Az AIDS kórokozója mentette meg nyolc kisbaba életét

Léna | 2019.05.27

Amerikai kutatók az immunrendszer egyik legnagyobb ellenségét, a HIV-et használtak fel abban a génterápiában, amellyel nyolc kisgyermeket meggyógyítottak a veleszületett súlyos kombinált immundefektusból (SCID).

A New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban ismertetett közleményükben a kutatók bemutatták, miként fordították ellenségből „baráttá” a szerzett immunhiányos tünetegyüttest, az AIDS-et okozó HIV-et, megváltoztatva oly módon, hogy ne legyen képes betegséget okozni, majd a gyermekek genomjába juttattak egy gént, amely hiányzott a génkészletükből.
A 2-14 hónapos kicsinyek, akik csekély vagy semmilyen immunrendszerrel születtek, ma már teljesen jól működő immunrendszerrel bírnak. A gyermekek az IL2RG génben lévő mutációk okozta X-SCID rendellenességben szenvedtek, és nincs genetikailag összeillő testvérük.

A SCID a legsúlyosabb veleszületett immundefektus, azoknak a gyerekeknek, akik ebben a rendellenességben szenvednek, teljesen steril körülmények között kell élniük, és a kezeletlen betegség miatt, a fertőzések nyomán kétéves korukig meghalnak. Ha időben felismerik a betegséget, és van megfelelő donor, csontvelő-átültetéssel gyógyítható.
Az amerikai kutatók által kifejlesztett génterápiában a kicsinyektől születésük után csontvelőt vettek, és kijavították a genetikai hibát a DNS-ben. A defektust kijavító „hibátlan gént” a HIV egy módosított vírusába juttatták be.
A gyermekeket a terápia után egy hónappal elbocsátották a kórházból.

A babák ma már totyogók, akik jól reagálnak az oltásokra és immunrendszerük az összes immunsejtet előállítja, amely ahhoz szükséges, hogy védettek legyenek a fertőzésektől. Teljesen normális életet élnek, felfedezik a világot– közölte Ewelina Mamcarz, a St. Jude Gyermek Kutatókórház orvosa, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A terápiát a nemrég elhunyt Dr Brian Sorrentino orvos dolgozta ki.

Címkék:

Hozzászólások

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk!

A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk!

Az idősebb apák babáinál nagyobb a koraszülöttség, a halva születés, az alacsony születési súly kockázata,

Tiltott vizsgálattal állapíttatják meg a magzat nemét a kínai szülők!

Tiltott vizsgálattal állapíttatják meg a magzat nemét a kínai szülők!

A vérmintákat Hongkongba csempészik!

Már az anyaméhben gyógyítható lenne több súlyos betegség

Már az anyaméhben gyógyítható lenne több súlyos betegség

Az új eljárással esélyt kapnának a babák a teljes életre!