Mit kell tenni, ha nem mozdul a pocakban a baba? A szülész-nőgyógyász válaszolt

Vivien Ecsédi | 2017.08.15

Sok kismama aggódik, ha azt érzi, a baba egy ideje nem mozdul a pocakban. Az orvost kérdeztük a jelenségről.

kismama-has

A várandósság időszaka egyszerre gyönyörű és nehéz. Szépségei nem szorulnak magyarázatra, de mint megpróbáltatás, igen: a terhesség fizikai és lelki igénybevételt jelent, utóbbi különösen a kismamákban ébredő aggodalmak miatt igaz. 

 Sokan megijednek, ha a pocakban növekedő baba nem mozdul egy huzamosabb ideig. Ilyenkor arra gondolnak, valami baj lehet a kicsivel. Mikor kell orvoshoz fordulni? A szülész-nőgyógyász, dr. Oláh Orsolya elmondja.

Az idő tényezője: mikortól és mikor mozog?

A baba mozdulatlanságát sok minden okozhatja, de a miértek előtt érdemes a meddig kérdését tisztázni. Az orvos elmondta, mennyi idő mozdulatlanság ad okot valóban aggodalomra, és ennél kevesebb miért nem.

- Az első alkalom, amikor a kismama megérzi, hogy mozog odabent a pici, körülbelül a 16. és a 22. hét között bármikor megtörténhet. Ezt követően viszont egyáltalán nem biztos, hogy mindennap érzi a babát, eltelhetnek napok is, amikor nem érez belőle semmit a 24. hétig. A 24. héttől már mindennap kell érezni valamikor a magzatmozgást - mondta el elöljáróban dr. Oláh Orsolya.

Az orvos szerint nagyon fontos, hogy egy kismama se általánosítson, hiszen nem minden pocakban ugyanaz a baba fejlődik, és nem is ugyanolyan. Minden baba más, amit jó számításba venni akkor is, ha a magzatmozgás gyakoriságát figyeli meg a leendő anya.

- Sokféleképpen lehet a magzatmozgást számolni, bár sok helyen nem javasolják a konkrét számlálást, inkább csak a mozgási szokások megfigyelését. Ha már számlálunk, az egyik ilyen javasolt módszer szerint a 28. hét után ha van egy olyan óra a nap folyamán, amikor a magzat legalább hat aktív, jól érezhető mozdulatot tesz, az normálisnak számít. Hozzá szoktuk tenni, hogy minden kisbaba más. Van olyan baba, aki mindennap folyamatosan nagyon mozgékony, van, aki csak nappal, van, aki csak éjjel, más babákat meg alig érezni a terhesség alatt mozogni. Emiatt mondják, hogy ne ragaszkodjunk a számokhoz, inkább a megszokott aktivitáshoz hasonlítsuk a változást, és ha a megszokotthoz képest tapasztalunk csökkent magzatmozgást, az mindig intsen minket óvatosságra, és ilyenkor nézessük meg a magzatot akár az illetékes ügyeletes szülészorvossal is.

A rémisztő mozdulatlanság

A legtöbb kismama sajnos azonnal a legrosszabbra gondol, ha a baba huzamosabb ideig nem mozdul. Nem kell azonban azonnal rémeket látni: az orvos több mindent is sorolt, mi lehet ennek az okozója.

- A leggyakoribb, hogy a baba egyszerűen alvási fázisban van, ilyenkor nem aktívak méhen belül a magzatok sem. Pont emiatt elegendő, hogy a napnak csak egy bizonyos részében legyen aktív a magzat, nem a nap folyamán végig. Persze vannak olyan kóros állapotok, amikor szintén csökken a magzatmozgás. Ha elégtelen a magzat vér- és így oxigénellátása például elégtelenül működő méhlepény vagy a köldökzsinór feszülése miatt, a magzat mozgása is csökken. Emiatt fontos, hogy ilyenkor inkább nézessük meg a babát szakorvossal, jobb félni, mint megijedni alapon.

Így kell aktivizálni a babát

Az aggódó kismamák kezében remek trükk lehet a baba mozdulatlansága esetén, amit a szülész-nőgyógyász javasol:

- Ha valaki  úgy érzi, hogy a szokottnál kevésbé aktív a babája a pocakban, igyon vagy egyen valami cukrosat, például egy pohár gyümölcslevet vagy egy csokiszeletet, feküdjön a bal oldalára, és koncentráljon a magzatra, így sok esetben már érezni, hogy megfelelően mozog. Sok esetben elég bekapcsolni egy hangos zenét vagy hirtelen becsapni az ajtót, és a baba már erre is reagál. 

Ha a kismama egy órán belül hat vagy két órán belül tíz jól elkülöníthető magzatmozgást érzékel, az elfogadható. Ha mégsem tud megnyugodni, és úgy érzi, hogy szokatlanul inaktív a babája, inkább menjen be az ügyeletre - figyelmeztetett az orvos.

Forrás: femina.hu

Hozzászólások

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Hihetetlen mit talált ki az anyuka, hogy a beteg gyerek bevegye a gyógyszert!

Így biztosan lenyeli!

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Az első karácsony - tippek, hogy tényleg jól sikerüljön

Természetes, hogy nagy az izgalom, de ne essünk túlzásokba, és ne legyünk felelőtlenek.

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

Így befolyásolhatja a születési sorrend egy családban a gyermekek jellemét

A pszichoterapeuta megfigyelését több tanulmány is igazolta.

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Rákkeltő szennyeződést mutattak ki csecsemőtejporokban

Csakis olyan termékeket lenne szabad forgalmazni, amelyekről teljesen biztosan tudható, hogy nem okoznak egészségi ártalmakat.

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Egy ikres anyuka őszinte vallomása

Üvöltöttem a férjemmel, hogy az egész az ő hibája - vallott a mindennapjairól mindenféle köntörfalazás nélkül.

Ismét lesz babakocsis felvonulás

Ismét lesz babakocsis felvonulás

A karneváli hét egyik leglátványosabb programja. Csatlakozz te is!

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

A klímaváltozás a családalapításra is kihat

Az első hallásra furcsa kijelentést tények támasztják alá.

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Gondolj erre, mielőtt megbántanál valakit

Tudod… anya vagyok. És piszkosul nehéz. Mert attól a perctől kezdve, hogy megpillantottam azt a két rózsaszín csíkot, az életem megváltozott. Az anyai élet = örökös gond és aggodalom.

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Ezután a beszéd után tiltották be a svédek a testi fenyítést

Mi, szülők vagyunk azok a személyek, akik meg kell, hogy tanítsák a gyerekeiknek, mi az a szeretet.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

Méghogy az anyukák nem leleményesek! Remek ötlet a meleg napokra.

A többszázeres megosztás azt mutatja, hogy sokaknak tetszik!