Mit tegyünk, ha méh vagy darázs csípi meg a kicsit?

Léna | 2019.03.01

Lassan itt a tavasz, és ezzel együtt a méhek és darazsak is. Mit tegyünk, ha a kicsit megcsípik?
A legtöbb szülő sokszor aggódik azon, hogy vajon allergiás-e pici gyermeke a méhcsípésre, ám ez csak akkor derül ki, amikor a csípés bekövetkezik. Éppen ezért nézzünk utána, hogy mi a teendő abban az esetben, ha gyermekünk allergiás lenne a méhek csípésére. Mivel ez egy igen veszélyes helyzet, ezért a legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, hiszen a legtöbb esetben csak az adrenalin injekció segíthet, nem elég a kalcium tabletta. Jó, ha tudjuk azt is, hogy a méhcsípésre való allergia kikezelhető, melynek során a beteget 3-5 év alatt fokozatosan hozzászoktatják a méreganyaghoz, fokozatosan növelve annak mennyiségét, egészen addig, míg már nem okoz allergiás reakciókat nála.


Enyhébb esetek

Természetesen nem minden gyermek allergiás a méhcsípésre, ám ez „normál esetben” is egy igen fájdalmas érzéssel jár együtt. A fájdalmat enyhíthetjük különböző módszerekkel, előtte azonban el kell távolítanunk a fullánkot, ha az bent maradt a gyermek bőrében. Ha nem távolítjuk el, akkor az magától is eltávozik előbb-utóbb, ám amíg bent van, addig fájdalmat okozhat. Ha eltávolítottuk a fullánkot, a fájdalmat borogatással csillapíthatjuk, illetve alkalmazzunk antihisztaminos kenőcsöt a fájdalom és a duzzanat enyhítésére. Segíthetnek a fájdalom enyhítésében a hagymakarikák, a sóval, szódabikarbónával való bedörzsölés, az útifű levele, vagy a levendulával való bedörzsölés is. A helyi kezelés mellett egyidejűleg vigyünk kalciumot a sérült kis beteg szervezetébe, kalcium injekció vagy kalcium pezsgőtabletta formájában. A gyerekek szervezete lassabban reagál a méreganyagra, így míg a felnőtteknél a duzzanat hamar elmúlik, náluk eltelhet 2-3 nap is, mire a csípés helye teljesen meggyógyul.


Előzzük meg, ha lehet

A darázs- vagy méhcsípés még felnőtt korban sem kellemes, a gyerekek pedig még védtelenebbek ez ellen. Ha tehetjük, óvjuk meg őket annak lehetőségétől, hogy megcsípjék őket a darazsak. Ha családi házban élünk, akkor a telken mindig nézzünk körül alaposan, keressük az esetleges darázsfészek nyomait. A darazsak szeretik a háborítatlan helyeket, padlásokat, és fészküket nagyon gyorsan, szinte napok alatt felépítik. Nyomukat könnyedén észrevehetjük, ha megfigyeljük, hogy a méhecskék hová igyekeznek. Ilyenkor mindenképpen szóljunk egy rovarirtó cégnek, aki gyorsan elvégzi a darázsirtást, és megszabadít minket a kellemetlen szomszédoktól.

Megelőzhetjük a darázscsípést azzal is, ha vigyázunk arra, hogy édeset illetve gyümölcsöt ne egyenek a gyerekek odakint. Vonzzák a rovarokat a virágillatú parfümök, kozmetikumok is, ugyanakkor vonzza a méheket az élénk színű, virágos ruházat is.

Nagyon fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeinket arra, hogyan viselkedjenek, ha méhecske vagy darázs közelít hozzájuk. Tudniuk kell, hogy inkább dobják el a kezükben lévő gyümölcsöt vagy fagylaltot, és soha ne csapkodjanak a kezükkel, mert a méhek ezt támadásnak érzékelik. Ugyanígy fontos, hogy ne fussanak el, mert így sem menekülhetnek meg a mérges rovartól.


Címkék:

Hozzászólások

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

Gyakorló anyák tanácsai azoknak, akik még most kezdik szokni ezt az érzést...