Vigyázz, mert épp az ellenkező hatást éred el vele, mint szeretnéd!

Vastag Anikó | 2019.01.11

"Miért vagy irigy? Talán nehezedre esik odaadni azt az autót a testvérednek?" Ehhez hasonló kérdések minden családban napi szinten előfordulnak. A szülők azt szeretnék, hogy gyermekükből jószívű felnőtt váljon, ám az ehhez vezető utat sokszor ők maguk rontják el. Hogy mivel? Mutatunk öt szülői magatartást, ami cseppet sem segít a helyzeten!

1. "Add oda szépen!"

Azt hisszük, jót teszünk azzal, ha kötelezzük a gyerekünket a játékai megosztására. Sajnos azonban épp ellenkezőleg: a gyerek úgy fogja védeni és dugdosni a játékát, mintha ellenségekkel lenne körbevéve. 

Hogy elkerüld a kellemetlenségeket, tedd ezt:

- Ne kötelezd nagylelkűségre a 4 évesnél fiatalabb kicsidet! Még korai számára felfogni, mit jelent ez a fogalom. 

- Ne kötelezd őt arra, hogy a kedvenc játékát ossza meg! Ez túl sok lemondással jár számára.

- Ne kényszerítsd a nagylelkűséget olyan gyerekkel szemben, akit a te gyereked nem szívlel!

 

2. "Ezt most odaadjuk a szegény gyerekeknek!"

A szülők tévesen azt gondolják, hogy jobban tudják, mi kell a gyereküknek, mint a gyerek maga és elkezdik elajándékozni, elosztogatni a régi nagy kedvenc játékokat, ruhákat. Gyermekük ezek után úgy fogja érezni, hogy nem engedik, hogy saját maga rendelkezzen a holmijai fölött és foggal-körömmel ragaszkodik majd mindenhez, amivel akár egy percig is valaha játszott.

Mi a teendő?

- Ne szabadulj meg titokban gyermeked holmijaitól! Mindig kérj tőle engedélyt és légy arra felkészülve, hogy esetleg nemet fog mondani.

- Magyarázd el a kicsinek, hogy vannak olyan gyerekek, akik sokat nélkülöznek és nagy örömöt szerezne nekik az ő régi játéka. Ébreszd fel benne az empátiát, akár mesélj neki egy szegény gyermek egy napjáról!

 

3. "Ebből a csészéből iszol és kész!"

Sokszor akaratlanul is alábecsüljük a gyerekek ragaszkodását egy-egy számunkra teljesen érdektelen tárgyhoz. Elég, ha csak másik székre ültetjük, nem az "ő bögréjét" adjuk neki oda, vagy jellegtelen párnahuzatot választunk mosás után. Mindez még inkább harcra serkenti őt, hogy szeretett tárgyait visszakaphassa. Fontos ezeket tudnod:

- Ne legyél lusta megkeresni az ő kedvenc kis mintás bögréjét!

- Mások ne használják ezt a bizonyos bögrét!

- Természetesen, minden gyereknek megvan a maga kis kedvenc bögréje, és nem csak a bögrékről van szó persze.

 

4. "Játssz egyedül!"

Így vagy úgy, egy gyereknek szüksége van más gyerekek társaságára. Másképp nem fogja megérteni, miért kell másokkal osztozni a játékain.

- Ha a gyerek jár közösségbe, ne aggódj ezen. Meg fogja tanulni előbb vagy utóbb a békés együtt játszás szabályait.

- Ha gyermeked nem jár közösségbe, menj vele sokat játszótérre, rokonlátogatásba más gyerekekhez vagy a családos barátaidhoz! Így, gyakorlat közben rájön majd, mekkora örömöt tud okozni egy másik gyereknek a játékával.

 

5. "Ezt a fiókot most kiürítjük Apa cuccainak"

A gyereknek szüksége van a házban egy olyan részre, ahol játékait teljes biztonságban tudhatja. Ha nagy az élettér, ez akár egy egész szoba is lehet, de ha kisebb lakásban éltek, elegendő a célra egy polc vagy egy szekrényke is. Ha ez nincs meg, a gyerek folyamatosan eldugdossa a játékait és sosem érzi majd biztonságban őket. Mindennek elkerülésére:

- Ha kijelöltetek előzőleg egy kis sarkot az ő holmijainak, akkor ez ne legyen a másé, csak, ha ő is beleegyezik, esetleg megunja vagy saját maga kéri a módosítást!

- Ha a hálószobája borzalmas állapotban van, de törd rá az ajtót azzal, hogy porszívózni akarsz! Légy türelmes, ha eleget hallja, előbb vagy utóbb el fog pakolni magától is! Képek forrása: genial.guru

Címkék: nevelés, irigy

Hozzászólások

Miért és mitől fél a gyermeked?

Miért és mitől fél a gyermeked?

A félelem és a szorongás természetes részei az életnek: biológiai alapjai vannak, valamilyen mértékben szükség van rájuk, hiszen ezáltal egyfajta belső fék is kialakul bennünk. Persze szülőként aggódva nézzük gyermekünk ijedtségét.

Mit tehetsz, ha válogatós a gyerek?

Mit tehetsz, ha válogatós a gyerek?

A kisgyerekek étkezése olykor igazi rémálom tud lenni. Ha azonban ismered a finnyásságának kiváltó okait, és azt is tudod, hogyan kezeld a válogatósságát, könnyen ráveheted az evésre.

A balkezesség hátrány vagy áldás?

A balkezesség hátrány vagy áldás?

Manapság a szülők többsége adottságként fogadja el a balkezességet, és nem akarja mindenáron a jobb kéz használatát erőltetni. De nem mindig volt ez így.

Úristen! Lázas!

Úristen! Lázas!

A Heim Pál Gyermekkórház útmutatója a gyermekkori lázas állapot otthoni ellátására.

Kiderült: kifejezetten rossz a kisgyerekeknek a kuki!

Kiderült: kifejezetten rossz a kisgyerekeknek a kuki!

Kétszer is érdemes meggondolni, hogy adunk-e kukit a gyermekünknek.

Büntetés helyett ezt ajánljuk

Büntetés helyett ezt ajánljuk

A büntetés nem jó nevelési módszer, mert bosszúvágyhoz, gyűlölködéshez és önsajnálathoz vezet. De akkor mi legyen, ha rossz fát tett a tűzre?

Soha ne kiabálj a gyerekre

Soha ne kiabálj a gyerekre

Tegyük a szívünkre a kezünkre: kit nem hoz ki időnként a sodrából a gyereke? Viszont: a problémát soha ne a hangunk felemelésével akarjuk megoldani!

Ezért nem alszik a gyerek!

Ezért nem alszik a gyerek!

Ha felnőtt küszködik álmatlansággal, csak maga szenved. Ha viszont a gyerek nem tud aludni, az egész család vele virraszt. Az álmatlanság “gyógyítása” tehát mindenkinek érdeke. Vegyük sorba, mik vezetnek leggyakrabban alvászavarhoz.

Mit tegyünk, hogy ne ejtse rabul a gyereket a számítógép?

Mit tegyünk, hogy ne ejtse rabul a gyereket a számítógép?

Demagóg elképzelés azt hinni, hogy a számítógép gyermekkorban kizárólag rossz hatással lehet a csemetére

Így reagáltak az átlagemberek Beyoncé babás fotójára

Így reagáltak az átlagemberek Beyoncé babás fotójára

Beyoncé a terhességét és az ikrek megszületését is megünnepelte profi fotókkal. Az embereket nem hagyta el a humorérzékük: Beyoncé utolsó részletig megkomponált, kissé giccses fotójára válaszul elkészítették azok mását.