A fülbelövés menete és helyes technikája

Szabó Eszter | 2017.02.09

 

Szakember választása a fülbelövés előtt


Manapság sok helyen, például kozmetikában, fodrászüzletben, bevásárló központokban, ékszerüzletben, egészségügyi intézményekben sőt a kényelmi szempontokat figyelembe véve kiszállással az Önök otthonában is végeznek fülbelövést. Érdemes, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében olyan szolgáltatót választani aki nem csak keresetkiegészítésként foglalkozik a fülbelövéssel, hanem megfelelő szakértelemmel, különös tekintettel a csecsemőkre nagy gyakorlattal, tiszta, higiénikus helyszínnel, modern, minden igényt kielégítő eszközökkel és bőséges fülbevaló választékkal áll rendelkezésünkre.

{oldaltores}

Ezért, ha minőségi termékekkel, szimmetrikus füllyukakat, ésszerű utókezelő tanácsokat és a felmerülő kérdéseinkre pontos válaszokat szeretnének kapni, gyermekeik érdekében is körültekintően válasszunk szolgáltatót! Továbbá érdemes meggyőződnünk arról is, hogy a füllyukasztó szakember biztosít-e majd folyamatos elérhetőséget annak érdekében ha a füllyukasztás után kérdésünk, észrevételünk lenne, tudjunk kihez segítségért, tanácsért fordulni. Amennyiben megtehetjük ne a helyszín közelsége, megközelíthetősége vagy a szolgáltatás ára domináljon a szakember választásánál, sokkal inkább a korábban felsoroltak. Mint ismert, egyéb szolgáltatások esetében is, az alacsony árak nem tükrözik az igényességet, szakértelmet, ezért erre is érdemes odafigyelni.


Országszerte egyre több településen, városban van már lehetőség a füllyukasztást, fülbelövést igénybe venni, olyan, szakmailag magas színvonalon működő szalonokban, ahol szakképzett kolléganők, udvarias kiszolgálással, minőségi termékekkel várják kedves vendégeiket.


Ne szégyelljünk nemet mondani!


Annak ellenére, hogy úgy érezzük, ismeretlenül is sikerült kiválasztani a legmegfelelőbb füllyukasztó szakembert a legkisebb kétely esetén is merjünk nemet mondani! Előfordulhat, hogy a szimpátia ellenére egy személyes találkozó alkalmával mégis bizonytalanságot, a szakértelem hiányát vagy gyakorlatlanságot érzünk. Ekkor csak arra gondoljunk, hogy a nemleges döntésünkkel további kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat és gyermekünket is.


Egy aggódó anyuka levele ami szervesen kapcsolódik a témához:


"Az előzmény, amiért írok Önnek. Tegnap házhoz jött egy itteni kozmetikus, és sajnos rossz helyre lőtte a kislányom fülébe a fülbevalót. A problémát látva, újbóli megkeresésemre nem tudta megmondani hogy füllyukasztás után össze nő-e a rossz helyre lőtt füllyuk vagy sem, illetve mondta hogy egyébként is, tegnap nagyon mozgott a gyerek és hogy ő nem is szívesen lyukasztotta ki a kislányom fülét.... Számomra nagyon fontos volt, hogy választ kapja a kérdésemre, mivel ha nem nő össze a rossz helyre lőtt füllyuk, akkor nem lövetek újat neki, hogy a régi ott tátongjon. Ezért kerestem meg Önt, látva munkáit és rátermettségét. Úgy tűnik mifelénk sok mindenki csak "hobby" szerűen lő füleket, és nincsenek tisztában bizonyos dolgokkal. Mi amúgy Hajdú-Bihariak vagyunk. A távolság miatt valószínű közelebbi fülbelövőt választunk, és másodjára már hozzáértő szakemberhez viszem a kislányom. Még egyszer köszönöm, hogy megválaszolta nekem ezt a fontos kérdést, és hogy van még remény! Szép napot kívánok, köszönettel és hálával: Csné Mariann" - A levélből és a nagy számban elvégzett korrekciós füllyukasztásokból is kiderül, hogy érdemes a füllyukasztás előtt körültekintően informálódnunk. A korrekcióval és annak lehetőségével egy következő cikkemben írok majd bővebben. Lesz mit!Mi a különbség a fülbelövés és füllyukasztás között?


A szolgáltatás megnevezésére két különböző értelmű szót használhatunk: fülbelövés, füllyukasztás. A köztudatban azonban e két szónak egy a jelentése, a fülcimpán egy lyuk fülbevaló viselés céljából. Ki ezt ki azt a szót használja ha a füllyukasztásról, fülbelövésről beszél. A füllyukasztás, szószerint értelmezve barátságosabb jelentést hordoz, mégis az elavult technikát képviseli, a fülbelövésnek kissé durvább a jelentése mégis a modernebb lehetőséget biztosítja. Én mindkét szót használom, ha a szolgáltatásról beszélek vagy írok mégis minden esetben a fülcimpa humánusabb, modernebb lyukasztását, tehát a fülbelövést alkalmazom. Manapság is, még sok helyen végeznek egészségügyi intézményekben tűvel történő mechanikus füllyukasztást, azonnal a később hordani kívánt arany fülbevalót helyezve a kislányok fülébe.

Ez a fajta füllyukasztás két lépésben a következő képpen történik: a tűt átszúrják a fülcimpán majd a fülbevalót visszahúzzák a szúrt lyukon keresztűl. Ezen műveletnél rendszerint nem lehetnek jelen a kismamák, anyukák, a behelyezendő fülbevaló kapocsrendszerétől függően elölről vagy hátulról szúrják át a fület és húzzák bele vagy vissza a fülbevalót, és nem utolsó sorban, hogy ne ficánkoljon a kisgyerek szorosan egy pólyába vagy lepedőbe csavarják. Ettől a módszertől már létezik modernebb, humánusabb füllyukasztás is, ami steril fülbevalóval higiénikusan, minimális fájdalom mellett, a kismamák ölében stresszmentesen, barátságosan történik.

Kismamáktól hallottam, hogy azért választották a tűvel történő füllyukasztást gyermeküknek, hogy ne kelljen a belőhető fülbevaló cseréjével bajlódniuk. Ne vegyünk igénybe egy elavult módszert, csak azért, mert az nekünk kényelmes. Egy fülbevaló cseréje se bonyolultabb mint egy rugdalózó fel és levétele. 


A fülbelövés menete


Életkortól függetlenül a  fülbelövést minden esetben megelőzi a fülbevaló anyagának és fazonjának kiválasztása, figyelembe véve a felmerülő igényeket. Abban az esetben ha a füllyukasztó szakember helyesen jár el, a fülbevaló kiválasztását követően tiszta gumikesztyűt húz, fertőtleníti a fülcimpákat elől is és hátul is, majd ezt követően egy jelölő toll segítségével megjelöli a füllyuk optimális helyét. Az emberi test főleg a páros szervek, így a fül sem teljesen szimmetrikus formájú és nagyságú. Az asszimetrikus különbségek ellenére mégis lehet pontosan dolgozni. Amennyiben a jelölt pötty az arctól és a fülcimpa aljától is egyforma távolságra helyezkedik el, úgy biztosan jó helyre kerülnek a fülbevalók. A fülbelövés egy pillanat alatt megtörténik. A hangtalan fülbelövő készülék, minimális fájdalommal, egy mozdulattal helyezi be a kapoccsal együtt a steril csomagolásban lévő belőhető fülbevalót a fülcimpába. Összegezve: a fülbelövés gyors, biztonságos, egyszerű, és roppant higiénikus.

A helyes technika


Ezt elsősorban a szakembereknek kell tudnia, de nem árt ha mi is tisztában vagyunk néhány dologgal. A szimmetrikus jelölés csak egy része a pontos munkának a belövés iránya is fontos annak érdekében, hogy kényelmes és esztétikus legyen a fülbevaló viselése. Minden esetben párhuzamosan és egyenesen kell a fülbevalókat a fülcimpába lőni. 

Egyszerre vagy külön-külön?


Egyre divatosabb a fülcimpákat egyszerre lyukasztani két szakember egyidejű közreműködésével. Sokan keresik a lehetőséget annak érdekében, hogy gyorsan letudják a dolgot, attól félve, főleg nagyobb gyerekek esetében, hogy a második fülbevaló belövését már nem engedik majd a gyerekek. Tény, hogy ezzel a módszerrel gyorsan készen van a fülbelövés de szinte kizárt, hogy pontos munka végezhető a két fülcimpa egyidejű azonnali belövése után. A mellékelt fotón is jól látszik, hogy a kolléganők különböző szögben ( a jobb fülcimpát majdnem merőlegesen a bal fülcimpát pedig az arcra körülbelül 45 fokos szögben lövik) és különböző módon fogják ( a jobb fülnél viszonylag egyenesen a bal fül esetében viszont ferdén) a készüléket a belövés pillanatában, ami borítékolhatóan nem vezet pontos és szép munkához. Tapasztalatom szerint, szépen meg lehet beszélni a gyerekekkel, hogy a fülbevaló behelyezése egy kicsit fáj, főleg nagyobb gyerekek esetében, ha a füllyukasztás a saját döntésük, kérésükre történhet,  A fájdalom azonban minimális és a belövés utáni esztétikai élmény garantáltan felülmúlja majd a fülbelövés okozta minimális kellemetlenségeket. Tehát, egyszerre vagy külön-külön? Én a magam részéről a külön-külön módszert preferálom, főleg a fülbelövés technikai részét figyelembe véve, ami nem egy elhanyagolható fontos szempont.Következő cikkemben, arról szeretnék írni, hogy hány éves kortól ajánlom a fülbelövést, hogy mikor nem ajánlom a fülbelövést illetve az egyik leggyakoribb kérdést elemezném a fülbelövés alkalmával érezhető fájdalmat. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.


Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! 

Hozzászólások

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Olyan kényelmes pozícióban tartja a gyereket, ami a hosszú alvást biztosíthatja.

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Meglepő tények a kisbabákról

Meglepő tények a kisbabákról

Tudtad, hogy az újszülöttek nem tudnak könnyezni, vagy hogy egy újszülöttnek még 300 csontja van, de egy felnőttnek már csak 206? Vajon hova tűnhet 100 csont?

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

„Az elsőszülött, és egyetlen fiam volt. Azért osztom meg ezt a történetet, hogy többet mással ne történhessen meg, aki olvassa. Ami velünk történt, könnyedén megelőzhető lett volna!”

Mit látnak a babák a világból?

Mit látnak a babák a világból?

Tévhit, hogy az újszülött csak a 20-30 centiméterre lévő tárgyakat látja, és ugyancsak tévhit, hogy bármit is képes élesen látni

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

Akkora volt, mint egy grapefruit, és nem volt 30 deka!