Nélkülözhetetlen útmutató gyerekes repüléshez

Vastag Anikó | 2019.02.28

A családos nyaralók legnagyobb félelme, ami legtöbbször visszatartja őket, hogy az egyébként unalmas, pihentető, vagy épp szórakoztató repülés rémálomba fog fordulni, ha kisgyerekkel utaznak. Tény, hogy babával és gyerekkel repülni igényel némi extra felkészülést, de közel sem lehetetlen feladat. Az utazomajom.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.Legelső lépésként – a gyerek korától függően persze – meséljünk neki arról, hogy milyen nagy kaland áll előttünk és mutassunk neki repülős képeket és filmeket, így kellően meghozhatjuk a kedvét az utazáshoz.

Attól függően, hogy a gyermek még szopizik, vagy már rendesen eszik (ill. tápszert fogyaszt), érdemes felkészülni arra, hogy miként visszük fel a gyerek ennivalóját. Ellentétben a 100 millis folyadék-korláttal, a gyermekek esetében nem ennyire szigorú a szabályozás.

Érdemes tápszer esetében bekészíteni forralt vizet (ezt vinni otthonról, vagy kérni a reptéri kávézóban), ill. kifejezetten babavizet venni, amely forralás nélkül is fogyasztható számukra. Így csak össze kell keverni a tápszerrel a repülőn. Ha már bekevert tápot, vagy anyatejet viszünk, akkor ezeket a folyadékokat külön tálcába teszik a biztonsági ellenőrzésnél és elviszik megvizsgálni, vagy megkóstoltatják őket.

A bébipapik esetében pedig szintén a fenti eljárás zajlik, tehát nem kell azon aggódni, hogy az üveges táp nagyobb, mint a megengedett mennyiség. Nem fogják kidobatni.

A repülőjegy és biztosítás

Két éves kor alatt általában nem kell fizetni a repülőjegyért. Tekintettel azonban arra, hogy számos légitársaság egy pótdíjat számít fel a gyerekek után, így előfordulhat az az érdekes helyzet is, hogy a gyermek jegye drágább, mint a mi nagyon akciós jegyünk.

Mindenképp kell a gyermek személyi igazolványa, vagy útlevele az utazáshoz, így desztinációtól függően váltsuk ki a szükséges okmányt és ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni!

A reptéren

Amennyiben babakocsit is viszünk magunkkal, úgy két opció van: vagy feladjuk poggyászként a becsekkoláskor, vagy kézipoggyászként utazik velünk. Mindkettőre lehetőségünk van, ez 2 éves kor alatt jár a jegyünkhöz. A check in pultnál felmatricázzák a babakocsit attól függően, hogy hány részből áll. Ezután a babakocsi egészen a repülőgép lépcsőéig jöhet velünk, ott szedik szét és adják fel a bőröndökkel együtt.

Leszálláskor aztán a figyelmesebb rakodók már egyből odaadhatják, de gyakoribb, hogy a feladott bőröndökkel együtt érkezik meg a futószalagra. Fontos, hogy mindig tüzetesen nézzük át, nem sérült-e a babakocsink, ebben az esetben a Lost&Found részlegnél tudjuk problémánkat jelezni (fényképet mindig készítsünk a sérülésekről!).

Felszállás előtt még célszerű egy utolsó pelenkázást/mosdókört megejteni, hogy ne a repülőn kelljen egyensúlyozni a gyerekkel a szűk és mozgó mosdóban.

A reptéren egyébként gyerekeseket mindig a fast track-be terelik és átvizsgáláskor, felszálláskor is soron kívül foglalkoznak a családokkal.

Ha sokat kellene várni az indulásra, mindig nézzünk körül, mert számos reptérnek van kifejezetten gyerekeknek szánt, családi része, ahol kedvükre mászhatnak, játszhatnak, vagy akár mesét is nézhetnek a kicsik, így kicsit mi is fellélegezhetünk, vagy épp más utazó szülőkkel beszélgethetünk.A repülőn

Érdemes bepakolni a kézitáskánkba játékokat is, bár egyes légitársaságok már fantasztikus gyerekeknek szóló csomaggal készülnek: színes ceruzák, kifestők, meleg zokni, takaró, kisebb társasok, stb. Noha a tengerentúli járatokon kifejezetten gyerekbarát hozzáállásúak a légiutas-kísérők, azért a fapados társaságok személyzete is igyekszik a családosok helyzetét megkönnyíteni. Legutóbbi utazásunk során pl. úgy ültettek minket, hogy csak mi hárman legyünk egy sorban, így bár a gyereknek nem vettünk külön ülőhelyet, mégis köztünk alhatott.

Felszállás előtt kapni fogunk egy külön biztonsági pakkot, amely tartalmaz egy plusz övet és mentőmellényt a gyereknek abban az esetben, ha két év alatti utasról van szó, aki még az ölünkben ülve repül.

Fontos észben tartani, hogy nem kell végig bekapcsolva a helyünkön maradni: ezt használjuk is ki, és ha nem aludna el a gyerek a felszállás után, akkor sétálgassunk vele, vagy tegyük le mászni (majd megtöröljük a kezét). Ez mindenkinek sokkal jobb, mint ha egy helyben ülve üvölti végig az utat.

Egyes családok bocsánatkérő csomagocskákkal készülnek a többi utas számára arra az esetre, ha a gyerek túl hangos és zavaró lenne az út során. Ennek létjogosultságát mindenki döntse el maga (mi nem vittünk és nem is fogunk, mert nem értünk az elgondolással egyet).

Felszálláskor és leszálláskor próbáljuk meg itatni a gyerekeket (nagyobbaknál rágó is jó lehet), hogy a nyomáskülönbséget kiegyenlítsük, illetve hosszabb út esetén a hidratálás a jetlag elkerülése érdekében is szükséges.Landolást követően

Amennyiben babakocsis gyerekről van szó, segítség lehet, ha leszállást követően egy hordozót csatolunk fel magunkra és abba rakjuk a babát, amíg vissza nem szerezzük a babakocsit, ill. a csomagunkat. Még a reptéren fussunk a gyerekekkel egy mosdókört, mert ha a szállásra menet bármi kalamajka lenne, ez életmentő lehet az addigra már általában nyűgös gyerekek számára.

Nem árt, ha még ilyenkor is van nálunk néhány falat nassolnivaló, vagy a kornak megfelelő táplálék, ill. víz, mert gyakran a reptér és a szállás között nagy a távolság és későn jutnánk ennivalóhoz.Összességében a gyerekes repülés nem egy vállalhatatlan feladat, csak fontos, hogy próbáljuk meg azt minél inkább a gyerekek szokásainak megfelelően menedzselni és mi magunk is lazán hozzáállni az utazáshoz!

Hozzászólások

Így ne aludj soha – Az alvási pozíció, ami károsan hat az egészségedre

Így ne aludj soha – Az alvási pozíció, ami károsan hat az egészségedre

Tudjuk, hogy a pihentető alvásnak kulcsfontosságú szerepe van az egészség megőrzésében. Lehetőleg ne rontsuk el egy rossz testhelyzettel.

Hoppá! A bolti gyümölcslé ugyanúgy árthat, mint a kóla

Hoppá! A bolti gyümölcslé ugyanúgy árthat, mint a kóla

Ne áltassuk magunkat azzal, hogy egészséges.

A túlzott tisztaságnak is vannak veszélyei - többet ártanak mint használnak az antibakteriális kozmetikumok

A túlzott tisztaságnak is vannak veszélyei - többet ártanak mint használnak az antibakteriális kozmetikumok

Az antibakteriális szappanok, fertőtlenítők használatának is vannak káros következményei.

Létezik fogamzásgátlóból halálos dózis?

Létezik fogamzásgátlóból halálos dózis?

„Hat darab tabletta a lányom életébe került” – nyilatkozta az elkeseredett szülő.

8 hazugság, amit a gyereknek mondunk

8 hazugság, amit a gyereknek mondunk

Olykor apró hazugságokra kényszerülünk, hogy egyszerűbb legyen az élet.

Rotavírussal kezelték az agyhártyagyulladásos kisfiút

Rotavírussal kezelték az agyhártyagyulladásos kisfiút

A szülők megosztják a tragikus történetet, hogy más ne járhasson így.

Így tényleg nagyon biztonságos a babafürdetés

Így tényleg nagyon biztonságos a babafürdetés

Nem kell a kád fölé görnyedni, és vizet is spórolsz.

Beperelte várandós koszorúslányát egy menyasszony…

Beperelte várandós koszorúslányát egy menyasszony…

mert úgy érzi, hogy terhességével elterelte róla a figyelmet az esküvőn

Idén is megrendezték Japánban a síró babák versenyét

Idén is megrendezték Japánban a síró babák versenyét

Ezt a nagyon furcsa versenyt minden tavasszal megtartják

Sokan ennék, mert egészséges, de nem tudják, hogy kell elkészíteni!

Sokan ennék, mert egészséges, de nem tudják, hogy kell elkészíteni!

Kisgyerekeknek különösen ajánlott a fogyasztása.