Mit vegyek ajándékba egy újszülöttnek?

Szabó Eszter | 2017.02.11

1. Plüss állatot? Nem!


Plüssállatra nincs szüksége sem anyának, sem a babának. Biztos nagyon cuki az a nyuszi, ahogy annak a kis plüsselefántnak is nehéz ellenállni, de mégsem jó ötlet megvenni és ajándékba elvinni babalátogatóba. A plüssök egy gyerekes háztartásban maguktól osztódnak, mire az a baba kétéves lesz, valószínűleg úgyis térdig járnak majd a plüssállatokban, ne te kezdd el a sort.


2. Zenélős játékot? Nem!


A baba még magasról tesz arra, mi történik körülötte, nem izgatja, ha zenél a felhúzhatós zsiráfja, maga a zsiráf is teljesen hidegen hagyja. Annyit érhetünk el egy zenélős játékkal, hogy majd idősebb korában végtelenített módban fog vele zenélni a gyerek, amivel jó eséllyel anya és apa idegeire megy. Nem szeretné senki, ha a neve összefonódna egy ilyen játékkal, amit pár év múlva mindenki a háta közepére kíván. Ezt nyugodt szívvel felírhatod magadnak a későbbiekre is, semmilyen időszakban, korban nem jó ötlet zenélős ketyerékkel beállítani oda, ahol gyerek van.


3. Segítséget? Igen!


A legértékesebb ajándék te magad vagy. A legtöbb friss anyuka, aki épp csak lábadozik még a szülés után otthon egy újszülöttel a karjában, teljesen el van tévedve időben és térben. Az életük egy nagy szoptatás-büfiztetés-pelenkacsere-kialvatlanság körben zajlik, saját magukra és a háztartásra szinte semmi energiájuk nem marad. Ezért a legjobb ajándék az, ha a segítségedet viszed neki ajándékba: elküldöd zuhanyozni, addig ringatod a babát, elmosogatsz, beraksz egy mosást, és kiteregetsz helyette, vagy akár fogod a porszívót, és felporszívózol.


Ha olyan családhoz mész látogatóba, ahol van már nagyobb gyerek is, akkor foglald le a nagyobbat, játssz vele, vidd le a játszótérre, hogy az anyuka kicsit fellélegezhessen. Nem azért, mert teher neki bármelyik gyereke, hanem mert ebben a gyermekágyi időszakban azt sem tudja, merre van az előre, és épp milyen napszak van. Nekem ez az egyik legkedvesebb emlékem, amikor a legjobb barátnőm beviharzott hozzám, nem várta tőlem azt, hogy kiszolgáljam kávéval, pogácsával, nem vendégnek jött, hanem fogta magát és kimosott, kitakarított, majd a kendőben magára kötötte a babámat és elküldött a fürdőbe szépítkezni. Olyan hálás voltam érte neki, mint még soha.


4. Pelenkát? Igen!


Nincs olyan, hogy túl sok pelenka. Legalábbis babás háznál ez már csak így megy. Napi szinten elhasznál egy baba 8-10 pelenkát is akár, úgyhogy teljesen biztos lehetsz benne, hogy egy nagy pakk újszülöttpelenkával nem foghatsz mellé. Mivel sok ezer pénzbe kerül egy csomag, ezért különösen örül neki ilyenkor a friss szülőpár, hogy spórolsz nekik ezzel. Igaz ez egyébként a textilpelenkára is, bátran vigyél egy csomaggal abból is nekik, hiszen a textilpelust használják szinte mindenhez a baba körül: letörlik vele a száját, a pelenkázón alá terítik pelenkázáshoz, a mellkasukra terítik, ha ölelgetik a babát és még számtalan kreatív módon hasznosítják. Miután pedig már nem kell a baba körül használni, pompásan befogható portörlésre.


5. Bodyt, rugdalózót? Igen!


Valószínűleg mire eljutsz oda, hogy meglátogathasd a babát, már pár hét eltelt, úgyhogy ne a legkisebb bodyt és rugdalózót vedd meg, inkább a 62-es méretet lődd be. Eddigre már az anyuka is felismerte, hogy napjában nem csupán egy ruhát hord a baba, hanem van úgy, hogy a nyakáig összekakilja magát minden szuper pelenka ellenére is, és ha lebukja a ruháját, akkor is jön a ruhacsere. Napi két-három garnitúrát is elhasználnak így, úgyhogy elkél még egy szett, ez biztos.


Őrizkedj azonban a rendkívül tündéri és elbűvölő kétrészes szettektől, vagy kislányok esetében szépséges szoknyáktól, mert ebben a korban szinte teljesen használhatatlanok. Maximum egy kép erejéig mutatnak jól a deden, ám az első ölbe vételkor az egész ruha a nyakában köt ki, kényelmetlen, kilátszik a dereka és különben is alágyűrődik alvás közben. Az újszülöttkor még nem a divatozásé, hanem a maximális kényelemé, így inkább a tiszta pamut bodyk és rugdalózók felé vedd az irányt, azok közül is hanyagold a galléros és alul nem szétgombolható fajtákat.


6. Ikeából bármiféle babacuccot? Igen!


Bevallom, függő vagyok és elfogult, úgyhogy ha nekem valaki az Ikeából hoz babának való holmikat, akkor már levett a lábamról. Persze nem csupán az Ikeára korlátozódik ez a pont, hanem inkább úgy fogalmaznék, hogy mindenféle kiegészítő jöhet, legyen szó akár babatakaróról, éjjeli kislámpáról, cuki képkeretről, amibe a baba fotóját betehetik a szülők vagy épp zsebes tárolóról a pelenkázó oldalára. Egy kérdést azért mindenképp megér, mielőtt választanánk, hogy a kiszemelt zsákmány pont megvan-e nekik.


7. Anyának finomságot? Igen!


Mert nem csupán a babát látogatod meg, sőt! Anyának jár most a kényeztetés, nincs egyszerű időszak a háta mögött, vigyél neki a kedvenc csokijából vagy egy halom krémest, tudd meg, mit szeret igazán. Ha ő az egészséges táplálkozás elkötelezettje, akkor különlegességeket vigyél neki, amiket mostanában biztos nem tud megvenni magának, mivel a négy fal között csücsül leginkább a babájával. Hálás lesz érte, hogy rá is gondoltál, nem csak a babára.


8. Szoptatós teát és egy rekesz sört? Igen!


A második, harmadik héten van a babáknál az első növekedési ugrás, amikor szinte minden anyának szüksége van tejszaporító praktikák bevetésére. Például a folyadékbevitelt is növelik, ehhez jön jól, ha szoptatós teát viszel nekik. A sört pedig kifejezetten ajánlják tejszaporításra, persze nem az alkoholos formáját, hanem a menteset. Barna, alkoholmentes sörrel teszed a legjobbat, de ha az anyuka nincs hozzászokva a sörözéshez, akkor maradj a citromos-mentesnél, mert az tényleg olyan, mint a limonádé, bárki meg tudja inni.


9. Házi lekvárt? Igen!


Nemcsak lekvárt, hanem szinte bármit, ami házi étel, vigyél neki bátran. A karácsonyon kívül a gyermekágyi időszak is a gasztroajándékok ideje. Anya ugyanis a nagy babázás közepette nem igazán áll szívesen a tűzhely mellé, úgyhogy ha viszel neki előre megfőzött ételt, amit lefagyaszthat vagy olyan befőtteket, amiket csak ki kell bontania, ha megéhezne, akkor nyert ügyed van. Ha főzöl, sütsz neki, akkor még ráadásul szíved minden szeretetét is belesűrítheted az ételbe, értékelni fogja a figyelmességet, és boldog lesz tőle, hogy nem kell pár napig azon gondolkodnia, hogyan jusson főtt ételhez.


10. Kérdezz? Igen!


A legegyszerűbb és legcélravezetőbb természetesen az, ha nem próbálod meg kitalálni a gondolatát, hanem egyenesen rákérdezel, miből van hiány a kisbaba körül. Bár valószínűleg úgyis azt mondja erre a friss anyuka, hogy mindene megvan, és csak magadat vidd. Ebben az esetben ugorj az előző 9 pont bármelyikére.
Forrás: NLCafe

Hozzászólások

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Egy egyszerű altatási módszer, amihez csak egy hosszú törölközőre van szükség

Olyan kényelmes pozícióban tartja a gyereket, ami a hosszú alvást biztosíthatja.

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Meglepő tények a kisbabákról

Meglepő tények a kisbabákról

Tudtad, hogy az újszülöttek nem tudnak könnyezni, vagy hogy egy újszülöttnek még 300 csontja van, de egy felnőttnek már csak 206? Vajon hova tűnhet 100 csont?

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

„Az elsőszülött, és egyetlen fiam volt. Azért osztom meg ezt a történetet, hogy többet mással ne történhessen meg, aki olvassa. Ami velünk történt, könnyedén megelőzhető lett volna!”

Mit látnak a babák a világból?

Mit látnak a babák a világból?

Tévhit, hogy az újszülött csak a 20-30 centiméterre lévő tárgyakat látja, és ugyancsak tévhit, hogy bármit is képes élesen látni

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

Akkora volt, mint egy grapefruit, és nem volt 30 deka!