A koraszülés komoly probléma – számos hátránnyal járhat a babára nézve, ha a vártnál jóval előbb jön a világra. Megelőzése érdekében az orvosok teret adnak a gyümölcsöknek és zöldségeknek. Nem véletlenül javasolják a terhes nőknek, hogy egyenek sok gyümölcsöt és zöldséget. A koraszülés megelőzésére is természetes gyógymódnak számít a fogyasztásuk! Vagyis, nem kell hozzá semmilyen különleges megelőző praktika, elég, ha természetesen védekezünk, a nekünk leginkább ízlő zöldségekkel és gyümölcsökkel.
Egy új tanulmány bizonyítékkal szolgált arra nézve, hogy a koraszülés esélyét csökkenti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend. Kutatók több mint 66 ezer terhes nő adatait elemezték Norvégiában a 2002 és 2008 közötti időszakban. A koraszülés, mely a gyermek 37. hét előtti világra jöttét jelenti, a terhességek kicsit több mint 5 százalékánál fordult elő.
Azoknál a nőknél, akik „megfontolt” étkezést folytattak, azaz sok gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona és víz szerepelt az étrendjükben, kisebb volt a koraszülés kockázata, mint azoknál, akik a hagyományos norvég konyhát részesítették előnyben, főtt burgonyával, hallal és főtt zöldségekkel – derült ki a tanulmányból.
A BMJ szaklapban közzétett a tanulmány azt is hozzátette, hogy a nyugati étrendnek – a maga sós és édes ropogtatnivalóival, fehér kenyerével, desszertjeivel és feldolgozott hústermékeivel – nem mutatkozott hatása a koraszülés rizikójára. Ez azt sugallja, hogy az egészséges ételek egyre növekvő fogyasztása sokkal fontosabb, mint az egészségtelen ételek kizárása – állapították meg a kutatók.
A felfedezések alapján a terhes nőknek valóban javasolható ez a természetes gyógymód, vagy inkább ellenszer: folytassanak kiegyensúlyozott étrendet, mely tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, halat és elegendő vizet. Ugyanakkor, bár a tanulmány kapcsolatot talált a várandósság alatti egészséges étkezés és a koraszülés csökkent kockázata között, ez nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést.
A tanulmány vezetői hozzátették: a koraszülés rövid- és hosszú távú egészségügyi problémákkal járhat, és hozzájárul az újszülött halálozások 75 százalékához.
Hozzászólások