Egy hét hőségre készülj! Kisbabával így tudod legkönnyebben átvészelni

Vastag Anikó | 2019.06.09

Ilyen időjárás vár ránk a következő napokban:

Hétfőn
 hőségre készüljünk! A  napi középhőmérséklet főként délen és keleten, illetve a nagyvárosokban elérheti a 25 fokot - vagyis még az esti szellőztetés sem hoz igazi felfrissülést.

Kedden folytatódik a kánikula sok napsütéssel, de napközben az időnként megnövekvő gomolyokból elvétve északkeleten és nyugaton kialakulhat frissítő zápor, esetleg zivatar. A délkeleti szél többfelé élénk, néhol erős lehet. 31-35 fokig melegszik a levegő.

Szerdán is kitart a kánikula, délutánra 31 és 35 fok közé melegszik a levegő. A napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, de átmenetileg egy-egy zápor, esetleg zivatar csak néhol fordulhat elő. A déli-délkeleti szelet elsősorban a Dunántúlon kísérhetik élénk, helyenként erős lökések.

Csütörtökön és pénteken is folytatódik a kánikula, sokfelé mérhetünk majd 33-35 fok körüli csúcsértékeket a délutáni órákban. A napsütést csak időnként zavarhatják gomolyfelhők, melyekből csak néhol alakulhat ki kis eséllyel egy-egy frissítő zápor, esetleg zivatar.

Erre készüljenek fel az anyukák hőség idején:
Ilyenkor a kicsik nyűgösebbek lehetnek, napirendjük is felborulhat. Étvágyuk a meleg hatására csökkenhet, ezért is kell fokozottan figyelni a folyadékbevitelükre!

Anyatejes babák esetében javasolt a baba igény szerinti szoptatása a nyári nagy melegben (kánikulában) is. A picit két etetés között is minél gyakrabban érdemes mellre tenni hőségben, hiszen az előtejnek szomjoltó hatása van. Komfortszopizás esetén a baba egyébként sem jut nagyobb mennyiségű anyatejhez, szomjoltásként, kiszáradás elkerülése érdekében éppen elegendő számára.
Tápszerrel táplált babák esetében a nyári meleg hónapokban két etetés között, valamint hat hónapos kor felett, ha már elkezdődött a hozzátáplálás, kínáld gyermeked forralt, visszahűtött vízzel vagy babavízzel.


Gyümölcslé vagy víz?
Az édes italok, mint gyümölcslé vagy tea adása a baba szomjúságát nem oltja, olykor még fokozhatja is. Gyakran megfigyelhető, hogy a kisbaba kezdetben elutasítja a vizet, hiszen semleges íze van. Kitartóan javasolt kínálni, pár nap vagy hét is szükséges, mire elfogadja és megszereti a baba a víz ízét!

Hűsölés - ahol csak lehet
Sokat segíthet a redőny vagy sötétítőfüggöny használata, melynek segítségével csökkenthető a meleg a gyerekszobában vagy a lakás többi helyiségében, ahol éppen tartózkodtok. Tarthattok naponta többször „babafürdőt” is. A kisbaba élvezni fogja nap közben is a lubickolást a vízben, és fel is frissíti.
Hat hónapos kor felett, ha a baba már önállóan tud ülni, a babapancsolók nagy sikert arathatnak. Csak arra kell figyelni, a baba soha ne maradjon egyedül a medencében, még akkor sem, ha csak kis mennyiségű víz van benne.Címkék: hőség, baba, babafürdő

Hozzászólások

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.