Kilenc dolog, amit semmiképp se tilts meg a gyerekednek

Ági Dancsokné Jusztin | 2017.06.06

A pszichológusok szerint, ha egy gyerek életében egyértelmű szabályrendszer van, biztonságban és nyugalomban érzi magát. Ugyanakkor, a túl sok tiltás túlságosan korlátozza a fejlődését és bizonytalanná teszi őt.

Ezeket a dolgokat soha, semmilyen körülmények között ne tiltsd meg a gyerekednek! Mindig legyen neki szabad:


Kérdezni

Egy kicsi gyerek szereti felfedezni a világot, ezzel kapcsolatban pedig rengeteg kérdése van. Nyilván, a szülőknek nagyon nehéz a munka utáni fáradt órákban minden butácskának tűnő kérdést megválaszolni. Ám ezek az együtt töltött pillanatok, amikor játszotok, kérdeztek-válaszoltok és együtt keresitek meg a jó megoldást, nem csak a lexikális tudás fejlesztésében játszanak életen át tartó szerepet, hanem a köztetek lévő kapcsolat szorosabbra fűzésében is.

 
Sírni

Egy kisgyerekre minden dolog erősen hathat érzelmileg, könnyen elérzékenyülnek. Az, hogy elszomorodik néha, teljesen normális a kicsid életében. Ne tiltsd meg neki, hogy sírjon és ne is szégyenítsd meg! Inkább próbáld meg megoldani a helyzetet, beszéljétek meg, miért sír és hogyan lehetne ezen változtatni.
 
Irigynek lenni

Talán furcsán hangzik, de ha például a gyereked a homokozóban egy lapáttal játszik és egy másik gyerek ki akarja azt csavarni a kezéből, nem az a jó megoldás, ha arra kényszeríted a gyerekedet, hogy adja át a játékot. A gyerekednek is minden joga megvan hozzá, hogy rendelkezzen a dolgaival és emiatt nem szabad őt irigynek nevezni vagy megszégyeníteni.

 
Nemet mondani

A gyereked nem az alattvalód, aki mindig kötelezően engedelmeskedik. Ugyanúgy megvan a maga joga nemet mondani, mint neked, és ha ezt megtiltod neki, akkor megsérted a jogait. Persze van olyan életkor, amikor szinte csak ez a szó hagyja el a gyerekek száját. Ilyen esetekben a legjobb megnyugtatni és elmagyarázni, hogy mi, felnőttek is csinálunk néha olyan dolgot, amihez nem fűlik a fogunk.
 
Zajongani

Ne tiltsd meg a gyerekeidnek, hogy élvezzék a gyerekkorukat! Bátran énekeljenek, nevetgéljenek az utcán is. Életük ezen szakasza sosem fog visszatérni, eleget kell még pókerarcú felnőttet játszaniuk!

 
Titkot őrizni

Minél nagyobbak a gyerekek, annál nagyobb a magánélet és a személyes tér iránti igényük is. Természetesen, a szülőknek ellenőrizni kell gyerekeik életét, de a személyes terüket is tisztelni kell. A gyerek bizalma megfizethetetlen, nem szabad kockáztatni gyerekes titkaik meglesésével vagy naplójuk elolvasásával.

 
Félni

A gyerekeknél normális, hogy félnek egy ismeretlen rokontól vagy az orvostól. Ahelyett, hogy megszégyeníted őt a félelme miatt, inkább mondd el neki, miért nem kéne félnie, fogd meg a kezét, öleld meg, hogy tudja, az ő oldalán állsz.
 
Neheztelni, haragudni

A gyerek is ember és ugyanúgy, ahogy a felnőtteknek, nála is becsúszik néha egy-egy negatív érzelem: neheztelés, irigység, stb. A szülők mindig emlékeztessék magukat, hogy ilyen kis korban az akaraterő még nem elég fejlett, ezért a gyereknek nehezebb kontrollálni magát. Ha egy negatív érzelmi megnyilvánulása szerintünk „rossz”, az nem jelenti azt, hogy nem szabad kimutatnia.

 
Tévedni

Mindannyian utálunk hibázni, főleg nyomás alatt. Ugyanez történik a gyerekkel is: ha egy felnőtt folyamatosan szidalmazza, mert mondjuk rosszul gombolta be az ingét, egyáltalán nem meglepő, ha az a gyerek később minden ambícióját elveszíti és soha többé nem akar semmit sem magától megpróbálni. Félni fog, hogy újra leszidják.

Te milyen szülő vagy? Engedékenyebb, vagy tiltós? Hányadik ponton kell még dolgoznod, hogy könnyebben elnézd a gyereknek?

Címkék: tiltás, gyerekkor

Hozzászólások

Miért olyan szófogadóak a japán gyerekek?

Miért olyan szófogadóak a japán gyerekek?

Japánban a gyerekek nevelésének hagyománya van, amelynek eredete visszamutat a távoli múltba.

Ezek a fotók bizonyítják, hogy egy anyuka mindig anyuka marad

Ezek a fotók bizonyítják, hogy egy anyuka mindig anyuka marad

Nehéz eldönteni, hogy ezek az anyukák gondoskodók vagy szinte már klinikai esetek...

Ezek aztán belevaló srácok! Életrevaló gyerekek fotósorozat

Ezek aztán belevaló srácok! Életrevaló gyerekek fotósorozat

A gyerekek könnyen tanulnak és néha nagy meglepetést okoznak problémamegoldó képességükkel. Ezek a fényképek annyira aranyosak, de egyben fifikásak is, hogy garantáltan jókat fogsz kacagni!

Feltárták a kutatók, hány éves korban felejtjük el teljesen a gyerekkorunkat

Feltárták a kutatók, hány éves korban felejtjük el teljesen a gyerekkorunkat

Nem emlékszel, milyen volt a gyerekkorod? Ezután érteni fogod, miért nem!

Ez a néggyerekes anyuka igazi gyermekkort ad a gyerekeinek - neked hogy tetszik?

Ez a néggyerekes anyuka igazi gyermekkort ad a gyerekeinek - neked hogy tetszik?

Se tévé, se kütyük - így él ez a család négy kicsivel vidéken

Szélhámosfilmek csajoknak

Szélhámosfilmek csajoknak

Szerkesztőségünk ismét összedugta a fejét és elgondolkodott azon, hogy milyen témájú filmajánlónk nem volt még eddig. Sok tanakodás után rájöttünk, hogy a szerethető csalókról, szélhámosokról nem kész...

67 évnyi szerelem: a köztük lévő köteléket még a halál sem tudta eltépni

67 évnyi szerelem: a köztük lévő köteléket még a halál sem tudta eltépni

A házasság hetét egy olyan különleges történettel ünnepeljük, amilyennel szinte csak a romantikus filmekben vagy regényekben találkozhattunk. Olympia és Michael DeNittis szerelme még gyermekkorukban...

Megkérdezték az ovisokat, mi a Facebook

Megkérdezték az ovisokat, mi a Facebook

A legkisebbeknek mindenre van egy jó válasza. Ezúttal azt fogalmazták meg a felnőttek kérdésére, hogy mi is az a Facebook... - “A Facebook az egy közösségi háló. Mindenki bele van gabalyodva. Ezt a n...

Kelengyepénz kismamáknak

Kelengyepénz kismamáknak

Kelengyepénz kismamáknak – akár 99 ezer forintot is kaphatsz támogatásként! A szülési támogatás célja a család, mint a társadalom alapvető egységének segítése, a gyermekvállalás feltételeinek javítás...

5 eszköz, ami megkönnyíti a babás hétköznapokat

5 eszköz, ami megkönnyíti a babás hétköznapokat

Egy kisbabával az élet néha nem olyan könnyű, hiszen szemünket mindig a babán kell tartanunk, közben pedig a mindennapi teendőket is el kell végezünk. Hogy megkönnyítsük dolgotokat összeszedtünk néhán...