Létezik fogamzásgátlóból halálos dózis?

Vastag Anikó | 2019.05.16

Szörnyű volt hallani a közelmúltban, hogy egy tizennyolc éves lány tüdőembóliát kapott, az édesanyja bejegyzése szerint azért, mert újfajta fogamzásgátló tablettát kezdett el szedni.
„Hat darab tabletta a lányom életébe került” – nyilatkozta az elkeseredett szülő.
Folyamatosan kampányolunk a felelős védekezés ellen, de sajnos nem kizárható az összefüggés, hiszen az arra hajlamosaknál a hormontartalmú gyógyszerek szedése valóban növelheti a trombózis (vérrögképződés), embólia (vérrög okozta érelzáródás) kialakulásának veszélyét. Több vizsgálat segíthet, amelyekkel elkerülhetjük ezt.

Amikor véralvadási betegségekről esik szó, két típusra szokták bontani a kérdést. Beszélhetünk fokozott és csökkent véralvadásról. Csökkent véralvadás esetében a beteg vérzékeny lesz, vagyis a vére hosszabb idő alatt képes megalvadni, így a beteg sebei erős vérzéssel járhatnak. A trombózisért azonban a másik típus, a fokozott véralvadás a felelős, aminek következtében a vér akkor is megalvad, amikor nem kellene. Az erekben megalvadt vér vérröggé képződik, ami a keletkezés helyén akadályozza a véráramlást, trombózis alakul ki. Amikor a trombózisból leszakadó kisebb vérrögök a vérárammal elvándorolnak, és beszorulnak a kisebb átmérőjű erekbe, embóliáról beszélünk.  

Az esetek nagy részében alsó végtagi, mély vénai trombózis alakul ki, de az alsó végtagot érintheti a felületes vénák (visszerek) elzáródása is. A szíven belül a koszorúerekben alakul ki a leggyakrabban vérrög, ami szívinfarktust okozhat, ha a trombus elzárja vagy jelentősen beszűkíti az eret, aminek következtében a szívizom nem kap elegendő vért. De trombózis ritkán kialakulhat például a szemfenékben vagy a méh érhálózatában is. A kialakult vérrögökből leszakadva embólia léphet fel – a leggyakrabban a tüdőben és az agyban. Az agyi erek trombózisa vagy embóliája szélütést, stroke-ot okoz.

Figyelmeztető jelek?
Sajnos a trombózis nem minden esetben jár bármiféle korai tünettel. A beteg gyakran észre sem veszi, hogy trombózis alakult ki nála, amíg az embólia vagy a súlyos érelzáródás fel nem lép. Mégis van egy pár jellegzetes tünet, amely az esetek nagy részében előfordul. Ilyen például mélyvénás trombózis esetében az erős lábdagadás. Jellegzetessége, hogy a két láb között szemmel látható különbség van a megvastagodásban. Az elzáródás következményeként a betegek erős fájdalomról számolnak be, ami mozgás hatására fokozódik. Tünet lehet még a meleg, elszíneződött, kékes-lilás bőr az érintett területen. Mellkasi fájdalom és légszomj akkor jelentkezik, ha már a trombózis következtében kialakult tüdőembólia lépett fel. Minden tünet esetében azonnal orvoshoz kell menni!


De hogyan függ ez össze a fogamzásgátlókkal?
A női hormonok fokozzák a vér alvadékonyságát, így a fogamzásgátló tabletták, a terhesség, valamint az emlőrák megelőzésére és a változókorban alkalmazott hormonpótló kezelés is – kisebb-nagyobb mértékben – növelik a trombózishajlamot. „Átlagos esetben azonban, kellő óvatosság mellett problémamentesen alkalmazhatók ezek a szerek.
Ám szintén a trombózishajlam irányába tolja el a vérháztartás finom egyensúlyát számos életmód- és élethelyzetbeli tényező, például a tartós fekvés, hosszabb autózás vagy repülőút, nagyobb műtét, baleseti sérülések, daganatos betegségek, elhízás, visszeresség, dohányzás. Mindezek különösen jelentőssé válnak, ha olyan szervezetre hatnak, amely a véralvadás molekuláris tényezőinek szerzett vagy örökletes minőségi vagy mennyiségi rendellenessége miatt eleve hajlamosabb a trombózisra. Ezt nevezzük trombofíliának.

A szerzett rendellenességek és az örökleteses, vagyis genetikai változatok egy részének felismerésére alvadási vagy kémiai laboratóriumi módszerek állnak rendelkezésre, amelyek az alvadási tényezők mennyiségét vagy működését mérik.
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve szerint nem indokolt rutinszerűen teljes körű laboratóriumi vizsgálatokat végezni a fogamzásgátló felírása előtt, ha azonban a kórtörténet veleszületett trombózishajlam gyanúját veti fel, törekedni kell minél teljesebb kivizsgálására. Magyarul: fogamzásgátló felírása előtt indokolt a genetikai vizsgálat, amennyiben az illetőnek már volt trombózisos eseménye, vagy a közvetlen családban fordult elő ilyen. - az nlcafe cikke alapján - 

Hozzászólások

Nyaralásnál nagyon fontos: ez kerüljön be az úti patikába

Nyaralásnál nagyon fontos: ez kerüljön be az úti patikába

Soha ne legyen rá szükséged - de ha berakod a csomagba, nyugodtabb leszel.

5 gyereke van a fiatal párnak - nem hétköznapi, amit bevállaltak

5 gyereke van a fiatal párnak - nem hétköznapi, amit bevállaltak

Történetük az egész világot bejárta, mert olyat vállaltak, amire mindenki felkapja a fejét.

Nincs elég K-vitamin az újszülötteknek

Nincs elég K-vitamin az újszülötteknek

Május közepére elfogyott a hazai készlet - október végéig hiányra kell készülni.

Miért hisztizik vagy zsarol a gyerek?

Miért hisztizik vagy zsarol a gyerek?

Mindig van oka annak, ha egy gyerek így viselkedik, és nem csak ezért, mert el van kényeztetve.

Ezek a feltételek az egyes bankoknál, ha babahitelt akarsz

Ezek a feltételek az egyes bankoknál, ha babahitelt akarsz

Jelentős különbségek vannak pl. a korhatárban, de abban is, hogy milyen jövedelmet várnak el a házastársaktól.

A kicsik is biztonsággal használhatják: karkötő a szúnyogok ellen

A kicsik is biztonsággal használhatják: karkötő a szúnyogok ellen

Ez nem a reklám helye, csak jó, ha tudsz róla. Természetes, nem toxikus.

Ilyen sebbekkel vitte haza az anyuka a 15 hónapos kislányt a bölcsődéből

Ilyen sebbekkel vitte haza az anyuka a 15 hónapos kislányt a bölcsődéből

Nem akarta elhinni, hogy a felügyelet alatt játszó gyerekek között ez megtörténhet.

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

Tetves lett a gyerek? Nem azért van, mert koszos!

A legtöbben azt hiszik, a fejtetű a higiénia hiánya miatt fertőz.

Ha a baba beszélni tudna…

Ha a baba beszélni tudna…

Ezt mondaná az anyukájának...

Nézzük tárgyilagosan: jó-e a kicsi gyereknek, ha sokat van a nagyszülővel

Nézzük tárgyilagosan: jó-e a kicsi gyereknek, ha sokat van a nagyszülővel

A szülő felelőssége is, hogy a nagyszülő tényleg örömmel tudjon megfelelni a vele szembeni elvárásoknak.