

Természetesen nem minden gyermek allergiás a méhcsípésre, ám ez „normál esetben” is egy igen fájdalmas érzéssel jár együtt. A fájdalmat enyhíthetjük különböző módszerekkel, előtte azonban el kell távolítanunk a fullánkot, ha az bent maradt a gyermek bőrében. Ha nem távolítjuk el, akkor az magától is eltávozik előbb-utóbb, ám amíg bent van, addig fájdalmat okozhat. Ha eltávolítottuk a fullánkot, a fájdalmat borogatással csillapíthatjuk, illetve alkalmazzunk antihisztaminos kenőcsöt a fájdalom és a duzzanat enyhítésére. Segíthetnek a fájdalom enyhítésében a hagymakarikák, a sóval, szódabikarbónával való bedörzsölés, az útifű levele, vagy a levendulával való bedörzsölés is. A helyi kezelés mellett egyidejűleg vigyünk kalciumot a sérült kis beteg szervezetébe, kalcium injekció vagy kalcium pezsgőtabletta formájában. A gyerekek szervezete lassabban reagál a méreganyagra, így míg a felnőtteknél a duzzanat hamar elmúlik, náluk eltelhet 2-3 nap is, mire a csípés helye teljesen meggyógyul.


Előzzük meg, ha lehet

A darázs- vagy méhcsípés még felnőtt korban sem kellemes, a gyerekek pedig még védtelenebbek ez ellen. Ha tehetjük, óvjuk meg őket annak lehetőségétől, hogy megcsípjék őket a darazsak. Ha családi házban élünk, akkor a telken mindig nézzünk körül alaposan, keressük az esetleges darázsfészek nyomait. A darazsak szeretik a háborítatlan helyeket, padlásokat, és fészküket nagyon gyorsan, szinte napok alatt felépítik. Nyomukat könnyedén észrevehetjük, ha megfigyeljük, hogy a méhecskék hová igyekeznek. Ilyenkor mindenképpen szóljunk egy rovarirtó cégnek, aki gyorsan elvégzi a darázsirtást, és megszabadít minket a kellemetlen szomszédoktól.

Megelőzhetjük a darázscsípést azzal is, ha vigyázunk arra, hogy édeset illetve gyümölcsöt ne egyenek a gyerekek odakint. Vonzzák a rovarokat a virágillatú parfümök, kozmetikumok is, ugyanakkor vonzza a méheket az élénk színű, virágos ruházat is.

Nagyon fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeinket arra, hogyan viselkedjenek, ha méhecske vagy darázs közelít hozzájuk. Tudniuk kell, hogy inkább dobják el a kezükben lévő gyümölcsöt vagy fagylaltot, és soha ne csapkodjanak a kezükkel, mert a méhek ezt támadásnak érzékelik. Ugyanígy fontos, hogy ne fussanak el, mert így sem menekülhetnek meg a mérges rovartól.


Címkék:

Hozzászólások

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

A fájdalommentes, könnyebb szülésérdekében ajánlott megtenni, amit tudunk. Mivel előre nem lehet megmondani, hogyan fog lezajlani, lesz-e komplikáció a baba világra hozása közben, így a szülést megkönnyítő gyakorlatok valóban hasznossá válnak a nagy pillanatban.

Mikor kóros a szülés utáni hajhullás?

Mikor kóros a szülés utáni hajhullás?

Sok kismama ijedten tapasztalja, hogy a gyermek születését követő hónapokban intenzíven hullani kezd a haja. Aggodalomra azonban nincs ok: a szülés utáni hajhullás többnyire átmeneti állapot, és a baba első születésnapjáig rendszerint meg is szűnik a probléma.

Kizavarták a parlamenti ülésről a babájával érkező képviselőnőt!

Kizavarták a parlamenti ülésről a babájával érkező képviselőnőt!

Az eset általános megdöbbenést keltett, minthogy az ország a női egyenjogúságért folyó küzdelem élharcosának számít, és az élet megannyi területén tartják prioritásnak a családbarát légkört.

Csak óvatosan - Egyre több az olyan túró és sajtféle, ami soha nem látott tejet

Csak óvatosan - Egyre több az olyan túró és sajtféle, ami soha nem látott tejet

Ezeket a termékeket leginkább növényi olajokból, főleg pálma-, vagy szójaolajból állítják elő, ezért jóval alacsonyabb áron tudják értékesíteni, szemben a tradicionális receptek alapján, igazi, hazai tehéntejből készült termékekkel.

Nem mindegy, kire bízod

Nem mindegy, kire bízod

Így válaszd ki a lehető legjobb bébiszittert.

Itthon nem kellett, külföldön egyetemre felvételizik a hatodikos magyar kisfiú

Itthon nem kellett, külföldön egyetemre felvételizik a hatodikos magyar kisfiú

A szülők már csak olyanok, hogy szeretnék a gyermeküknek a legjobbat nyújtani. Az alábbi történet tanulságos lehet mindenki számára, mert egy olyan útkeresésbe enged bepillantást, ahol az anyuka addig kereste a megoldást, amíg azt nem látta: jó helyen van a gyereke.

Nem bírom már magamban tartani - egy óvónő vallomása

Nem bírom már magamban tartani - egy óvónő vallomása

Ha már ovisok vagytok, vagy most készül oviba a gyerek, mindenképpen olvasd el. Egy tapasztalt óvónéni szinte, nyers véleménye az óvodák helyzetéről.

Megeheti-e a gyerek a boltban, amit még nem fizettünk ki

Megeheti-e a gyerek a boltban, amit még nem fizettünk ki

A cirkusz, a nyilvános megszégyenítés senkinek nem hiányzik... De vajon rád szólhat-e a biztonsági őr, vagy számíthatsz-e akármilyen szankcióra, ha a ki nem fizetett árut megeszi/megissza a gyereked?

Már most rengetegen érdeklődnek - roham várható az állami támogatással megvásárolható új autókért

Már most rengetegen érdeklődnek - roham várható az állami támogatással megvásárolható új autókért

Bár csak július 1-től lehet igényelni, már most beindult a keresés.

A baciirtást már a legkisebbeknek is meg tudod tanítani

A baciirtást már a legkisebbeknek is meg tudod tanítani

Jó tudni: ebben a pillanatban is több millió kórokozó lehet a kezeden.