Jön a baba! De mi legyen a macskával?

Léna | 2019.02.25

 Azoknál a pároknál, akik cicát tartanak az egyik legfontosabb kérdéssé válik a babavárás idején, hogy mi lesz a macskával, ha megszületik a gyerek? Össze lehet-e hangolni csaláttagnak számító cica életét a babáéval úgy, hogy ne jelentsen rá veszélyt semmilyen téren.
A sokakat felháborító válasz: igen! De ehhez sok körülményt kell mérlegelni.
Az ilyen reakcióra sokan felvonják a szemöldöküket, mert azt gondolják, hogy ez az egyik legnagyobb bűn, amit elkövethetünk magunkkal, illetve a még meg nem születetett gyermekünkkel szemben. Ám ha megfelelően állunk hozzá a kisállatunkhoz a babavárás idején, akkor sok és „rettegett" bajtól megóvhatjuk magunkat. A lényeg tehát a hozzáálláson van, de persze az sem elhanyagolható tény, hogy milyen habitusú cicával osztozunk az otthonunkon. Ha ugyanis nyugodt, kiegyensúlyozott macskánk van, akkor - bár minden változást érez - sem a terhességünk idején, sem a baba születése után nem okoz majd gondot. Más a helyzet akkor, ha a cica nem túl szelíd, vadabb természetű, mert akkor bizony vigyáznunk kell. Bár akkor sem feltétlenül kell rögtön az első pillanatban arra gondolnunk, hogy túladjunk rajta.

Mitől félünk valójában?

Ezt több oldalról érdemes megközelíteni. Az egyik a macska habitusa - szelíd-e vagy inkább vadabb -, a másik a szőrzete, a harmadik pedig a sokat félt toxoplazmózisos.
 
De nézzük szép sorjában. Nyilvánvaló, hogy a macska természete egy adottság, amin nehezen tudunk változtatni, sőt, jobbára sehogy, de ha vad a kis jószág, a szívünkhöz mégis közel áll és megoldható, hogy kijárós legyen, akkor próbáljuk meg ezt a verziót választani. Hiszen akinek valaha volt bármilyen háziállata, az tudja, hogy elvesztése mély sebeket mér az ember lelkére. Ha szelíd fajta, akkor igazság szerint nincs nagy gond, de arra például mindenképp ügyeljünk, hogy ne nagyon dagasszon a várandós pocakon.
 
A másik nagy kérdés, hogy „mi legyen a sok macskaszőrrel"? Sokan azt gondolják, hogy a macskatartás egyenlő a töméntelen mennyiségű szálló szőrrel, amiben van ugyan némi igazság, de ha megfelelő mértékben takarítjuk környezetünket, és arra is figyelünk, hogy mit birtokoljon a cica, akkor nem kell annyira aggódnunk, hogy születendő gyermekünk egy szőrtengerbe érkezik.
 
Az tény, hogy a baba érkezése nagyfokú higiéniai körültekintést igényel, de az is sokat szajkózott téma, hogy nem biztos, hogy azzal teszünk a legjobbat a gyerekkel, ha megóvjuk mindentől, mert az immunrendszere nem lesz elég edzett.
 
És végül, de nem utolsó sorban, vegyük górcső alá a toxoplazmát is. Ez egyfajta fertőzés, ami többnyire macskák ürülékével kerülhet a szervezetünkbe. Akinek van, volt cicája, az esetek jó részében észrevétlenül már át is esett egy ilyen betegségen, ám ez a kismamákra, illetve a magzatra fokozottan veszélyes, oly módon, hogy a baba szervezetében visszafordíthatatlan károkat is okozhat. Ennél fogva két dolog fontos, egyrészt a terhesrendelésen jelezzük, hogy van macskánk és kérjünk szűrést a betegségre - ha nem kaptuk még el, akkor akár a várandósság ideje alatt többször is. Másrészt pedig ügyeljünk a higiéniára, leginkább kerüljük el az alomtakarítást. Mindenképp megjegyzendő, hogy a fertőzést egyszer lehet csak elkapni, így ha már átestünk rajta, immunisak vagyunk!
 
Azt is rendkívül fontos megjegyezni, hogy ezt a fertőzést nem csak macskaürülékkel való érintkezés során kaphatjuk el, hanem nem megfelelően előkezelt nyers hústól vagy nem megfelelően lemosott gyümölcstől is.
 
Összességében, tehát ha kedves természetű cicánk van, és a baba születése ellenére is igyekszünk törődni vele, odafigyelünk a higiéniára, az oltásokra, bolha, féreg- és kullancsmentesítésre is, na és persze arra is ügyelünk, hogy ne ugorjon rögtön a babára, miután hazakerül, akkor egy nagyon szép együttélést alakíthatunk ki.
Címkék:

Hozzászólások

Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

Évente 2,5 millió újszülött hal meg, a tanulmány szerint 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra.

Az a baba is anyatejhez juthat, akit nem tud szoptatni az édesanyja

Az a baba is anyatejhez juthat, akit nem tud szoptatni az édesanyja

Sajnos előfordul, hogy az anyuka saját maga, szoptatással nem tudja a szükséges anyatej mennyiséget biztosítani a kisbabája számára. De nem kell kétségbeesni!

Ilyen volt először négyen lenni otthon

Ilyen volt először négyen lenni otthon

A kórházból hazatérő Lilu meghatódott azon, ami otthon várta

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Olyan kényelmes pozícióban tartja a gyereket, ami a hosszú alvást biztosíthatja.

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Meglepő tények a kisbabákról

Meglepő tények a kisbabákról

Tudtad, hogy az újszülöttek nem tudnak könnyezni, vagy hogy egy újszülöttnek még 300 csontja van, de egy felnőttnek már csak 206? Vajon hova tűnhet 100 csont?