Bolognai spagetti, rántott hús és pizza a magyar gyerekek kedvenc étele

Szabó Eszter | 2017.02.07

Nem biztos, hogy minden jó, amit a gyerekek finomnak találnak. A szülői példa segíthet abban, hogy a gyerekek táplálkozása sokszínű és kiegyensúlyozott legyen. És ha így van, abba akár egy-egy szelet rántott hús is belefér.

A gyermekelhízás okait kutatta a táplálkozási szokások felmérésével a NESTLÉ a gyermekeket nevelő magyar családok körében. A vizsgálat apropóját egy korábbi kutatás eredménye adta. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a NESTLÉ közös felmérése szomorú képet mutat: a magyar gyerekek negyede túlsúllyal küzd.

A NESTLÉ kutatása során arra is kitértek, mik az óvodás és kisiskolás 4-8 éves, illetve a 9-12 éves korosztályhoz tartozók kedvenc ételei. A kisebbek és a nagyobbak esetében is a bolognai spagetti lett az egyértelmű győztes. Az óvodások és a kisiskolások java a milánói makarónit és a rántott húst is a kedvenceik között említette, de nem kevesen nevezték meg a palacsintát és a pizzát is mint kedvelt fogásaik.

Érdekes megfigyelni az elutasított ételek listáját is. A legtöbb kisgyereket gombával, főzelékkel (különösen tökfőzelékkel) és spenóttal lehet kikergetni a világból, a nagyobbak esetében a spenót és a tökfőzelék tekinthető a fő ellenségnek.

Kiss-Tóth Bernadett, a NESTLÉ dietetikusa szerint a tésztaételeknek, vagy a rántott húsnak lehet helye egy kiegyensúlyozott étrendben, amennyiben a mértékletességet szem előtt tartjuk. „Nem mindegy, hogy milyen gyakran, milyen mennyiségben, milyen körettel kerülnek a gyerekek tányérjára ezek a fogások. Ha egy gyereknek a pizza a kedvenc étele, azzal önmagában nincs probléma, csak azzal, ha ezeken a kedvenc ételeken él. Néhány kisebb módosítással pedig az ízélmény megtartása mellett egészségesebbé válhat egy kedvenc fogás. Ha például a bolognai spagettihez zsírszegény húsból készül a szósz, a rántott hús mellé pedig salátát vagy egyéb zöldségköretet is adunk, máris sokat tettünk azért, hogy gyermekünk étrendje változatosabb és kiegyensúlyozottabb legyen, ami hosszútávon csökkentheti az elhízás kockázatát is” – figyelmeztet.

 „Az elutasított spenót, gomba, a többi zöldséggel egyetemben ugyanakkor fontos tápanyagokat, köztük ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz, így fontos, hogy a gyerekek étrendjét színesítsék nap mint nap.  Ezért is kell odafigyelni rá, hogy szülőként mi is jó példát mutassunk a kicsiknek. A közös főzések és a közös étkezések például alkalmat teremtenek arra, hogy megismertessük velük a különböző hozzávalókat, így nyitottabbakká váljanak, többek között a zöldségek iránt is” – tette hozzá Kiss-Tóth Bernadett.


kedvenc étele (2)Az RTLII népszerű főzőműsorának zsűritagja, Fördős Zé szerint a főzés kreativitást, koncentrációt, szabadjára engedett fantáziát igényel, de megvannak a körülírható szabályai is. Egy élénk fantáziájú, energiával teli gyerek tehát könnyen magára találhat a konyhában. A Konyhafőnök Junior gasztroblogger arca is megerősíti: a szülői példa szerepe jelentős a táplálkozási szokások kialakításában. „Minden azon múlik, hogy a környezet - leginkább a szülők, de ideális esetben az iskola is - milyen gasztronómiai világot mutat meg a gyerekeknek. Ha esténként a közös családi főzéseknél előkerül egy-egy érdekesebb fűszer vagy ritkábban használt zöldség, a gyerek hamar rájön, hogy a dínó formájú csirkefalatokon túl is van élet illetve étel” – véli Fördős Zé, aki a friss minőségi alapanyagok fontosságára is felhívja a figyelmet. „A versenyzők minden nap egy friss alapanyagokkal csodásan megpakolt piactérről szerezhetik meg a hozzávalókat, és mi zsűriként el is várjuk, hogy a minőségi alapanyagokból egészséges, friss ételek szülessenek” – meséli Fördős Zé, aki azt is elárulta, hogy hogyan állítaná össze azt a reggelit, ami egyszerre kiegyensúlyozott és ízlik is gyermekünknek. „Nem egy-egy napra, hanem a folyamatos változatosságra fókuszálnék. Hétvégén simán süthetünk amerikai palacsintát baconnel és juharsziruppal, de a hétköznapokon kerüljön az asztalra teljes értékű gabona, friss zöldség-gyümölcs, tejtermék, és lehetőleg legritkábban bolti felvágott, cukrozott készétel. A változatosság nem csak egészséges, de gyönyörködtet is: ha minden nap valami más kerül az asztalra, a gyerekek és a felnőttek is szívesebben reggeliznek!” – hangsúlyozza.

Magyarországon is útjára indította a NESTLÉ az Egészséges Gyermekekért Programot, azzal a céllal, hogy jelentős mértékben támogassa a magyar családokat a kiegyensúlyozott életmód kialakításában, illetve felelős vállalatként további eredményeket mutasson fel a termékfejlesztés, a tájékoztatás és az oktatás terén. A NESTLÉ termékei 10 magyar családból 9 otthonában megtalálhatók, így Magyarország egyik vezető élelmiszergyártójaként elkötelezett amellett, hogy a nemzetközi összehasonlításban meglehetősen rossznak tekinthető hazai egészségügyi mutatók javulásához hozzájáruljon, különös tekintettel a kisgyermekek táplálkozására.



 

 

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!