Az epidurál, avagy gerinc közeli érzéstelenítés

Admin | 2017.01.19


A fájdalom érzékelése testünk védekező rendszerének legfontosabb eszköze, ám akadnak olyan helyzetek, mikor az ilyen jelzések inkább terhünkre vannak, mint hasznunkra. A szülés során történő fájdalomcsillapítást immáron közel ötven éve alkalmazzák az orvostudományban és a rá igényt tartó kismamák száma egyre növekszik. Az eljárás a szülést kellemes és nem megterhelő élménnyé teheti, hiszen az édesanya nem érez fájdalmat, mégis részt tud venni a szülésben, azonban bizonyos ingerek kiesése folytán együttműködési képessége csökkenhet.


A módszer háttere


A méhnyakból és a méhszájból érkező idegrostok belépési helye a gerincvelőbe jól elkülöníthető a méhizomzat összehúzódását, vagyis a fájás érzetét agy felé közvetítő idegrostok belépési helyétől. Így a csigolyák között bejuttatott vegyület csak a fájdalom megszűnését okozza, a méh izomzat azonban továbbra is rendszeresen összehúzódik, a méhszáj rendes tágulása. Ilyen módon a kismama fájdalmak nélkül vészelheti át a kicsi világra jövetelét.


Az érzéstelenítés menete


Az epidurális érzéstelenítést aneszteziológus végezheti orvosi konzílium és a szülő nő felvilágosítása, annak beleegyezése után. A beavatkozás a szülőszobán történik.

  1. Az érpályákat feltöltik fiziológiás só tartalmú infúzióval (a vérnyomás ugyanis az EDA során lecsökken).


  1. A kismama fekvő, vagy ülő helyzetében kitapintják az injekció beadásának helyét, ami a 3. és 4. csigolya közötti terület.


  1. A bőrt ezen a részen alaposan lefertőtlenítik, hiszen a tűt a gerinccsatornán belülre kell majd juttatni, ahová bármilyen fertőzés bejutása komoly egészségügyi problémák kialakulásához vezethetne.


  1. A fertőtlenítés után elvégzik a helyi érzéstelenítést azért, hogy a hosszabb, epidurális tű bevezetése fájdalommentesen mehessen végbe.


  1. A következő lépésben az érzéstelenítéshez használt speciális (Touhy) tűt bevezetik a csigolyákat összefogó ínszalagon keresztül a gerinccsatorna és a kemény agyburok közötti részre. Ez az epidurális tér.


  1. A tűt kihúzzák, a hozzá csatlakozó csövecske (Kanül) azonban a szülés során végig bent marad, hogy szükség esetén ezen keresztül adagolják tovább az érzéstelenítőt.


  1. Az injekció hatása 15-45 percen belül teljesedik ki és 2-4 órán át tart.

Számos előny 


  • A beavatkozással a vajúdás időtartama lerövidíthető, folyamata fájdalommentessé tehető, így elkerülhető a szülő nő kimerülése még a kitolási szakasz előtt.


  • A pulzusszám a vajúdás során normális, a légzés pedig egyenletes marad, ez pedig az anya és a magzat számára is biztosítja a megfelelő oxigénellátottságot.


  • Javul a méh vérellátása.


  • A jól megválasztott dózis mellett a kitolási szakasz kezdetére a fájdalomérzet és a nyomásinger visszatér, így a nő aktívan részt tud venni a gyermek világra hozásában.


  • A gát területe, valamint a hüvely izomzata is ernyedt állapotban van a fájások idején, így kisebb valószínűséggel kerül sor gátmetszésre.


  • A szülés utáni inkontinencia jó eséllyel elkerülhető általa.

Esetleges kockázatok  • A szülés során túl későn, vagy túl nagy mennyiségben beadott oldat csökkentheti a nyomásingert, hiszen az érintett izmok érzéketlenek, így a kitolási szakasz időtartama megnőhet.


  • Nem csak az anya, hanem magzata is bódult állapotban van, melynek hatására szopási ritmusa koordinálatlanná válhat.


  • Nem szakszerű beadása esetén 36-48 órán belül erős fejfájás jelentkezhet. Ha a tű megsérti a kemény agyburkot, a gerincfolyadék szivároghat, ami tüneteket okoz. Ez azonban egyszerű kezeléssel könnyen orvosolható.

A tények magukért beszélnek, a szülő nő ezek ismeretében általában maga döntheti el, hogyan kívánja végigélni gyermekének világra jöttét.Kizáró okok
  • Nincs elérhető aneszteziológus a kórházban.


  • Az anya az EDA-val összeférhetetlen gyógyszereket szed rendszeresen.


  • Vér- és érrendszeri elégtelenség (vérnyomás ingadozás, ritmuszavar, alacsony pulzusszám).


  • Erős vérzés esetén, mivel az érzéstelenítés során a vérnyomás csökken, ami kritikus esetben a magzat vérellátásának elégtelenségével járhat.


  • Az injekció beadásának helyén a bőr fertőzött, ami gerinccsatornán belüli fertőzést vonná maga után.


  • A vajúdás előrehaladott állapota (a kórházak eltérő szabályozásokkal rendelkeznek arra vonatkozólag, a vajúdás mely időpontjáig adható érzéstelenítő injekció, ugyanis a túl későn történő érzéstelenítés esetleg lassan fejti ki hatását és nem a tágulási szakaszban segíti, hanem a kitolásiban gátolja a szülés gyors lezajlását).
Címkék:

Hozzászólások

Négy nap kóma után arra ébredt a tini, hogy gyereke született!

Négy nap kóma után arra ébredt a tini, hogy gyereke született!

A lány nem is tudta, hogy terhes.

Mi az oka, hogy órákkal hosszabb manapság a vajúdás, mint régen?

Mi az oka, hogy órákkal hosszabb manapság a vajúdás, mint régen?

Az először szülő édesanyák esetében a tágulási szak átlagosan 2,6 órával, míg a már többször szült nők esetében 2 órával hosszabbodott meg, szemben az 1960-as évek szüléseire jellemző adatokkal.

Az a bizonyos aranyóra

Az a bizonyos aranyóra

Egyformán fontos a babának és az édesanyának is.

Időben pakold össze!

Időben pakold össze!

Ezekre lesz szükséged a szülés folyamán és a kórházi tartózkodás alatt.

Egy világhírű sztármama és az ő büszkesége

Egy világhírű sztármama és az ő büszkesége

Megszületett Kate Hudson kislánya

Függ-e a boldogság a gyermekvállalástól?

Függ-e a boldogság a gyermekvállalástól?

Az anyaság jobban öregít, mint a dohányzás vagy a túlsúly – erre a megállapításra jutottak legalábbis az amerikai George Mason Egyetem kutatói.

Szülés után 1 nappal hazaküldenék az anyákat!

Szülés után 1 nappal hazaküldenék az anyákat!

Jönnek az ambuláns szülések! Úgy látszik kevés a hely, és nincs elég szakember...

Csodálatos fotókon a születés első pillanatai

Csodálatos fotókon a születés első pillanatai

Megindító fotók a szülésről és a babák első perceiről a földi életben

Szelfi ámítás nélkül: Így néz ki az anya hasa pár órával császármetszés után

Szelfi ámítás nélkül: Így néz ki az anya hasa pár órával császármetszés után

Sajnos még mindig szép számmal akadnak emberek, akik képesek megszégyeníteni egy nőt amiatt, mert császárral szült. Olyanokkal jönnek, hogy ha “nem a könnyebb utat választja” és “csak kijött volna az a gyerek”, a valóságot pedig, ami tömény fájdalom és egy hasi seb, teljesen figyelmen kívül hagyják.

Szülésvideó – Kamera előtt életet adni?!

Szülésvideó – Kamera előtt életet adni?!

Furcsa módon akarta örök életre emlékezetessé tenni Mici születését Ördög Nóra és férje, Nánási Pál. A sztárpár ugyanis információink szerint videóra vette kislánya világra jövetelét. Mint ismert, N...