Nyáron vagy várandós? Akkor számíts ezekre a dolgokra!

Léna | 2019.06.11
A várandósság utolsó szakasza nagyon megterheli a szervezetet, különösen akkor, ha ez épp a legnagyobb hőség idejére esik.
Nézzük, mire kell fokozottan ügyelned a kánikulában.
 
  • Talán a legrosszabbak ebben az időszakban a dagadó lábak. Egy kényelmes, jó talpkiképzésű papucs és a mezítláb járkálás jót tesznek a lábdagadásnak, emellett nem árt elegendő folyadékot fogyasztani napközben.
  • Apropó, folyadékfogyasztás: kánikulában fokozottan kell figyelned arra, hogy eleget igyál, mert könnyen rosszul lehetsz, de a dehidratáció akár még korai szülést is elindíthat. Ha bemész a városba, mindig legyen nálad egy palack víz. (Az édes lötyiket érdemes elkerülni, még ha nem is jött ki a cukorbetegséged…)
  • Sokkal könnyebb öltözködni, mintha télen volnál terhes. Egy csomó korábbi, bő szabású darabodat magadra kaphatod, de a nyárközepi leárazásokon is simán találhatsz jó ruhákat a sima XL-esek között, nem kell a drágább kismama-ruhákat megvenni.
  • Hálistennek már kikopott az a nézet, hogy nem illik testhezálló ruhát felvenni nagy hassal. Viszont arra készülj fel, hogy a kevesebb és a testvonalat szorosan követő réteg jobban kiemeli a pocakodat, emiatt borítékolhatóak az ismerősöktől az "Úúúúúúristenmármekkora! és a Meddig nősz még?" típusú felkiáltások. (Na meg a kéretlen hastapogatások, amiket joggal utál minden kismama…)
  • Arra készülj fel, hogy sokkal jobban fogsz izzadni, mint általában. Ilyenkor remek mentőövek napközben az előre csomagolt hűsítő törlőkendők, de akár egy hideg vízbe áztatott textília is jó szolgálatot tehet. A természetes anyagból készült ruhák, mint a pamut és a len, szintén a barátaid: jobban szellőznek, és gyorsabban párolog el az izzadság is.
  • A nyári kismamákat az erős napsütés után megmaradó bőrfoltok is fenyegetik. Használj erős naptejet (50+ faktorral), és ha lehet, ne menj a napra délelőtt 11 és délután 4 között. Az UV-sugárzás sajnos felhős időben sem marad tétlen, úgyhogy akkor is gondoskodni kell a megfelelő bőrvédelemről.
  • A strandolásról megoszlanak a vélemények: elvileg nem kell lemondanod róla, főleg ha természetes víz, bár érdemes kikérned az orvosod véleményét. A terhesség végén, amikor már nyílik a méhszáj, vagy ha eleve hajlamosabb vagy összeszedni valamit, viszont kerülni kell a strandot, a szaunát és társaikat, mert eléggé fertőzésveszélyesek lehetnek.
  • Néha az az ördögi és makacs gondolat fészkeli be magát a fejedbe, miközben a kánikulában a hőség miatt álmatlanul forgolódsz, hogy nem tudod magad kipihenni szülés előtt. Ha erre jól ráparázol, persze még kevésbé tudsz elaludni… Ha már alvás: szemérmetlenül használj ki minden alkalmat, amikor csaphatsz egy napközbeni szunyát! (Főleg, ha előtte aktív délelőttöd volt.)

  • Ha eddig nem bírtad a légkondit, most nem győzöl elég hálás lenni érte. Ha valamiért a legmelegebb napszakban kell a városba menned, akkor a legjobb barátaid a plázák, könyvtárak, boltok és mindazok a helyek, ahol egy kicsit hűsölhetsz. Azért arra érdemes figyelni, hogy ne legyen túl nagy a különbség a benti és kinti hőmérséklet között, mert az akár megfázáshoz is vezethet.
  • Fesztiválozásról már nem is álmodsz, de azért mocorog benned a gondolat, hogy még el kéne menni nyaralni, mielőtt megszületik a baba. Nyaraláskor sem  árt az elővigyázatosság: eleve célszerű olyan helyet választani, hogy az utazás ne legyen megterhelő, és az evésre-higiéniai elővigyázatosságra vonatkozó szabályok, amiket kismamaként betartasz, ilyenkor fokozottan érvényesek.
Címkék:

Hozzászólások

A várandós nők az állóképesség bajnokai

A várandós nők az állóképesség bajnokai

Minderre a Tour de France kerékpárverseny elemzésével jöttek rá!

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

51 évesen még egyszer anya akart lenni: 68 éves férjével várják kisbabájukat

Mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe…

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Tanácsok, hogy a várandósság ne legyen terhes

Életünk legszebb időszakában annyi minden bezavarhat.

Szabad-e várandósan napozni?

Szabad-e várandósan napozni?

Már volt szó a napsütés pozitív hatásairól, illetve a kisbabák napoztatásáról, most viszont kifejezetten a pocakkal történő napozás, szoláriumozás és fürdőzés előnyeire és hátrányaira térünk ki.

Jellegzetes babapozíciók a szülés előtt

Jellegzetes babapozíciók a szülés előtt

Melyik mit jelent, és meg lehet-e változtatni.

Tóth Gabi anyuka lesz

Tóth Gabi anyuka lesz

Az elmúlt 15 évben abban a hitben éltem, hogy velem ez az Isteni csoda nem történhet meg - mondja.

Arra a lombikra úgy indultam el, hogy az lesz az utolsó

Arra a lombikra úgy indultam el, hogy az lesz az utolsó

Valkó Eszter hamarosan anyuka lesz. Elmesélte, milyen hosszú út vezetett odáig, hogy gyereke legyen.

A terhesség alatt jelentkező rettegett hasi görcsök hátteréről

A terhesség alatt jelentkező rettegett hasi görcsök hátteréről

Persze, hogy mindenki a legrosszabbra gondol, ha görcsöl és bekeményedik a hasa...

Ezt az öt dolgot semmiképp ne fogyasszuk terhesen!

Ezt az öt dolgot semmiképp ne fogyasszuk terhesen!

Melyek azok az ételek, amelyeket kerülnünk kell?

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Ha nem iszol tejet, nem fogsz tudni szoptatni?

Az elfuserált tévhitek között az egyik legnagyobb a tejjel kapcsolatos.