Az igény szerinti szoptatásról

Admin | 2017.03.23

Igény szerinti szoptatás, együtt alvás, hordozás – ez a kötődő nevelés triásza, ami egyenként (és így együttesen meg pláne) sokaknál kiveri a biztosítékot. Miért érint ez ilyen mélyen valakit, hogy vérre menő vitába szálljon, pedig nem is a saját gyerekéről van szó? Mert amikor ő volt kismama, ennek az ellenkezőjét kellett csinálnia, és most el kellene ismernie, hogy ez nem volt igazán ideális a baba szempontjából. Mert pánikba esik, ha azt érzi, hogy kicsúszik a felnőtt kezéből a kontroll. Mert harminc éve ennek ellenkezőjét állítja, és be kellene látni, hogy téves információkat adott tovább sok szülőnek. Sok oka lehet az idegenkedésnek, hatása viszont egy: elbizonytalanítja az anyát abban, hogy jól teszi-e, amit tesz.


Bizalom verzus bizalmatlanság


A legfontosabb feltenni a kérdést: alakítani akarod-e a gyereked, vagy megismerni, és támogatni, hogy a legjobbat hozza ki magából? Együttműködést akarsz vagy irányítást? Bizalmat vagy bizalmatlanságot? A sírni hagyott, órára etetett babák esetében nem csak az a baj, hogy túl éhesek, aztán meg túl sokat esznek. Ez talán a kisebbik gond, bár a később kialakuló táplálkozási zavarok kérdésében megfontolandó. Az igazi probléma, hogy mit tanul meg a frissen érkezett baba a világról, a kapcsolatairól. Ha nem az igényeit figyelik, hanem az órát, akkor a baba pusztán azt észleli, hogy semmi köze az érzéseinek, a jelzéseinek ahhoz, hogy mikor segítenek rajta. Mit tehetne mást, leszokik az őszinte kommunikációról, és beáll arra: az életben a dolgok esetlegesen történnek, tőle függetlenül. Nincs kapaszkodó. A babának ugyanis nincs órája, és időérzéke sem. Ő a pillanatban él, és az éhséget, vagy elhagyatottság érzést teljes testével – lelkével átéli. Nem tudja, hogy van még fél óra, nem ismeri a türelem fogalmát, csak azt tudja, hogy nagyon nem komfortos, amit átél, és úgy érzi, soha nem szabadulhat meg ettől az érzéstől. Megtanulja, hogy nem bízhat abban, hogy figyelembe veszik az igényeit, és ebből a későbbiekben még sok bonyodalom származhat.
Egy félreértés nyomában


Vajon miért jutottunk el onnan, hogy egy baba bármikor szophat, odáig, hogy, ha három óránál gyakrabban tesszük mellre, akkor aggódni kezdünk, hogy ez nem normális. Azért, mert a szoptatást etetésnek tekintjük. Úgy gondoljuk, hogy a baba csak akkor akar megint szopni, ha megéhezett, vagyis, ha teljesen megemésztette az előző adagot, és ez a számítások szerint három óra. Régen senki sem gondolkodott rajta, hogy mennyit eszik a gyerek, mennyit kellene ennie, mennyi ideig tart az emésztés, és mikor lesz jogos a mell követelése. Régen ugyanis a szoptatást nem pusztán etetésnek tekintették, hanem vigasznak, menedéknek, altatónak is. Ahogy ma a cumit. Ha cumit adunk egy baba szájába, soha nem gondolkodunk, hogy mikor adtuk neki utoljára, eltelt-e már megfelelő idő az utolsó cumizás óta. Ha a párunkhoz bújunk, soha nem nézi az órát, hogy jogos-e az odabújási igényünk kifejezése. Ha a szoptatást az érzelmi szükségletek kielégítésének is tekintjük, akkor soha nem fogunk órát nézni, hanem hallgatunk a babára és megadjuk neki, amit kér. Így segítjük a biztonságos kötődés kialakulását, és a bizalom megerősödését.Forrás: www.liliputi.huAmennyiben érdekel a téma, olvasd el további cikkeinket is!Mi az a kolosztrum?!

Az éltető anyatej

Nyilvános szoptatás

Hazánkban a kismamák 95 százaléka szeretne szoptatni

Szoptatás hordozóban, szoptatás bárhol

Ne legyenek elvárásaid: az igény szerinti szoptatásNem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről? Figyeld a Facebook oldalunkat, vagy csatlakozz a Babamama.hu csacsogó csoportjához! Újabban a Google+ oldalon is megtalálsz már bennünket!

Címkék:

Hozzászólások

Megszületett Lilu második gyereke

Megszületett Lilu második gyereke

Kisfia lett a népszerű műsorvezetőnek.

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Válasz 10 gyakori szoptatási kérdésre

Testünket a természet a szoptatásra alakította ki, de jó lenne, ha valaki megosztaná az összes alapvető tudnivalót, például, hogy mennyi ideig kell tartania egy etetésnek, mikor kell segítséget kérni, hogy ne legyen az egész annyira félelmetes.

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

D-vitamin-túladagolás miatt kerültek kórházba csecsemők

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági felhívást adott ki a további bajok elkerülése érdekében.

51 évesen szült három gyereket

51 évesen szült három gyereket

Sokak szerint ez felelőtlenség.

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Ezzel a módszerrel alszanak a babák 8 órát egyhuzamban éjjel

Egy kétgyerekes anya trükkje, aki szerint minden babánál beválik a módszer, aminek hatására 7 hetes korára mindkét babája 8 órát aludt éjjelente egyhuzamban.

Meglepő tények a kisbabákról

Meglepő tények a kisbabákról

Tudtad, hogy az újszülöttek nem tudnak könnyezni, vagy hogy egy újszülöttnek még 300 csontja van, de egy felnőttnek már csak 206? Vajon hova tűnhet 100 csont?

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

Mellette aludt a babája a kórházban: mire felébredt, tragédia történt

„Az elsőszülött, és egyetlen fiam volt. Azért osztom meg ezt a történetet, hogy többet mással ne történhessen meg, aki olvassa. Ami velünk történt, könnyedén megelőzhető lett volna!”

Mit látnak a babák a világból?

Mit látnak a babák a világból?

Tévhit, hogy az újszülött csak a 20-30 centiméterre lévő tárgyakat látja, és ugyancsak tévhit, hogy bármit is képes élesen látni

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

A legkisebb súllyal született baba elhagyhatta a kórházat

Akkora volt, mint egy grapefruit, és nem volt 30 deka!

12 napos babának kellett kihúzni a fogát

12 napos babának kellett kihúzni a fogát

A fogorvos is csak nézett!