Nagyon akartuk egymást és a gyereket, mégis minden tönkrement szülés után

Vivien Ecsédi | 2017.09.27

A pszichológust kérdeztük meg miértekről, megoldásokról, és ami a legfontosabb, a baj elkerüléséről. Hogyan lehet ezt megúszni?

Egy pár életében csodálatos ajándékként érkezik el egy közös gyermek, ám sajnos ennek a nagy mérföldkőnek az átlépése sok esetben akkora változásnak számít, amit a legkiegyensúlyozottabb kapcsolat sem tud átvészelni. 

Acosta Sára Diána pszichológussal beszélgettünk arról, mi vezet egy harmonikusnak tűnő kapcsolatban a válásig a gyerek megszületése után, és hogyan lehet megelőzni a bajt.

Kettőből három

Ki gondolná, hogy a között a férfi és nő között, akik ragyogó szemmel néztek egymásra a babahír hallatán, és szoros öleléssel fejezték ki mérhetetlen örömüket, rövidesen szörnyű ellentét ütheti fel a fejét? A baba érkezése azonban sajnos mégis felboríthatja a harmóniát, amit a megszokott dolgok gyökeres változása eredményez. Változás, ami meghaladja az egy födél alá költözés jelentette változást is, hiszen jóval nagyobb kaliberű annál: a kettőből ettől a ponttól három lesz.

- Manapság a legtöbb pár már jóval az első gyermek születése előtt összeköltözik, így az igazi változást nem a házasság, hanem a szülőkké válás jelenti. Ez igazi választóvonal, hiszen kétszemélyes helyzetből háromszemélyes családdá válnak, ezzel a kapcsolatuk és ők maguk is új életszakaszba kerülnek. Egy ilyen váltás sosem zökkenőmentes, és az átvészeléséhez a felek együttműködésére és nagyfokú rugalmasságára van szükség: sokszor még a legszuperebb kapcsolatok is nehezen veszik az akadályt - mondta Acosta Sára.

Valóban óriási mérföldkő egy pár életében, amikor szülőkké válnak, és ez részint abban is megnyilvánul, hogy az addigi feladatokhoz képest jóval több tennivaló szakad a nyakukba, esetleges feszültséget keltve bennük.

- Gondoljunk csak bele, mekkora változást és mennyi plusz terhet jelent az újdonsült szülőknek a csecsemőről való gondoskodás. Az ezzel járó kimerültség ráadásul ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé is teheti a feleket - fejtette ki a pszichológus.

Újra ketten, de más felállásban

A baba körüli teendők okozta időhiányban, kimerültségben és ingerlékenységben azonban nem merülnek ki a párkapcsolati problémához vezető okok. Érzékeny periódus veszi kezdetét a szülők életében párként, hiszen természetes módon az addig egymásra szánt figyelem megcsappan. Józan belátással és tudatossággal kivédhető, de gyakorta végzetes eltávolodás, sőt, kirekesztés történhet a szakember szerint.

- Míg az édesanya gyermekével újra át tudja élni a szoros, intim kapcsolatot, ebből az apa sok esetben kiszorul, amit veszteségként élhet meg, hacsak nem kap ismételten helyet a háromszemélyes helyzetben. Ugyanakkor bizonyos esetekben valamelyik fél tudatosan ki is vonódhat, magára hagyva a másikat a gyermek körüli teendőkkel.

A megpróbáltatás az anyák és az apák életében egyaránt óriási. Aggodalom, teendők ezrei és nem alvás következnek mindkét részről, az anyánál a terhesség után a szülés fizikai nehézségeiből való lábadozás, illetve az esetleges szülés utáni depresszió lelki terhének nem optimális - nem tudatos, nem szakszerű, a pár és önmaga részéről nem türelmes és megértő - kezelése okoz plusz nehézségeket, és az apákra is nyomás nehezedik a pszichológus szerint:

- Ilyenkor az apára is nagy nyomás nehezedik: viselkedjen éretten, vállalja a felelősséget a családjáért, teremtsen biztonságot, tehát váljon egyik pillanatról a másikra igazi "családapává". Mindeközben az édesanyában előtörhet az elszigeteltség, a tehetetlenség érzése, sőt, a nők több mint 10%-ánál akár szülés utáni depresszió is kialakulhat. Ezek a nehézségek mind hozzájárulhatnak a felek közti távolság növekedéséhez, és rosszabb esetben a kapcsolat megromlásához is.

Sokan úgy hiszik, a babavállalásnak csupán az első időszaka lesz nehéz, ám a szakember szerint jó előre tisztában lenni vele, hogy a gyermekszületés után minden más lesz. Be kell rendezkedni egy új életre, hosszú távon.

- Akik azt gondolták, csak ki kell bírni valahogy az első évet, aztán ha kicsit nagyobb lesz a gyerek, minden visszaáll a régi kerékvágásba, szépen lassan rájönnek, hogy tévedtek: már semmi nem lesz olyan, mint a gyerek születése előtt, és a dackorszak kezdetével ráébrednek, hogy a nehéz időszakon koránt sincsenek túl. Sok esetben a kapcsolat túléli az első egy-két évet, aztán mégis beüt a krach.
vita-veszekedes

Túlélési tanácsok a pszichológustól

Végezetül felmerül a kérdés, létezhet-e olyan titkos recept, melyet követve elkerülhető lehet, hogy a gyermekszületés után problémák lépjenek fel a kapcsolatban. Acosta Sára szerint mindennek a kulcsa a tudatosság.

-  Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk saját magunkkal, és hogy meg tudjuk magunknak fogalmazni a változó igényeinket és elvárásainkat. Ezek az elvárások pedig ne maradjanak kimondatlanok, hanem merjük őket megosztani partnerünkkel, és eközben legyünk nyitottak arra, hogy mi is megismerjük az ő igényeit. Ne féljünk a konfliktustól, hiszen a konfliktusok megoldása teszi lehetővé a növekedést és a fejlődést.

Előfordulhat azonban, hogy a pár azt érzi, a meglévő eszközeikkel már képtelenek kezelni a kialakult helyzetet. Ha valóban azt látják, hogy ketten nem tudnak túljutni a nehézségeiken, és mindkét fél nyitott rá, felmerülhet a párterápia lehetősége. Ebben nincsen semmi szégyellnivaló, hiszen egy szakember külső szemlélőként új megvilágításba tudja helyezni a kapcsolati nehézségeket, és a megoldás felé terelheti a feleket - mondta Acosta Sára.

Hozhat végzetes bajt az új helyzet?

Pánikra semmi ok, ha a fentiekkel egy pár tisztában van, és képes némi tudatosságot csempészni a párkapcsolatba a baba érkezése után, az esélyek nagyon jók a pozitív folytatásra. Olykor sajnos mégsem sikerül elkapni a ritmust, és a kapcsolat elindul a lejtőn lefelé.

- A sok nehézség ellenére, amíg a felek szeretettel tudnak fordulni egymás felé, és amíg megvan a kölcsönös igényük arra, hogy a kapcsolatukat rendbe hozzák és egymást boldoggá tegyék, addig van értelme a megoldáson dolgozni. Azonban ha boldogtalannak érzik magukat egymás mellett, eljöhet az a pont, hogy a legjobb döntés egymás elengedése.
baba-szulok

A problémák elmérgesedésével lélekölő helyzet alakulhat ki a pár közt, akiknek ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni a gyerek lelki egyensúlyáról sem. A pszichológus szerint fel kell ismerni, és a gyerek érdekében is meg kell tenni a lépéseket egy mindenki számára harmonikus élet kialakítására.

- Amikor a kapcsolatból már hiányzik az intimitás és a szeretet, csak a kölcsönös elköteleződés tartja együtt a párt, esetleg előfordulhat, hogy anyagi okokból vagy a gyerek érdekében nem szeretnének külön válni a felek. Ez a helyzet senkinek nem jó, és valószínűleg a gyerek lesz az, aki a boldogtalan szülők mellett a legjobban szenved majd. Ilyenkor nem önzőség a saját boldogságunkat keresni, és el kell hinni, hogy sokszor a gyereknek is így adhatunk a legtöbbet - mondta a pszichológus.

Femina.hu

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!