Egy kis történelem
A maják és az aztékok voltak az elsők, akik kakaótermesztéssel foglalkoztak, és akik akakau elnevezést adták a növénynek. Nem csak a vallási szertartásokra, ünnepségekre készített csokoládé italhoz használták, hanem vezetőik temetésén az isteneknek kakaóbabbal megtöltött vázát ajánlottak fel, sőt fizetőeszköz is volt.
A kakaóbab Spanyolországba a hódító Cortes révén jutott el, aki az Azték Birodalom felfedezésekor a remélt arany helyett csupán kakaóbabot talált. Az első kakaóültetvények 1550 körül jöttek létre, mivel azonban az aztékok által készített kakaó túl keserű volt az európai ízvilághoz, ánizzsal, fahéjjal, nádcukorral édesítették.
A csokoládé sokáig csak az arisztokrácia kiváltsága volt, egyszerű polgárok számára a XX. századtól vált elérhetővé, míg a gyerekek édessége az 1930-as évektől lett.
Csokoládé fajták
Három fő csokoládéfajtát különböztethetünk meg: ét-, tej- és fehércsokoládé. Az étcsokoládé kakaótartalma minimum 35% és ez minél magasabb, annál minőségibb csokiról beszélhetünk. Az igazi keserűcsokik akár 85-90% kakaótartalmúak is lehetnek. A tejcsokoládé is ugyanazokat tartalmazza, mint az ét, de tejpor hozzáadásával érik el a krémesebb állagot, világosabb színt. Két társával ellentétben, a fehércsoki nem tartalmaz kakaómasszát, csak kakaóvajat, cukrot és tejet, így lesz krémszínű.
A felsoroltakon túl még két fajta csokoládé említhető meg, melyek a hétköznapi fogyasztó számára kevésbé ismertek: a couverture és ganache csokoládé. Mind a kettőt cukrászok, szakácsok használják, az előbbit bevonóként, az utóbbit tejszínnel elkeverve sütemények töltelékeként.
Tárolás és minőség
A csokoládét sose szabad hűtőben tartani, 12-16 fok az ideális számára, mivel a kakaóban található polifenolok sokáig megvédik az ét és tejcsokoládét az oxidációtól, romlástól. Bizonyára mindenki találkozott már fehér foltokkal a csokoládén, ez még nem jelenti azt, hogy romlott lenne, csak a nagy hőmérsékletkülönbség, rossz tárolás eredménye.
Tárolásával kapcsolatban még fontos megemlíteni, hogy nem szabad más, erős illatú élelmiszerek, például kávé mellett tartani, mert könnyen átveheti azok illatát és megváltozhat az íze is.
Amennyibe Te is szereted a csokoládét, ajánljuk figyelmedbe következő bejegyzéseinket:
Csoki - enni vagy nem enni?
Karcsúság és csoki? - Nem zárják ki egymást!
Miért szeretjük a csokit?
Csokoládét a kismamáknak!
Gombóc Artúr és a csokoládé
Joanne Harris Csokoládé-trilógiája
Hozzászólások