Az alváshiánytól leginkább az anyák szenvednek!

Léna | 2019.02.15
 Mindegy, hogy egy síró csecsemőről vagy egy éjszaka kimaradó kamaszról van szó, egy amerikai kutatás szerint túlnyomórészt még mindig az anyák virrasztják át velük vagy miattuk az éjszakát. Amitől persze a legtöbben kóros kialvatlanságban szenvednek.
 Az American Academy of Neurology és a Georgiai Egyetem közös kutatásának eredményei szerint a gyermekkel élő nők kevesebbet alszanak, mint gyermektelen nőtársaik. Ez önmagában még nem meglepő adat, inkább az a furcsa, hogy a kutatásban megkérdezett férfiak többségének nem okoz nagy változást alvási szokásaiban a gyermekek érkezése. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy még mindig a nőkre hárul az éjszakai felkelés, etetés, majd később a bulizó kamaszok miatti aggódó virrasztás oroszlánrésze.
 "Egy gyermek érkezése ötven százalékkal növeli annak esélyét, hogy a nők folyamatos alváshiánytól szenvedjenek, míg a férfiak megszokott alvási szokásain nem változtat jelentősen”
A kutatáshoz közel hatezer nőt és férfit kérdeztek alvási szokásaikról, családi állapotukról, gyermekeik számáról és arról, hogy mennyire érzik magukat fáradtnak a szülők napközben. Az alvásban leginkább hátráltató tényező nem meglepő módon a gyerek volt. A megkérdezett gyerekes nők negyvennyolc százaléka számolt be arról, hogy hét órát tud aludni naponta, míg a gyerektelen nők hatvankét százaléka elégedett volt a napi alvásmennyiségével. A kisgyerekes anyák arról számoltak be, hogy egy hónapban átlagosan tizennégy napon át érzik magukat fáradtnak, míg a gyerekteleneknél csak tizenegy volt a valamilyen más okból kialvatlan napok száma.
 
Címkék:

Hozzászólások

Kezdő szülők legnagyobb kérdése: hogyan kell a babát tartani?

Kezdő szülők legnagyobb kérdése: hogyan kell a babát tartani?

Banális problémának tűnik, mégis óriási aggodalmat okozhat, ha az első gyermeked születése után

Néhány trükk, hogy a kicsik mellett is megőrizd szépségedet!

Néhány trükk, hogy a kicsik mellett is megőrizd szépségedet!

Bármennyire is csodálatos dolog anyának lenni, a kicsivel járó mindennapi gondok, az éjszakázások, az állandó készenlét megviseli a bőrödet, aminek előbb utóbb szemmel látható jelei is lesznek. Néhány apró, villámgyors házi praktikával azonban könnyen megelőzheted a korai ráncok, szem alatti táskák,

Jön a baba! De mi legyen a macskával?

Jön a baba! De mi legyen a macskával?

Tényleg mennie kell?

Megrázni egy kisbabát? Soha!

Megrázni egy kisbabát? Soha!

A legtöbbünknek még a gondolat is felháborító. De előfordul, hogy valaki, mit sem sejtve, nem indulatból, csupán játékból tesz ilyet. Ez nagyon veszélyes.