Így kell okosan megszüntetni a hisztit!

Léna | 2019.02.15
A gyermek hisztérikus magatartása sokszor hirtelen és többnyire a legrosszabbkor rukkol vele elő: egy élelmiszerbolt kellős közepén, esetleg egy baráti látogatáskor. Sok kisgyerek úgy érzi, vége a világnak, ha nem járnak a kedvükben.
A dackorszak néven ismert, konfliktusokkal teli időszakban a gyerek sokszor váratlan viselkedése sok szülő számára okoz fejtörést. Ezekben a megnyilvánulásokban megmutatkozik a gyerek temperamentuma is, amely az egyes csemeték esetében nagyon elérő lehet. A kiegyensúlyozott szülő-gyerek kapcsolat azonban segít áthidalni a nehezebb időszakon.
 

Egyszerűen ne foglalkozz vele!

A gyerek sokszor azért ordít, mert azt akarja, hogy kizárólag rá figyelj. Ha a kezdeti időszakban reagálsz, bátorítod a későbbi kríziseket. Próbáld meg elterelni a figyelmét, mondd neki, hogy közeleg az ebéd ideje, kérdezd meg, hol van kedvenc játékszere. Így talán könnyebben kilép ebből a kritikus helyzetből, s utána, mintha mi sem történt volna, folytatódhat a nap.
  

Hogyan nyugtasd meg, ha nagyon sír?

A gyerek sírásának többnyire van egy bizonyos oka: vagy figyelemfelkeltés céljából sír, vagy jogos félelem gyötri. De a szülő dolga, hogy végett vessen gyermeke túlzott sírásának. Tudd meg, miért sír a gyermek, és foglalkozz a problémájával.
Hogyan? Először is kérdezd meg tőle, miért sír. Előfordulhat, hogy butaságnak tűnik, de a gyereksírásnak igenis nagyon reális okai vannak. Ha a gyerek fél egyedül maradni éjszaka a szobájában, esetleg fél az ágy alatti szörnyektől, beszélj vele szorongásairól. Viccesen is megoldhatod a helyzetet: vedd elő a zseblámpát, és kutassatok együtt a rémek után a szekrényben és az ágy alatt. Ha arra gyanakszol, hogy a gyerek valóban szomorú, vagy retteg valamitől, érezz együtt vele. Ismerd be, hogy nem érzi jól magát, s ez téged is nyugtalanít. Ám, ha dacos pillanatában fogod ki, talán jobb, ha hagyod egyedül megnyugodni.
Ha nem tudsz rájönni sírásának okára, keress betegségre vagy sebekre utaló jeleket. Fogja a hasát vagy a fejét? Talán azért sír, mert fáj valamije. Ne feledd, orvosolni a gyermek sírásának gyökereit, sokkal fontosabb, mint megállítani a sírást.
  

Ha a gyermek harap és verekszik

A gyermekkor a nyers és néha ellenőrizhetetlen ösztönök időszaka. Ha gyermeked agresszív lesz és ütni, harapni kezd, add értésére, hogy nem tűröd az effajta viselkedést, de ugyanakkor fontos, hogy ne légy te is erőszakos. Különben aláásod azt az elvet, miszerint az erőszak nem jó dolog. Szidd meg, amikor jeleneteket rendez! Beszéld meg vele, miért szóltál rá, és mindig dicsérd meg a gyereket, ha az jól viselkedik. Büntetés után emlékeztesd rá, mennyire szereted, és milyen büszke vagy rá, amikor nem erőszakos.
A gyerekkor minden bizonnyal tele van kihívásokkal, de egy kis kitartással és sok türelemmel a gyermek túl fog jutni ezeken a problémákon. Kalandokkal teli utazás ez, de még mielőtt észbe kapnál, máris óvodába indul, majd kisiskolás lesz. Tehát próbálj meg örülni ennek az időszaknak, ameddig tart, hiszen a kamaszkor már a sarkon túl leselkedik!
  

A gyerekek  és az önállóság

Mit tehetsz, ha a gyermek önálló akar lenni és mindent egyedül szeretne csinálni? Használd a józan ítélőképességedet! Biztosan tudni fogod, mit képes és mit nem képes egyedül és biztonságosan megtenni. Légy a közelben, amikor új dolgokat szeretne kipróbálni, és segíts neki. Rajtad is múlik, hogy a kicsi mikor válik eléggé éretté, hogy bizonyos dolgokat egyedül is elvégezzen.
Gondold végig: gyermeked úgy is ki fog próbálni dolgokat, ezért célszerűbb mellette lenned az első szárnypróbálgatásoknál. Ezáltal támogathatod gyermekedet és megóvhatod őt, az esetleges fizikai vagy lelki sérülésektől is. Természetesen, ha valamilyen veszélyes dologra készül, határozottan mondj nemet gyermekednek
Címkék:

Hozzászólások

Figyelem! Hibás tb-igazolásokat állítottak ki a babavárót igénylőknek

Figyelem! Hibás tb-igazolásokat állítottak ki a babavárót igénylőknek

Nem árt a banknál érdeklődni!

Mit tud az úszópelus? Érdemes beszerezni a strandra?

Mit tud az úszópelus? Érdemes beszerezni a strandra?

A válaszunk a kérdésre egyértelműen igen, ha a kicsit bevisszük a medencébe

A legtöbb veszély a fürdőszobában leselkedik a kicsikre

A legtöbb veszély a fürdőszobában leselkedik a kicsikre

Így tedd a lehető legbiztonságosabbá!

Így ismerd fel és kezeld a pollenallergiát!

Így ismerd fel és kezeld a pollenallergiát!

Nehéz megkülönböztetni a nyári náthától!

Mit tegyünk, ha leég a gyerek a napon?

Mit tegyünk, ha leég a gyerek a napon?

A felnőttek jobban odafigyelnek rá, mikor és mennyi ideig tartózkodnak a napon – egy gyermektől ez annyira nem várható el. Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Az intelligens gyerekek keveset alszanak és éjjel is felébrednek!

Az intelligens gyerekek keveset alszanak és éjjel is felébrednek!

Sőt, azok a gyerekek, akik a szüleikkel alszanak, magabiztos felnőttekké válnak.

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

A legtöbben azt hiszik, a fejtetű a higiénia hiánya miatt fertőz.

Együtt fürdés a gyerekekkel?

Együtt fürdés a gyerekekkel?

Az a természetes, ha a gyerkőc elől nem bujkáltok, nincsenek tabuk, de vajon a közös fürdés nem túlzás-e?

Így kezeld a melegkiütést!

Így kezeld a melegkiütést!

A melegkiütést az eltömődött pórusok okozzák

Ezért ne hagyd ki a jóéjt puszit!

Ezért ne hagyd ki a jóéjt puszit!

Nem csak a babának, a mamának is jót tesz