Mit vegyek ajándékba egy újszülöttnek?

Szabó Eszter | 2017.02.11

1. Plüss állatot? Nem!


Plüssállatra nincs szüksége sem anyának, sem a babának. Biztos nagyon cuki az a nyuszi, ahogy annak a kis plüsselefántnak is nehéz ellenállni, de mégsem jó ötlet megvenni és ajándékba elvinni babalátogatóba. A plüssök egy gyerekes háztartásban maguktól osztódnak, mire az a baba kétéves lesz, valószínűleg úgyis térdig járnak majd a plüssállatokban, ne te kezdd el a sort.


2. Zenélős játékot? Nem!


A baba még magasról tesz arra, mi történik körülötte, nem izgatja, ha zenél a felhúzhatós zsiráfja, maga a zsiráf is teljesen hidegen hagyja. Annyit érhetünk el egy zenélős játékkal, hogy majd idősebb korában végtelenített módban fog vele zenélni a gyerek, amivel jó eséllyel anya és apa idegeire megy. Nem szeretné senki, ha a neve összefonódna egy ilyen játékkal, amit pár év múlva mindenki a háta közepére kíván. Ezt nyugodt szívvel felírhatod magadnak a későbbiekre is, semmilyen időszakban, korban nem jó ötlet zenélős ketyerékkel beállítani oda, ahol gyerek van.


3. Segítséget? Igen!


A legértékesebb ajándék te magad vagy. A legtöbb friss anyuka, aki épp csak lábadozik még a szülés után otthon egy újszülöttel a karjában, teljesen el van tévedve időben és térben. Az életük egy nagy szoptatás-büfiztetés-pelenkacsere-kialvatlanság körben zajlik, saját magukra és a háztartásra szinte semmi energiájuk nem marad. Ezért a legjobb ajándék az, ha a segítségedet viszed neki ajándékba: elküldöd zuhanyozni, addig ringatod a babát, elmosogatsz, beraksz egy mosást, és kiteregetsz helyette, vagy akár fogod a porszívót, és felporszívózol.


Ha olyan családhoz mész látogatóba, ahol van már nagyobb gyerek is, akkor foglald le a nagyobbat, játssz vele, vidd le a játszótérre, hogy az anyuka kicsit fellélegezhessen. Nem azért, mert teher neki bármelyik gyereke, hanem mert ebben a gyermekágyi időszakban azt sem tudja, merre van az előre, és épp milyen napszak van. Nekem ez az egyik legkedvesebb emlékem, amikor a legjobb barátnőm beviharzott hozzám, nem várta tőlem azt, hogy kiszolgáljam kávéval, pogácsával, nem vendégnek jött, hanem fogta magát és kimosott, kitakarított, majd a kendőben magára kötötte a babámat és elküldött a fürdőbe szépítkezni. Olyan hálás voltam érte neki, mint még soha.


4. Pelenkát? Igen!


Nincs olyan, hogy túl sok pelenka. Legalábbis babás háznál ez már csak így megy. Napi szinten elhasznál egy baba 8-10 pelenkát is akár, úgyhogy teljesen biztos lehetsz benne, hogy egy nagy pakk újszülöttpelenkával nem foghatsz mellé. Mivel sok ezer pénzbe kerül egy csomag, ezért különösen örül neki ilyenkor a friss szülőpár, hogy spórolsz nekik ezzel. Igaz ez egyébként a textilpelenkára is, bátran vigyél egy csomaggal abból is nekik, hiszen a textilpelust használják szinte mindenhez a baba körül: letörlik vele a száját, a pelenkázón alá terítik pelenkázáshoz, a mellkasukra terítik, ha ölelgetik a babát és még számtalan kreatív módon hasznosítják. Miután pedig már nem kell a baba körül használni, pompásan befogható portörlésre.


5. Bodyt, rugdalózót? Igen!


Valószínűleg mire eljutsz oda, hogy meglátogathasd a babát, már pár hét eltelt, úgyhogy ne a legkisebb bodyt és rugdalózót vedd meg, inkább a 62-es méretet lődd be. Eddigre már az anyuka is felismerte, hogy napjában nem csupán egy ruhát hord a baba, hanem van úgy, hogy a nyakáig összekakilja magát minden szuper pelenka ellenére is, és ha lebukja a ruháját, akkor is jön a ruhacsere. Napi két-három garnitúrát is elhasználnak így, úgyhogy elkél még egy szett, ez biztos.


Őrizkedj azonban a rendkívül tündéri és elbűvölő kétrészes szettektől, vagy kislányok esetében szépséges szoknyáktól, mert ebben a korban szinte teljesen használhatatlanok. Maximum egy kép erejéig mutatnak jól a deden, ám az első ölbe vételkor az egész ruha a nyakában köt ki, kényelmetlen, kilátszik a dereka és különben is alágyűrődik alvás közben. Az újszülöttkor még nem a divatozásé, hanem a maximális kényelemé, így inkább a tiszta pamut bodyk és rugdalózók felé vedd az irányt, azok közül is hanyagold a galléros és alul nem szétgombolható fajtákat.


6. Ikeából bármiféle babacuccot? Igen!


Bevallom, függő vagyok és elfogult, úgyhogy ha nekem valaki az Ikeából hoz babának való holmikat, akkor már levett a lábamról. Persze nem csupán az Ikeára korlátozódik ez a pont, hanem inkább úgy fogalmaznék, hogy mindenféle kiegészítő jöhet, legyen szó akár babatakaróról, éjjeli kislámpáról, cuki képkeretről, amibe a baba fotóját betehetik a szülők vagy épp zsebes tárolóról a pelenkázó oldalára. Egy kérdést azért mindenképp megér, mielőtt választanánk, hogy a kiszemelt zsákmány pont megvan-e nekik.


7. Anyának finomságot? Igen!


Mert nem csupán a babát látogatod meg, sőt! Anyának jár most a kényeztetés, nincs egyszerű időszak a háta mögött, vigyél neki a kedvenc csokijából vagy egy halom krémest, tudd meg, mit szeret igazán. Ha ő az egészséges táplálkozás elkötelezettje, akkor különlegességeket vigyél neki, amiket mostanában biztos nem tud megvenni magának, mivel a négy fal között csücsül leginkább a babájával. Hálás lesz érte, hogy rá is gondoltál, nem csak a babára.


8. Szoptatós teát és egy rekesz sört? Igen!


A második, harmadik héten van a babáknál az első növekedési ugrás, amikor szinte minden anyának szüksége van tejszaporító praktikák bevetésére. Például a folyadékbevitelt is növelik, ehhez jön jól, ha szoptatós teát viszel nekik. A sört pedig kifejezetten ajánlják tejszaporításra, persze nem az alkoholos formáját, hanem a menteset. Barna, alkoholmentes sörrel teszed a legjobbat, de ha az anyuka nincs hozzászokva a sörözéshez, akkor maradj a citromos-mentesnél, mert az tényleg olyan, mint a limonádé, bárki meg tudja inni.


9. Házi lekvárt? Igen!


Nemcsak lekvárt, hanem szinte bármit, ami házi étel, vigyél neki bátran. A karácsonyon kívül a gyermekágyi időszak is a gasztroajándékok ideje. Anya ugyanis a nagy babázás közepette nem igazán áll szívesen a tűzhely mellé, úgyhogy ha viszel neki előre megfőzött ételt, amit lefagyaszthat vagy olyan befőtteket, amiket csak ki kell bontania, ha megéhezne, akkor nyert ügyed van. Ha főzöl, sütsz neki, akkor még ráadásul szíved minden szeretetét is belesűrítheted az ételbe, értékelni fogja a figyelmességet, és boldog lesz tőle, hogy nem kell pár napig azon gondolkodnia, hogyan jusson főtt ételhez.


10. Kérdezz? Igen!


A legegyszerűbb és legcélravezetőbb természetesen az, ha nem próbálod meg kitalálni a gondolatát, hanem egyenesen rákérdezel, miből van hiány a kisbaba körül. Bár valószínűleg úgyis azt mondja erre a friss anyuka, hogy mindene megvan, és csak magadat vidd. Ebben az esetben ugorj az előző 9 pont bármelyikére.
Forrás: NLCafe

Hozzászólások

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Létezik, hogy alacsony az anyatej tápértéke?

Egy rendre visszatérő kérdés, mely a kismamák jelentős többségét foglalkoztatja.

Rendnek kell lenni - a névadásnál is!

Rendnek kell lenni - a névadásnál is!

Az adható nevek listája havonta átlag 15 névvel bővül.

Csodálatos fotókon a születés első pillanatai

Csodálatos fotókon a születés első pillanatai

Megindító fotók a szülésről és a babák első perceiről a földi életben

Megdöbbentő: az újszülöttek anyanyelvükön sírnak!

Megdöbbentő: az újszülöttek anyanyelvükön sírnak!

Már az anyaméhben fejlődő magzat is ismeri anyanyelvének dallamát.

A legnépszerűbb utónevek Magyarországon

A legnépszerűbb utónevek Magyarországon

Nézd meg a TOP 10-es listát!

Ezüst színű hajjal született egy kisfiú

Ezüst színű hajjal született egy kisfiú

Bencét egyszerűen csak kis hercegnek szólították a nővérek. Az orvosok egy súlyos betegségtől tartottak, de

Hordozás és szoptatás

Hordozás és szoptatás

Ma már egyértelmű, hogy a baba igénye szerinti szoptatás a biológiai norma. Ha ettől eltérünk, az gondot okozhat a folyamatban: a baba nyugtalan lesz, a tej mennyisége csökkenhet. Az igény szerinti ...

Az igény szerinti szoptatásról

Az igény szerinti szoptatásról

gény szerinti szoptatás, együtt alvás, hordozás – ez a kötődő nevelés triásza, ami egyenként (és így együttesen meg pláne) sokaknál kiveri a biztosítékot. Miért érint ez ilyen mélyen valakit, hogy v...

Amerikában nem jár „gyes”

Amerikában nem jár „gyes”

„Sok asszony még egynapos fizetett szabadságra sem tud elmenni, ha szül, nos ez nagyon alacsony mérce” – hangoztatta a közelmúltban Barack Obama elnök a Fehér Házban a Dolgozó családok csúcstalálkoz...

Hazánkban a kismamák 95%-a szeretne szoptatni

Hazánkban a kismamák 95%-a szeretne szoptatni

Már 12 éve ünnepeljük a Szoptatás Világnapját több szakmai szervezet, köztük az UNICEF és a WHO kezdeményezésére.  A magyar édesanyák kb. 95 százaléka azzal a szándékkal készül a szülésre, anyaság...