Létezik fogamzásgátlóból halálos dózis?

Vastag Anikó | 2019.05.16

Szörnyű volt hallani a közelmúltban, hogy egy tizennyolc éves lány tüdőembóliát kapott, az édesanyja bejegyzése szerint azért, mert újfajta fogamzásgátló tablettát kezdett el szedni.
„Hat darab tabletta a lányom életébe került” – nyilatkozta az elkeseredett szülő.
Folyamatosan kampányolunk a felelős védekezés ellen, de sajnos nem kizárható az összefüggés, hiszen az arra hajlamosaknál a hormontartalmú gyógyszerek szedése valóban növelheti a trombózis (vérrögképződés), embólia (vérrög okozta érelzáródás) kialakulásának veszélyét. Több vizsgálat segíthet, amelyekkel elkerülhetjük ezt.

Amikor véralvadási betegségekről esik szó, két típusra szokták bontani a kérdést. Beszélhetünk fokozott és csökkent véralvadásról. Csökkent véralvadás esetében a beteg vérzékeny lesz, vagyis a vére hosszabb idő alatt képes megalvadni, így a beteg sebei erős vérzéssel járhatnak. A trombózisért azonban a másik típus, a fokozott véralvadás a felelős, aminek következtében a vér akkor is megalvad, amikor nem kellene. Az erekben megalvadt vér vérröggé képződik, ami a keletkezés helyén akadályozza a véráramlást, trombózis alakul ki. Amikor a trombózisból leszakadó kisebb vérrögök a vérárammal elvándorolnak, és beszorulnak a kisebb átmérőjű erekbe, embóliáról beszélünk.  

Az esetek nagy részében alsó végtagi, mély vénai trombózis alakul ki, de az alsó végtagot érintheti a felületes vénák (visszerek) elzáródása is. A szíven belül a koszorúerekben alakul ki a leggyakrabban vérrög, ami szívinfarktust okozhat, ha a trombus elzárja vagy jelentősen beszűkíti az eret, aminek következtében a szívizom nem kap elegendő vért. De trombózis ritkán kialakulhat például a szemfenékben vagy a méh érhálózatában is. A kialakult vérrögökből leszakadva embólia léphet fel – a leggyakrabban a tüdőben és az agyban. Az agyi erek trombózisa vagy embóliája szélütést, stroke-ot okoz.

Figyelmeztető jelek?
Sajnos a trombózis nem minden esetben jár bármiféle korai tünettel. A beteg gyakran észre sem veszi, hogy trombózis alakult ki nála, amíg az embólia vagy a súlyos érelzáródás fel nem lép. Mégis van egy pár jellegzetes tünet, amely az esetek nagy részében előfordul. Ilyen például mélyvénás trombózis esetében az erős lábdagadás. Jellegzetessége, hogy a két láb között szemmel látható különbség van a megvastagodásban. Az elzáródás következményeként a betegek erős fájdalomról számolnak be, ami mozgás hatására fokozódik. Tünet lehet még a meleg, elszíneződött, kékes-lilás bőr az érintett területen. Mellkasi fájdalom és légszomj akkor jelentkezik, ha már a trombózis következtében kialakult tüdőembólia lépett fel. Minden tünet esetében azonnal orvoshoz kell menni!


De hogyan függ ez össze a fogamzásgátlókkal?
A női hormonok fokozzák a vér alvadékonyságát, így a fogamzásgátló tabletták, a terhesség, valamint az emlőrák megelőzésére és a változókorban alkalmazott hormonpótló kezelés is – kisebb-nagyobb mértékben – növelik a trombózishajlamot. „Átlagos esetben azonban, kellő óvatosság mellett problémamentesen alkalmazhatók ezek a szerek.
Ám szintén a trombózishajlam irányába tolja el a vérháztartás finom egyensúlyát számos életmód- és élethelyzetbeli tényező, például a tartós fekvés, hosszabb autózás vagy repülőút, nagyobb műtét, baleseti sérülések, daganatos betegségek, elhízás, visszeresség, dohányzás. Mindezek különösen jelentőssé válnak, ha olyan szervezetre hatnak, amely a véralvadás molekuláris tényezőinek szerzett vagy örökletes minőségi vagy mennyiségi rendellenessége miatt eleve hajlamosabb a trombózisra. Ezt nevezzük trombofíliának.

A szerzett rendellenességek és az örökleteses, vagyis genetikai változatok egy részének felismerésére alvadási vagy kémiai laboratóriumi módszerek állnak rendelkezésre, amelyek az alvadási tényezők mennyiségét vagy működését mérik.
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve szerint nem indokolt rutinszerűen teljes körű laboratóriumi vizsgálatokat végezni a fogamzásgátló felírása előtt, ha azonban a kórtörténet veleszületett trombózishajlam gyanúját veti fel, törekedni kell minél teljesebb kivizsgálására. Magyarul: fogamzásgátló felírása előtt indokolt a genetikai vizsgálat, amennyiben az illetőnek már volt trombózisos eseménye, vagy a közvetlen családban fordult elő ilyen. - az nlcafe cikke alapján - 

Hozzászólások

Veszélyes gyerekjátékok forgalmazását tiltották be

Veszélyes gyerekjátékok forgalmazását tiltották be

Háromkerekű játékkerékpárokat, játékrollereket, lábbal hajtható kismotorokat, gyermek etetőszékeket, bébikompokat és utazóágyakat vizsgáltak.

Egy új mobiltelefonos alkalmazással könnyen megállapítható lesz a fülgyulladás

Egy új mobiltelefonos alkalmazással könnyen megállapítható lesz a fülgyulladás

Csak egy mobiltelefon és egy papírtölcsér kell hozzá

6 évesen lett fekete öves karatés ez a kislány

6 évesen lett fekete öves karatés ez a kislány

A mindössze 122 cm magas kislány minden álma, hogy egyszer nagymester lehessen

A babanapozás 5 aranyszabálya

A babanapozás 5 aranyszabálya

Vigyázz: 2-3 perc alatt leéghet a kicsi!

Így ne aludj soha – Az alvási pozíció, ami károsan hat az egészségedre

Így ne aludj soha – Az alvási pozíció, ami károsan hat az egészségedre

Tudjuk, hogy a pihentető alvásnak kulcsfontosságú szerepe van az egészség megőrzésében. Lehetőleg ne rontsuk el egy rossz testhelyzettel.

Hoppá! A bolti gyümölcslé ugyanúgy árthat, mint a kóla

Hoppá! A bolti gyümölcslé ugyanúgy árthat, mint a kóla

Ne áltassuk magunkat azzal, hogy egészséges.

A túlzott tisztaságnak is vannak veszélyei - többet ártanak mint használnak az antibakteriális kozmetikumok

A túlzott tisztaságnak is vannak veszélyei - többet ártanak mint használnak az antibakteriális kozmetikumok

Az antibakteriális szappanok, fertőtlenítők használatának is vannak káros következményei.

8 hazugság, amit a gyereknek mondunk

8 hazugság, amit a gyereknek mondunk

Olykor apró hazugságokra kényszerülünk, hogy egyszerűbb legyen az élet.

Rotavírussal kezelték az agyhártyagyulladásos kisfiút

Rotavírussal kezelték az agyhártyagyulladásos kisfiút

A szülők megosztják a tragikus történetet, hogy más ne járhasson így.

Így tényleg nagyon biztonságos a babafürdetés

Így tényleg nagyon biztonságos a babafürdetés

Nem kell a kád fölé görnyedni, és vizet is spórolsz.