Meddőre eszik magukat a férfiak

Vastag Anikó | 2019.04.10

A modern társadalmak egyik nagy problémája a meddőség jelenléte. Sokáig éltünk abban a tudatban, hogy a női szaporítószervek és a hormonháztartás felborulása lehet a ludas abban, hogy a meddő párok száma egyre magasabb, de ez nem így van. A napjainkban jelentkező meddőségek felében már a férfi oldalán keresendő a hiba, és a meglepő, hogy ennek legjelentősebb hányadáért a táplálkozás a felelős.

A táplálkozásunk erősen átalakult. Nem arról van szó, hogy több húst eszünk, vagy nagyon zsírosan érkezünk, hanem arról, hogy elképesztő mennyiségű éhes szájat kell etetni. A több, mint 7 milliárd ember élelmezése már olyan technológiákat kíván, melyek hátulütőit csak mostanában kezdjük felismerni.
Ma már nincs idő arra, hogy egy disznó 3-4 év alatt fejlődjön ki teljesen, kukoricán és friss táplálékon tartva, a tanyán, szabadon mozogva. Ma kap 100 napot, és ennyi idő alatt vágósúlyt kell elérnie. De ez nem csak a disznóval van így. A paprika érési ideje két hétre csökkent, a csirke élete hat hét, majd vágóhídra kerül. Ezeket az eredményeket nem azért tudjuk elérni, mert így nemesítettük, tenyésztettük ki az állatokat és növényeket. Erre csak akkor van lehetőségünk, ha durván belenyúlunk a biológiai rendszerbe, és hormonok segítségével meggyorsítjuk a folyamatokat.


“Ennek azonban ára van, mégpedig az, hogy ezeket a hozzáadott anyagokat mind el is fogyasztjuk, amik a szervezetünkre is hatással vannak. Felborítják a hormonháztartást, mely már önmagában is okozója lehet a meddőségnek, de a szervezet erőfeszítései a rend visszaállítására a tápanyagraktárakat is lenullázzák. Vagyis a meddőségi csapdából ilyen formán nagyon nehezen lehet kikeveredni” – mondja Ratkó Tünde szülésznő.

A megoldás az, ha elfelejtjük a boltok polcainak kínálatát, legalábbis a nagy áruházláncokét. Ezek ugyanis tartalmazzák a hormonkezelt termékeket, vagyis nem leszünk képesek kikerülni a körforgásból. A háztáji, bio, vegyszer és hormonmentes élelmiszerek azonban komoly segítséget jelenthetnek a megoldáshoz. Ezek beszerzése nem olyan egyszerű, és az áruk is magasabb, cserébe azonban nem csak a meddőség leküzdésében segítenek, hanem a szervezet megfelelő szinten tartásában is.

Kizárólag bio élelmiszereket venni azonban a legtöbb esetben nem is lehetséges, így még egy fortélyhoz érdemes folyamodni, ez pedig a tápanyagpótlás. A hormonbevitel megszüntetésével (vagy minimalizálásával) és a tápanyagraktárak feltöltésével nagyon jó esélye van a férfiaknak arra, hogy spermatermelésük helyreáll. A raktárak feltöltésében a megfelelő táplálékkiegészítő, vagyis a jó férfivitamin segíthet. Ahhoz, hogy hasznos legyen, biológiailag aktív anyagokat kell tartalmaznia (pl.: magnézuim-citrát, réz-glükonát) mivel így azok felszívódási aránya 80%kal is jobb lehet. Ezen kívül fontos, hogy komplex készítményt válasszunk. Ha elfogyasztunk egy érett, vegyszermentes spenótot, akkor a magas vastartalom mellett C-vitaminhoz is jutunk, mely segíti a vas felszívódását, vagyis egymás hatását erősítik.

Unásig ismételt frázis az egészséges életmód, de ez nem véletlen. A megfelelő tápanyagpótlás, tudatos étkezés mellett a mozgás is elengedhetetlenül fontos része a normál termékenység megőrzésének, visszaszerzésének. Kutatások igazolták, hogy azoknál a férfiaknál, akik heti legalább 3-szor, rendszeresen mozognak, a spermatermelés is jelentősen javulhat.

Fontos azonban kiemelni, hogy ez a mozgás nem azt jelenti, hogy a saját súlyunknak megfelelő tömegű dolgokat emelgetünk. Ez a mozgás sok kardio, némi súlyzós edzés, és a lehető legtöbb szabadban eltöltött idő. Egy nagy, 1 órás séta az erdőben felér egy 20 perces intenzív edzőtermi edzéssel is, és amennyiben az egészség megőrzése a cél, inkább a szabadban végezhető, könnyed sportokat válasszuk, hiszen ezt akár a párunkkal is végezhetjük.

Címkék: evés, férfi, meddőség

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!