Dióhéjban az allergiáról II. rész

Szabó Eszter | 2017.03.10


Tipp1# Gyógyuljunk a talpunkon keresztül!Az alternatív terápiák közül a talpreflexológiai kezelés nagyon eredményes az allergia ellen is. „Értő kezekkel és persze az egyén részéről megfelelő lelki hozzáállással első körben a méregtelenítést kell megcélozni a terápia során, hogy a túlterhelt immunrendszer megkönnyebbüljön, majd ezt követően néhány endokrin mirigy, valamint az érintett szervek zónáit masszírozzuk” - magyarázza természetgyógyász szakértőnk.Tipp2# Tű a fülbe - a „detoxikáló” fülakupunktúra, mellékhatásoktól mentesen!


A fülakupunktúrás kezelés szintén hatásos lehet, mely során - a méregtelenítést és a szervezet megnyugtatását biztosító - NADA pontokon túl a beszédes „Szél Forrása- pont” mechanikus stimulálásával segítjük elő a mielőbbi gyógyulást allergiás reakciók, bőrviszketés, szénanátha, valamint gyermekkori asztma esetén.


Tipp3# Azok a csodálatos gyógynövények…


Számos gyógynövénytis csatasorba állíthatunk az allergiás légúti megbetegedésekkel szemben. Először itt is a szervezet méregtelenítését tűzzük ki célul, hogy a megkönnyebbült immunrendszer normálisan „reflektálhasson” a környezet kihívásaira.
Íme, néhány általános ajánlás a sok lehetséges közül Benke Ritától:  • Méregtelenítő gyógyteacsalán, zsurló és bodza 2:1:1 arányú keverékéből, melyből fogyasszunk napi 1 litert. 2 evőkanál csalánt és egy evőkanál bodzát 1 liter forró vízzel leöntünk, lefedjük és hagyjuk kiázni a hatóanyagokat. Amikor már langymeleg, rászűrjük a zsurlóra, majd hűtőszekrényben egy éjszakán át ennek is kilúgozzuk (kioldjuk) a hatóanyagait.


  • Köhögésre hatékony teakeveréket készíthetünk hársvirágból, kakukkfűből és bodzából. Ha nyákos a köhögés (a felköhögött váladék üvegszerűen tiszta nyákos, tapadós), akkor kamilla, ha száraz a köhögés, fehérmályva lehet még gyógyteánk további alkotóeleme. Köhögésre használjunk bátran Borsmenta vagy Eukaliptusz illóolajat is - megkönnyítik a légzést például a párologtatóba csepegtetve, akár száraz inhalációként alkalmazva (például papírzsebkendőre cseppentve vihetjük munkahelyre, iskolába, s időnként diszkréten bele-beleszagolhatunk), vagy kenjük be vele mellkasunkat.


  • Az egyik leghatékonyabb és legsokoldalúbb, immunrendszert támogató, méregtelenítő gyógynövény a Bíbor kasvirág (Ehinacea), mely C-, E- vitaminban gazdag, és a szervezetünk számára fontos aminosavakat is tartalmaz. Asztmára illetve köhögéscsillapításra is jó választás, különféle formában kapható.Tipp4# Testi nagytakarítás, avagy hogyan méregtelenítsünkA méregtelenítés, böjt illetve a szervezetbarát táplálkozástalán a legösszetettebb s egyúttal legnehezebb része is a terápiának, hiszen a szakértő előírásait az allergiásnak a siker érdekében pontról-pontra BE KELL tartania! Ez az egyén feladata és persze felelőssége, mely különösen nehéz akkor, ha a család és a munkatársak nem nyújtanak hozzá kellő támogatást, sőt, olykor még inkább növelik a sóvárgását az allergiásnak. „Minden betegség kezelésénél hasznos, de az allergiánál különösen fontos a rendszeres böjt, a méregtelenítés - az emésztőrendszer salaktalanítása, a kiválasztó szervek tehermentesítése -, a legtöbb esetben azonban sajnos bizonyos körülmények megváltoztatására nincs lehetőség, az egyén kompetenciája, mi az, ami felvállalható s mi az, ami nem” - teszi hozzá Benke Rita természetgyógyász.


A gyógyulni vágyók számos méregtelenítő böjt közül választhatnak (gyümölcsnapok, léböjtök, csökkentett fehérje vagy szénhidrát bevitel, stb.), ebben általános tanácsot adni nem igazán lehet, mert ismerni kell az érintett életvitelét, munkáját, hogy ezekbe mit tud ésszerű keretek között és tarthatóan beépíteni, az egyén pillanatnyi kondíciójáról nem is beszélve. Az egyéni választást javasoljuk inkább, de ebben érdemes kikérni természetgyógyász vagy életmódszakértő tanácsát.


A böjtön túli időszakban is szükség lesz némi önkontrollra, tudatosságra a táplálkozásban, íme, néhány fontos dolog, melyet Benke Rita szerint mindenképp tartsunk szem előtt:  • Mellőzzük a mesterséges, más földrészekről származó táplálékokat!


  • Az ételek készítésekor, főzés közben ügyeljünk a zöldségek, gyümölcsök minél gyengédebb feldolgozására, így például a zöldségleveseket ne forraljuk erős tűzön, ne pároljuk/ főzzük túl, inkább maradjon roppanós, ekkor a tüzet kikapcsolva, fedjük le, ezáltal sok hatóanyag megmarad benne, alaposabb rágásra késztetve az étkezőt.


  • Használjunk biológiailag „egész” alapanyagokat, teljes kiőrlésű gabonát, nem finomított élelmiszereket, valamint rövid ideig szállított és tárolt zöldségeket, gyümölcsöket!


  • Ha valaki nem tud lemondani a hús fogyasztásáról, vásároljon természetes és ellenőrzött körülmények között tartott illetve nevelt állat húsából!


  • Ajánlatos lenne tartózkodni az erősen hurutosító hatású tehéntej fogyasztásától, a kalciumot bőségesen fedezi a zöldség- gyümölcs alapú étkezés, savanyított tejtermékeket - mint például a joghurt vagy a kefir - viszont szabad enni.


  • Az alapos rágás a jó emésztés egyik bástyája, hiszen a nyállal jól elkevert, alaposan felaprított táplálékból a szervezetünk könnyebben kivonja a szükséges anyagokat. Legalább 30- 40- szer meg kell rágni minden falatot, és csak akkor lenyelni, ha már szinte magától „lecsurran”. Az alapos rágás és az ezáltali bőséges nyáltermelés hatékonyan biztosítja a szénhidrátemésztést.Tipp5# A gyógyulás mozgatórugója a minőségi TESTMOZGÁS


A mozgáshiányos élet a mozgásrendszeren túl a tüdő kapacitását is rontja, pedig a bedugult orron át már így sem optimális a levegőellátás, nem beszélve a prána (életerő, energia) hiányáról. Az alapvető életjelenségek egyike a mozgás, csak az mozog, ami él. Ami nem mozog, … - nem kell magyaráznunk.


A megfelelő és rendszeres, jó levegőn végzett testmozgás (nem a kampányszerű és megerőltető kapkodás, amellyel inkább csak ártunk) tehát kiemelten fontos, ami lehetőleg örömöt okoz, és nem további stresszt, harcot, versenyt jelent. Ha már le kell győznünk valamit, az a bennünk szunnyadó tunyaság. Bármilyen sportot is választunk, ha nem személyi edző segítségével űzzük, az aktuális kondíciónkat, életkorunkat, testalkatunkat (pillanatnyi kondíciónkat), az esetleges egyéb egészségügyi problémákat tartsuk szem előtt!


Tipp6# Irányított méregtelenítés és energetizálás gyertyával?!


Számos ún. energetikaimegoldás is kínálkozik mind az allergiás tünetek csökkentésében, mind a gyógyulásban. „A legegyszerűbbek ezek közül a rendszeres test-fül és csakragyertyázás a torki nyirkokat, halántékot, homlokot, köldököt, továbbá a tünetek megjelenése szerinti testrész nyirokmirigyeit érintve” - mondja Benke Rita. A módszer alkalmazása - melyet egy természetgyógyász szakember hamar megtanít nekünk - akár otthon egyénileg is végezhető, családi körben. Egyedül nem tanácsos a gyertyázás a fokozott tűzveszély miatt!


Tipp7# Add ki magadból a mérged!


Életünkben a bennünket tartósan ért, fokozott stressz számos betegség - így a légúti allergiás megbetegedéseknek is - kiindulási pontja lehet, melyet valamilyen formában ki kell adnunk magunkból. Természetgyógyász szakértőnk szerint a stresszlevezetés egyik legkézenfekvőbb eszköze a mozgás, ugyanakkor a rendszeres meditáció is nagyon hatásos. Kezdők számára eleinte jobb, ha szakembertől segítséget kérnek, mondjuk egy verbális vezetett meditációhoz. Végül pedig rendkívül fontos a szeretetet árasztó, biztonságot nyújtó családi élet a lelki nyugalomhoz.Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! Újabban a Google+ oldalon is megtalálsz már bennünket!


Forrás: www.harmonia-centrum.hu

Címkék:

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!