Nélkülözhetetlen útmutató gyerekes repüléshez

Vastag Anikó | 2019.02.28

A családos nyaralók legnagyobb félelme, ami legtöbbször visszatartja őket, hogy az egyébként unalmas, pihentető, vagy épp szórakoztató repülés rémálomba fog fordulni, ha kisgyerekkel utaznak. Tény, hogy babával és gyerekkel repülni igényel némi extra felkészülést, de közel sem lehetetlen feladat. Az utazomajom.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.Legelső lépésként – a gyerek korától függően persze – meséljünk neki arról, hogy milyen nagy kaland áll előttünk és mutassunk neki repülős képeket és filmeket, így kellően meghozhatjuk a kedvét az utazáshoz.

Attól függően, hogy a gyermek még szopizik, vagy már rendesen eszik (ill. tápszert fogyaszt), érdemes felkészülni arra, hogy miként visszük fel a gyerek ennivalóját. Ellentétben a 100 millis folyadék-korláttal, a gyermekek esetében nem ennyire szigorú a szabályozás.

Érdemes tápszer esetében bekészíteni forralt vizet (ezt vinni otthonról, vagy kérni a reptéri kávézóban), ill. kifejezetten babavizet venni, amely forralás nélkül is fogyasztható számukra. Így csak össze kell keverni a tápszerrel a repülőn. Ha már bekevert tápot, vagy anyatejet viszünk, akkor ezeket a folyadékokat külön tálcába teszik a biztonsági ellenőrzésnél és elviszik megvizsgálni, vagy megkóstoltatják őket.

A bébipapik esetében pedig szintén a fenti eljárás zajlik, tehát nem kell azon aggódni, hogy az üveges táp nagyobb, mint a megengedett mennyiség. Nem fogják kidobatni.

A repülőjegy és biztosítás

Két éves kor alatt általában nem kell fizetni a repülőjegyért. Tekintettel azonban arra, hogy számos légitársaság egy pótdíjat számít fel a gyerekek után, így előfordulhat az az érdekes helyzet is, hogy a gyermek jegye drágább, mint a mi nagyon akciós jegyünk.

Mindenképp kell a gyermek személyi igazolványa, vagy útlevele az utazáshoz, így desztinációtól függően váltsuk ki a szükséges okmányt és ne felejtsünk el utasbiztosítást kötni!

A reptéren

Amennyiben babakocsit is viszünk magunkkal, úgy két opció van: vagy feladjuk poggyászként a becsekkoláskor, vagy kézipoggyászként utazik velünk. Mindkettőre lehetőségünk van, ez 2 éves kor alatt jár a jegyünkhöz. A check in pultnál felmatricázzák a babakocsit attól függően, hogy hány részből áll. Ezután a babakocsi egészen a repülőgép lépcsőéig jöhet velünk, ott szedik szét és adják fel a bőröndökkel együtt.

Leszálláskor aztán a figyelmesebb rakodók már egyből odaadhatják, de gyakoribb, hogy a feladott bőröndökkel együtt érkezik meg a futószalagra. Fontos, hogy mindig tüzetesen nézzük át, nem sérült-e a babakocsink, ebben az esetben a Lost&Found részlegnél tudjuk problémánkat jelezni (fényképet mindig készítsünk a sérülésekről!).

Felszállás előtt még célszerű egy utolsó pelenkázást/mosdókört megejteni, hogy ne a repülőn kelljen egyensúlyozni a gyerekkel a szűk és mozgó mosdóban.

A reptéren egyébként gyerekeseket mindig a fast track-be terelik és átvizsgáláskor, felszálláskor is soron kívül foglalkoznak a családokkal.

Ha sokat kellene várni az indulásra, mindig nézzünk körül, mert számos reptérnek van kifejezetten gyerekeknek szánt, családi része, ahol kedvükre mászhatnak, játszhatnak, vagy akár mesét is nézhetnek a kicsik, így kicsit mi is fellélegezhetünk, vagy épp más utazó szülőkkel beszélgethetünk.A repülőn

Érdemes bepakolni a kézitáskánkba játékokat is, bár egyes légitársaságok már fantasztikus gyerekeknek szóló csomaggal készülnek: színes ceruzák, kifestők, meleg zokni, takaró, kisebb társasok, stb. Noha a tengerentúli járatokon kifejezetten gyerekbarát hozzáállásúak a légiutas-kísérők, azért a fapados társaságok személyzete is igyekszik a családosok helyzetét megkönnyíteni. Legutóbbi utazásunk során pl. úgy ültettek minket, hogy csak mi hárman legyünk egy sorban, így bár a gyereknek nem vettünk külön ülőhelyet, mégis köztünk alhatott.

Felszállás előtt kapni fogunk egy külön biztonsági pakkot, amely tartalmaz egy plusz övet és mentőmellényt a gyereknek abban az esetben, ha két év alatti utasról van szó, aki még az ölünkben ülve repül.

Fontos észben tartani, hogy nem kell végig bekapcsolva a helyünkön maradni: ezt használjuk is ki, és ha nem aludna el a gyerek a felszállás után, akkor sétálgassunk vele, vagy tegyük le mászni (majd megtöröljük a kezét). Ez mindenkinek sokkal jobb, mint ha egy helyben ülve üvölti végig az utat.

Egyes családok bocsánatkérő csomagocskákkal készülnek a többi utas számára arra az esetre, ha a gyerek túl hangos és zavaró lenne az út során. Ennek létjogosultságát mindenki döntse el maga (mi nem vittünk és nem is fogunk, mert nem értünk az elgondolással egyet).

Felszálláskor és leszálláskor próbáljuk meg itatni a gyerekeket (nagyobbaknál rágó is jó lehet), hogy a nyomáskülönbséget kiegyenlítsük, illetve hosszabb út esetén a hidratálás a jetlag elkerülése érdekében is szükséges.Landolást követően

Amennyiben babakocsis gyerekről van szó, segítség lehet, ha leszállást követően egy hordozót csatolunk fel magunkra és abba rakjuk a babát, amíg vissza nem szerezzük a babakocsit, ill. a csomagunkat. Még a reptéren fussunk a gyerekekkel egy mosdókört, mert ha a szállásra menet bármi kalamajka lenne, ez életmentő lehet az addigra már általában nyűgös gyerekek számára.

Nem árt, ha még ilyenkor is van nálunk néhány falat nassolnivaló, vagy a kornak megfelelő táplálék, ill. víz, mert gyakran a reptér és a szállás között nagy a távolság és későn jutnánk ennivalóhoz.Összességében a gyerekes repülés nem egy vállalhatatlan feladat, csak fontos, hogy próbáljuk meg azt minél inkább a gyerekek szokásainak megfelelően menedzselni és mi magunk is lazán hozzáállni az utazáshoz!

Hozzászólások

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

Gyakorlatok a könnyebb szülésért

A fájdalommentes, könnyebb szülésérdekében ajánlott megtenni, amit tudunk. Mivel előre nem lehet megmondani, hogyan fog lezajlani, lesz-e komplikáció a baba világra hozása közben, így a szülést megkönnyítő gyakorlatok valóban hasznossá válnak a nagy pillanatban.

Mikor kóros a szülés utáni hajhullás?

Mikor kóros a szülés utáni hajhullás?

Sok kismama ijedten tapasztalja, hogy a gyermek születését követő hónapokban intenzíven hullani kezd a haja. Aggodalomra azonban nincs ok: a szülés utáni hajhullás többnyire átmeneti állapot, és a baba első születésnapjáig rendszerint meg is szűnik a probléma.

Kizavarták a parlamenti ülésről a babájával érkező képviselőnőt!

Kizavarták a parlamenti ülésről a babájával érkező képviselőnőt!

Az eset általános megdöbbenést keltett, minthogy az ország a női egyenjogúságért folyó küzdelem élharcosának számít, és az élet megannyi területén tartják prioritásnak a családbarát légkört.

Csak óvatosan - Egyre több az olyan túró és sajtféle, ami soha nem látott tejet

Csak óvatosan - Egyre több az olyan túró és sajtféle, ami soha nem látott tejet

Ezeket a termékeket leginkább növényi olajokból, főleg pálma-, vagy szójaolajból állítják elő, ezért jóval alacsonyabb áron tudják értékesíteni, szemben a tradicionális receptek alapján, igazi, hazai tehéntejből készült termékekkel.

Nem mindegy, kire bízod

Nem mindegy, kire bízod

Így válaszd ki a lehető legjobb bébiszittert.

Itthon nem kellett, külföldön egyetemre felvételizik a hatodikos magyar kisfiú

Itthon nem kellett, külföldön egyetemre felvételizik a hatodikos magyar kisfiú

A szülők már csak olyanok, hogy szeretnék a gyermeküknek a legjobbat nyújtani. Az alábbi történet tanulságos lehet mindenki számára, mert egy olyan útkeresésbe enged bepillantást, ahol az anyuka addig kereste a megoldást, amíg azt nem látta: jó helyen van a gyereke.

Nem bírom már magamban tartani - egy óvónő vallomása

Nem bírom már magamban tartani - egy óvónő vallomása

Ha már ovisok vagytok, vagy most készül oviba a gyerek, mindenképpen olvasd el. Egy tapasztalt óvónéni szinte, nyers véleménye az óvodák helyzetéről.

Megeheti-e a gyerek a boltban, amit még nem fizettünk ki

Megeheti-e a gyerek a boltban, amit még nem fizettünk ki

A cirkusz, a nyilvános megszégyenítés senkinek nem hiányzik... De vajon rád szólhat-e a biztonsági őr, vagy számíthatsz-e akármilyen szankcióra, ha a ki nem fizetett árut megeszi/megissza a gyereked?

Már most rengetegen érdeklődnek - roham várható az állami támogatással megvásárolható új autókért

Már most rengetegen érdeklődnek - roham várható az állami támogatással megvásárolható új autókért

Bár csak július 1-től lehet igényelni, már most beindult a keresés.

A baciirtást már a legkisebbeknek is meg tudod tanítani

A baciirtást már a legkisebbeknek is meg tudod tanítani

Jó tudni: ebben a pillanatban is több millió kórokozó lehet a kezeden.