Kell védekezni a szoptatás alatt?

Vastag Anikó | 2019.07.07

A szülés után 6 hét gyermekágyas időszak következik, amely hagyományosan a tisztulás időszaka. Ezután már nyugodtan lehet házaséletet élni, a fogamzóképesség azonban még nem tér vissza -  amit mutat a menstruáció kimaradása is.
A tejelválasztást serkentő prolaktin hormon magas szintje jó természetes fogamzásgátló. Ám fontos tudni, hogy a szoptatás fogamzásgátlásának hatékonysága a szoptatás gyakoriságától függ.
Akkor maximális, ha a baba naponta hatszor, mintegy négy óránként szopik, ez megfelel a legkorszerűbb kombinált fogamzásgátló tabletták hatékonyságának. A ritkuló szoptatással romlik a védekezés hatásfoka is, ugyanis nem az elválasztott tej mennyiségével, hanem a mellbimbót érő mechanikai inger gyakoriságával van összefüggésben. Ma már tudjuk, hogy a tobozmirigy közvetítésével létrejövő reflexes folyamatról van szó. Ez azt jelenti, hogy amikor az anya úgy dönt, hogy szeretné átaludni az éjszakákat, és megpróbálja 4, majd 6 órára ritkítani az etetéseket, hogy közben másra is maradjon ideje, akkor csökkenti természetes fogamzásgátlásának hatásfokát is. Ekkortól válik szükségessé az átgondolt fogamzásgátlás, hiszen az első újbóli peteérés már a jelentkező menstruáció előtt megtörténik.

A kismamák fogamzásgátlásának két alapvető szempontja, hogy a módszer ne csökkentse a tejelválasztást, a másik, hogy ne akadályozza a tervezett további gyermekáldást. Az első szempontból minden olyan módszer elfogadható, amellyel nem jut ösztrogén a szervezetbe, ami gátolná az emlők tejmirigyeinek működését.

A legáltalánosabban elterjedt kombinált hormonális fogamzásgátlókkal ellentétben a minipillek ösztrogént nem, csak progesztineket tartalmaznak. A legkényelmesebb és legcélszerűbb megoldás a kismamáknak tehát ezeknek a tablettáknak az alkalmazása. A hatékonyságot a Pearl-indexszel szokták megadni, melynek értéke a bekövetkezett terhességek száma osztva 100 "asszonyévvel". A minipillek Pearl-indexe 0,5-6,0. Szoptatáskor a szervezet saját fogamzásgátlása és az alkalmazott külső módszer együttesen hat, hatékonyságuk összeadódik. Vagyis a szoptatás alatt nagyon jól lehet védekezni. A minipillek szedésével gyakorlatilag csaknem 100%-os a hatékonyság. Előnye, hogy nincs ösztrogénfüggő kockázata, krónikus betegségek mellett (cukorbetegség) is biztonságosan alkalmazható, véd a kismedencei gyulladásoktól, így lényegében védi a fogamzóképességet is. Sokkal pontosabban kell azonban szedni, mint a kombinált készítményeket, és mivel bevétele után egy órával a leghatékonyabb, nem reggel, hanem este, - mondjuk, a fogmosás alkalmával - kell lenyelni.

Címkék:

Hozzászólások

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

Gyakorló anyák tanácsai azoknak, akik még most kezdik szokni ezt az érzést...