Dédanyáink technikája kezd újra divatba jönni

Vastag Anikó | 2019.06.23

Dédanyáink technikája mostanában kezd újra divatba jönni:ők még megrágták az ételt, mielőtt a csecsemő szájába adagolták volna.
Ez a tökéletes módszer?
A baba hónapról hónapra, a fogak mennyiségétől, valamint a szilárd ételekhez való hozzáállásának fejlődésétől függően állítható be az éppen megfelelő állag. Persze ebben is, mint minden gyerekgondozási kérdésben két ellentétes nézet van érvényben: az anyai nyál erősíti a baba immunrendszerét, ezért kifejezetten egészséges, mondja az egyik, míg a másik oldal éppen óvná a csecsemőt a felnőttre ártalmatlan, neki viszont veszélyes baktériumoktól.
Akad, aki a gondolattól is hányingert kap, míg más természetesnek gondolja a szájból szájba etetést.

Egy másik új hullám, az igény szerinti hozzátáplálás hívei pedig úgy vélik: egészben kell a gyerek kezébe adni az ételt, aki így éppen annyit fog megenni, amennyire szüksége van, a fulladást pedig ösztönösen elkerüli. Úgy gondolják, természetellenesek a pépesített, így eredeti szerkezetüktől megfosztott trutymók.

A legtöbb csecsemő számára azonban az állag elsődlegesen fontos szempont, mikor a szilárd táplálékkal ismerkedni kezd, a legtöbb anyára pedig alaposan ráijeszt egy-egy félrenyelős, fulladásos történet. A kezdetekkor éppen ezért az anyatejnél csak egy fokkal sűrűbb pépet képes, nem is bekanalazni, inkább felszippantani. Így ha célunk az, hogy valóban megetessük a babát, az első hónapokban muszáj leturmixolni, majd felhígítani a zöldségeket és a gyümölcsöket is. Célszerű persze erre alkalmas alapanyagokat választani: sütőtököt, céklát vagy krumplit, banánt, barackot. Hígítani lehet gyümölcslevekkel, anyatejjel vagy tápszerrel is. Ekkor még botmixerrel a legjobb dolgozni, bár egyesek a dróthálós teaszűrőre esküsznek.

Ekkor jön a hosszú, türelmes kísérletező időszak: míg az egyik gyerek az almapüré után közvetlenül a csirkecombra ugrik, a másik még hónapokig híg löttyökön él, és húsz foggal se hajlandó rágni. Ha már néhány foggal rendelkezik, 8 hónapos kora felé érdemes a kezébe adni egy-egy egész darab ételt: kiflicsücsköt, vagy kekszet, így lassan megismerheti a valódi textúrákat, ha nagy mennyiséget nem is tud még elfogyasztani belőlük.

Ezután lehet a folyékony pépet sűrűbbre, darabosabbra váltani, de nem mindegy, hogyan: ekkor megy veszendőbe a háztartás villakészlete. A zöldségek egy részét, illetve a húsokat érdemes még mindig turmixolni, esetleg késes aprítóval eldolgozni, míg az étel egyharmadát elég villával enyhén darabosra nyomkodni. Így a pépes alap könnyen magával viszi a nagyobb darabokat, ugyanakkor igényel némi nyammogást az elegy elfogyasztása, amely mozgásformából majd egyszer a rágás lesz.

Innentől már csak az arányok változnak: egyre nagyobb rész darabos és kisebb pépes anyagból áll össze egy fogás, egy, másfél, két éves korára pedig már tökéletesen rág.

Címkék:

Hozzászólások

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!

Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

A gyermek hazudozása legtöbbször lelki segélykiáltás!

Így lát téged a kisbabád

Így lát téged a kisbabád

Tudtad? Több hónap kell ahhoz, hogy fókuszálni tudjon a szem.

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

Gyakorló anyák tanácsai azoknak, akik még most kezdik szokni ezt az érzést...