Itt a jóidő, és séta közben természetes, hogy anya vagy apa elnyal egy finom fagyit. De mikortól kóstolhatja meg a kicsi?
A fagylalt nem más, mint vízből készült gyümölcsízű vagy tejes, tejszínes levegőbuborékokkal lazított termék. Az édességek, cukrozott készítmények, cukor, cukros üdítők mellett a ritkán fogyasztásra javasolt élelmiszerek közé sorolják. Mennyiségi korlátozását figyelembe véve az egészséges étrend részét képezheti.
Az édes íz iránti szeretetünknél fogva magas élvezeti értéket nyújt a legtöbb gyerek és felnőtt számára, illetve a nagy melegben üdítő, hűsítő hatással bír. Összetételétől függően eltérő energia- és tápanyagtartalommal rendelkezhetnek a különböző ízesítésű fagylaltok, mindazonáltal nem elhanyagolható a zsírtartalmuk, amely a hozzáadott tejszínből, vajból származik; cukortartalmuk a hozzáadott cukor, illetve a gyümölcsök eredendő fruktóz (gyümölcscukor) tartalma miatt.
Ha a tej vagy tejes fagylaltokat választjuk, teljes értékű fehérjét is szolgáltatunk szervezetünknek. A gyümölcsfagylaltok pedig legalább 5% (citrusfélék esetén 2%) gyümölcsöt és/vagy gyümölcskészítményt tartalmaznak. Még a szorbé elnevezésű változat is jó választásnak bizonyulhat, mivel ez egy olyan gyümölcsjégkrém, amely hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz, és minimum 25% a gyümölcstartalma.
Az alapanyagokon kívül aromák, adalék- és zamatosító anyagok, esetenként keményítő felhasználásával készül kedvenc nyári édességünk. Ezek a járulékos anyagok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a jól megszokott íz, szín, állomány köszönjön vissza egy-egy gombócban.
Erre ügyeljünk, mielőtt babáknak fagylaltot adunk
1. A tölcsér búzalisztet tartalmaz, ezért a hozzátáplálást figyelembe véve adjuk gyermekünknek, fokozott óvatossággal, hiszen a száraz, morzsálódó tölcsér elfogyasztása problémát (félrenyelés esetén köhögő rohamot, fulladást) okozhat.
2. A tejalapú készítményekkel 12-13 hónapos korig várjunk, addig semmiképp nem ajánlott a tehéntej bevezetése az étrendbe.
3. Vigyázzunk az allergénekkel is! Babáknál az 1-1,5 éves korig kerülendő allergénekre figyeljünk: mogyoró, dió, egyéb allergizáló magok és gyümölcsfélék (például a citrusfélék, apró magvas gyümölcsök), illetve a méz. A csonthéjasokra egyéb esetben is fokozottan legyünk figyelemmel a kicsiknél (a fulladásveszély miatt).
4. Vizes alapú fagyival próbálkozhatunk korábban is, ebben az esetben a jelleget adó hozzávalótól függ, hogy eheti-e a gyermek.
Hozzászólások