Létezik fogamzásgátlóból halálos dózis?

Vastag Anikó | 2019.05.16

Szörnyű volt hallani a közelmúltban, hogy egy tizennyolc éves lány tüdőembóliát kapott, az édesanyja bejegyzése szerint azért, mert újfajta fogamzásgátló tablettát kezdett el szedni.
„Hat darab tabletta a lányom életébe került” – nyilatkozta az elkeseredett szülő.
Folyamatosan kampányolunk a felelős védekezés ellen, de sajnos nem kizárható az összefüggés, hiszen az arra hajlamosaknál a hormontartalmú gyógyszerek szedése valóban növelheti a trombózis (vérrögképződés), embólia (vérrög okozta érelzáródás) kialakulásának veszélyét. Több vizsgálat segíthet, amelyekkel elkerülhetjük ezt.

Amikor véralvadási betegségekről esik szó, két típusra szokták bontani a kérdést. Beszélhetünk fokozott és csökkent véralvadásról. Csökkent véralvadás esetében a beteg vérzékeny lesz, vagyis a vére hosszabb idő alatt képes megalvadni, így a beteg sebei erős vérzéssel járhatnak. A trombózisért azonban a másik típus, a fokozott véralvadás a felelős, aminek következtében a vér akkor is megalvad, amikor nem kellene. Az erekben megalvadt vér vérröggé képződik, ami a keletkezés helyén akadályozza a véráramlást, trombózis alakul ki. Amikor a trombózisból leszakadó kisebb vérrögök a vérárammal elvándorolnak, és beszorulnak a kisebb átmérőjű erekbe, embóliáról beszélünk.  

Az esetek nagy részében alsó végtagi, mély vénai trombózis alakul ki, de az alsó végtagot érintheti a felületes vénák (visszerek) elzáródása is. A szíven belül a koszorúerekben alakul ki a leggyakrabban vérrög, ami szívinfarktust okozhat, ha a trombus elzárja vagy jelentősen beszűkíti az eret, aminek következtében a szívizom nem kap elegendő vért. De trombózis ritkán kialakulhat például a szemfenékben vagy a méh érhálózatában is. A kialakult vérrögökből leszakadva embólia léphet fel – a leggyakrabban a tüdőben és az agyban. Az agyi erek trombózisa vagy embóliája szélütést, stroke-ot okoz.

Figyelmeztető jelek?
Sajnos a trombózis nem minden esetben jár bármiféle korai tünettel. A beteg gyakran észre sem veszi, hogy trombózis alakult ki nála, amíg az embólia vagy a súlyos érelzáródás fel nem lép. Mégis van egy pár jellegzetes tünet, amely az esetek nagy részében előfordul. Ilyen például mélyvénás trombózis esetében az erős lábdagadás. Jellegzetessége, hogy a két láb között szemmel látható különbség van a megvastagodásban. Az elzáródás következményeként a betegek erős fájdalomról számolnak be, ami mozgás hatására fokozódik. Tünet lehet még a meleg, elszíneződött, kékes-lilás bőr az érintett területen. Mellkasi fájdalom és légszomj akkor jelentkezik, ha már a trombózis következtében kialakult tüdőembólia lépett fel. Minden tünet esetében azonnal orvoshoz kell menni!


De hogyan függ ez össze a fogamzásgátlókkal?
A női hormonok fokozzák a vér alvadékonyságát, így a fogamzásgátló tabletták, a terhesség, valamint az emlőrák megelőzésére és a változókorban alkalmazott hormonpótló kezelés is – kisebb-nagyobb mértékben – növelik a trombózishajlamot. „Átlagos esetben azonban, kellő óvatosság mellett problémamentesen alkalmazhatók ezek a szerek.
Ám szintén a trombózishajlam irányába tolja el a vérháztartás finom egyensúlyát számos életmód- és élethelyzetbeli tényező, például a tartós fekvés, hosszabb autózás vagy repülőút, nagyobb műtét, baleseti sérülések, daganatos betegségek, elhízás, visszeresség, dohányzás. Mindezek különösen jelentőssé válnak, ha olyan szervezetre hatnak, amely a véralvadás molekuláris tényezőinek szerzett vagy örökletes minőségi vagy mennyiségi rendellenessége miatt eleve hajlamosabb a trombózisra. Ezt nevezzük trombofíliának.

A szerzett rendellenességek és az örökleteses, vagyis genetikai változatok egy részének felismerésére alvadási vagy kémiai laboratóriumi módszerek állnak rendelkezésre, amelyek az alvadási tényezők mennyiségét vagy működését mérik.
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve szerint nem indokolt rutinszerűen teljes körű laboratóriumi vizsgálatokat végezni a fogamzásgátló felírása előtt, ha azonban a kórtörténet veleszületett trombózishajlam gyanúját veti fel, törekedni kell minél teljesebb kivizsgálására. Magyarul: fogamzásgátló felírása előtt indokolt a genetikai vizsgálat, amennyiben az illetőnek már volt trombózisos eseménye, vagy a közvetlen családban fordult elő ilyen. - az nlcafe cikke alapján - 

Hozzászólások

Túl sok a cukor a bébiételekben

Túl sok a cukor a bébiételekben

Az egészségügyi világszervezet figyelmezteti a kisgyerekes szülőket: el kell olvasni, mit tartalmaznak a bébiételek!

Ilyen szülő vagy  a horoszkópod szerint

Ilyen szülő vagy a horoszkópod szerint

Ha hiszel benne, mindenképpen hasznos.

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

50 hasznos tanács az anyukáknak az első 6 hétre

Gyakorló anyák tanácsai azoknak, akik még most kezdik szokni ezt az érzést...

Egy iskola, ahol a házimunkát is megtanítják a fiúknak

Egy iskola, ahol a házimunkát is megtanítják a fiúknak

Úgy gondolták, itt az ideje megdönteni a sztereotípiákat, és vasalni, varrni, főzni tanítják a fiúkat is.

Elképesztő ötlete volt az anyának - vádat emelt ellene a rendőrség

Elképesztő ötlete volt az anyának - vádat emelt ellene a rendőrség

Egy felfújt medencét akart hazavinni a kocsi tetején - ez lett belőle.

Hihetetlen, de ez a járni nem tudó baba képes táncolni!

Hihetetlen, de ez a járni nem tudó baba képes táncolni!

Anyukája hiába mondta, hogy a gyerek mozdulatai egyáltalán nem átlagosak. Senki nem hitt neki, míg le nem videózta, mit csinál a pár hónapos kisfiú.

6 gyakori hiba, amire a gyermekorvosok felhívják a figyelmet, de mégsem tartják be az újdonsült szülők

6 gyakori hiba, amire a gyermekorvosok felhívják a figyelmet, de mégsem tartják be az újdonsült szülők

Az anyukák rendre elkövetik ezeket a hibákat.

Kell védekezni a szoptatás alatt?

Kell védekezni a szoptatás alatt?

Sok a tévhit ezzel kapcsolatban.

A hely, ahol egy pillanatra sem veszítheted szem elől a gyereket: a játszótér

A hely, ahol egy pillanatra sem veszítheted szem elől a gyereket: a játszótér

Játszótérre menni nagy élmény a gyerekre, de korántsem lazítás a szülőnek. Sőt: itt kell csak igazán figyelni! Meg fogsz lepődni, mi a legveszélyesebb játék.

A fogamzásgátló abbahagyása után erre készülj

A fogamzásgátló abbahagyása után erre készülj

Ezek a leggyakoribb tünetek, amik a gyógyszer elhagyását kísérhetik.