Az alábbi ételeket sok szülő a legjobb szándékkal adja gyermekének, nem sejtve, mekkora bajt okozhat ezzel.
A diófélék és az olajos magvak - ideértve a földimogyorót, a mogyoróvajat és a dióféléből készült krémeket - szigorúan kerülendőek, ha a családotokban már előfordult allergiás reakció. Ellenkező esetben hat hónapos kor után egy kevés mogyoróvajat vagy más dióféléből készült krémet is adhatsz a kicsinek. Az egész diófélék viszont a fulladásveszély miatt ötéves kor alatt nem adhatók!
Gabonaalapú és egyéb ételek, amelyek glutént tartalmaznak - mint a búza, árpa, rozs - ne legyenek étrenden hat hónapos kor előtt, ugyanis szintén allergének lehetnek. Amikor a félévesnél fiatalabb csecsemőnek gabonapelyhet vagy kétszersültet vásárolsz, bizonyosodj meg arról, hogy a kiválasztott termék gluténmentes. A gabonapelyhek közül a rizspehely próbálható ki elsőként.
Halat és kagylóféléket az ételallergia és az ételmérgezés veszélye miatt hat hónapos kor előtt nem szabad adni a kisbabáknak
További tiltólistás ételek
- A szalmonellafertőzés veszélye miatt féléves kor előtt a lágy tojás is szigorúan kerülendő, és féléves kora után is inkább főtt tojást adj a babának. A tojást addig kell főzni, amíg a sárgája és a fehérje is megszilárdul. Pasztörizálatlan sajtok, mint amilyen a camembert vagy a márványsajtok, sem adhatóak egyéves kor előtt a lisztériafertőzés veszélye miatt.
- Mézet egyéves kora előtt semmiképpen ne adj a babának! A gyermekbotulizmust, ami egy nagyon súlyos betegség, a mézben ritkán előforduló baktérium is okozhatja. A gyermekek belei egyéves korukra már elég fejlettek ahhoz, hogy ez a baktérium ne tudjon megtelepedni a szervezetükben, így a méz fogyasztása ekkor már veszélytelen. Cukros ételek készítésével korán rossz szokást alakíthatsz ki gyermekednél, ezért, ha nem túl fanyar az étel, ne használj édesítőt!
- Sót egyéves kor alatt nem szabad adni, mert az a kisbabák fejletlen veséjét megterhelheti, és kiszáradást okozhat. A sós ízű ételeket sajnos hamar megkedvelik a csecsemők, pedig a túlzott sófogyasztás a későbbiekben magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A kisbabák féléves korukig kevesebb mint 1 g sót, ezt követően is maximum 1 g-ot fogyaszthatnak naponta. Kerüld az olyan ételeket, amelyek nem kifejezetten kisbabáknak készültek, mert ezeknek magas lehet a sótartalmuk. Természetesen a füstölt ételek is ide tartoznak - bár ezt bizonyára mondanunk sem kell. Forrás: Femina
Címkék:
Hozzászólások