Ha szoktál főzni, biztosan voltál már olyan helyzetben, hogy mire elkészült az étel, jól laktál a kóstolgatástól. Sok bébiétel van, melyek a szülőknek is ízlenek: a gyermekkort idéző édeskés főzelékek, a gyümölcsös rizspépek, grízek, a zöldségpürék, nem is beszélve a tejes-joghurtos gyümölcsös desszertekről... Miért ne főzhetnéd ugyanazt a családnak, mint a babádnak? Mai összeállításunkban olyan recepteket találtok, melyek biztosan ízleni fognak a papának is! Érdemes esetleg egy kicsit intenzívebb fűszerezést használni, vagy picit szaftosabbra, zsírosabbra készíteni a feltétet. A hozzávalóknál a baba-adaghoz szükséges mennyiséget tüntettük fel!
Lássuk, melyek azok az élelmiszerek, melyek a 7-9 hónapos babák ételeinek alapanyagául szolgálnak!
7 hónapos kortól:
zöldségfélék: cukkini, saláta, brokkoli, fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tök, uborka, zöldborsó, paradicsom
gyümölcsök: körte, narancs, sárgabarack
húsfélék: csirke, pulyka
fűszer, zsiradék: 1 kk. étolaj/főzelék, petrezselyem, zeller, kapor, metélőhagyma
8-9 hónapos kortól:
zöldségfélék: karalábé, kelkáposzta, karfiol, hagyma
gyümölcsök: szilva, ringló, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye
húsfélék: marhahús, sertéshús, csirkemáj
tejtermékek: kefir, natúr joghurt, túró, sajt
gabonafélék: árpapehely, rozspehely
fűszer: bazsalikom, kakukkfű, borsmenta, szurokfű, citromfű
Narancsos sütőtökpüré, kölessel
Hozzávalók (3x2 dl): 1 közepes méretű sütőtök, 2 narancs leve, 1 ek. köles, babavíz
Elkészítés: Hámozd meg a tököt, vágd kockákra és halmozd egy nagy cserépedénybe. Öntsd rá a kifacsart narancslevet, majd lefedve kb. 30 perc alatt párold puhára. A kölest kb. háromszoros mennyiségű vízben főzd jól meg, a végén turmixold össze az eredményt.
Tipp a családnak: Turbózd fel a pürét jó sok őrölt fahéjjal és süss mellé tepsiben pulykamellet, a szaftot folyasd a husira és tálald a pürével!
Brokkoli-cukkini püré
Hozzávalók: 2 marék tisztított brokkoli, 2 marék cukkini, 1 szál sárgarépa, fél gerezd fokhagyma, 3 szem közepes burgonya, csipetnyi konyhasó, babavíz
Elkészítés: A brokkoli rózsáit, a burgonyát és a sárgarépát vágd kisebb darabokra, a cukkinit nagyobb kockákra, a fokhagymát pedig egészen apróra. Tedd fel főni az aprított zöldségeket – épp csak annyi sós vízben, hogy ellepje! Kis lángon főzd 10 percig, majd a tűzről levéve hagyd puhulni. Pépesítsd vagy turmixold össze az összetevőket.
Tipp a családnak: Egy serpenyőben vajon piríts hagymát, pár perc alatt süss puhára apró csirkemell csíkokat, majd tedd félre a vajas serpenyőt. Ha megfőttek a zöldségek, ne pürésítsd, hanem szűrd le a főtt zöldségeket, öntsd át a serpenyőbe és pirítsd meg egy picit a párold zöldségféléket. Ha kész, reszelj az ételre füstölt sajtot!
Körtés patisszonpüré
Hozzávalók: 1 kisebb patisszon (tökféle), 1 kisebb burgonya, csipet kapor (friss), 1 puha vilmoskörte, csipetnyi jódozott só
Elkészítés: Hámozd meg a tököt és a burgonyát, vágd apróra és mosd meg alaposan. Főzd meg annyi vízben, amennyi ellepi, amikor megpuhultak a zöldségek, turmixold össze őket a körtével együtt, a végén ízesítsd egy csipetnyi sóval.
Tipp a családnak: A patisszonpüré kiválóan helyettesítheti a szokásos kapros tökfőzeléket. Ha szeretitek, tegyél rá piros paprikát és készíts mellé csirkepörköltet a szokásos módon.
Brokkoliszósz
Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 2 szál sárgarépa, fél lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, olaj, egy kis darab csirke-, vagy pulykahús, ételízesítő vagy egy csipet só
Elkészítés: A rózsákra szedett brokkolit, a sárgarépát és a hagymákat kezdd el párolni az olajon, majd öntsd fel vízzel és add hozzá a petrezselymet, a paradicsomot és a húst, ízesítsd ízlés szerint! Ha elkészült a leves, szedj minden alapanyagból a turmixba, add hozzá a húst és pürésítsd egy kis főzőlével.
Tipp a családnak: A megmaradt levest szintén turmixold össze, majd krémesítsd tejszínnel, melyet egy tojássárgájával kikevertél. Sajtos pirítóssal kitűnő ebéd lehet, ha pedig egy kis tepsibe helyezed az egészet, leöntöd besamellel, majd megszórod sajttal, a felfújt az egész család kedvence lesz!
Meggypüré pulykahússal
Hozzávalók: főtt pulykacombfilé, 1 szem burgonya, valamint 20-25 szem párolt meggy, kevés fahéj
Elkészítés: Hagyományos módon főzd meg a meggyszószt, majd sűrítés előtt magozd ki a meggyet. A levesben főtt krumplit, a meggyet és a meggylevet, valamint egy evőkanálnyi húst turmixolj össze! Ízesítsd az egészet egy csipet fahéjjal!
Tipp a családnak: Nagy családi ebédeket követően mindenkinek jól jön egy lazább nap. A meggyszósz-főtt krumpli-főtt hús pedig tökéletes lehet az egész családnak, természetesen a felnőttek számára készített verziót ne turmixold össze. Ha nagyon száraznak találnád a husit, serpenyőben készíts mellé egy kis vajas szaftot!
Gyümölcsrizs
Hozzávalók: 1 ek. kerek szemű rizs vagy rizspehely, 5-10 dkg friss, idénygyümölcs, babavíz
Elkészítés: Párold fedő alatt puhára a rizst, közben tisztítsd meg és aprítsd fel a gyümölcsöket. Ha vastag a héja (pl.: barackfélék, alma, körte), hámozd is meg őket! Turmixold pépesre a főtt rizst és a gyümölcsöket!
Tipp a családnak: A főtt rizs mellé készíts vanília pudingot, aprítsd fel a gyümölcsöket, majd keverd össze az egészet egy nagy tálban és tedd két órára hűtőszekrénybe!
Zöldborsófőzelék csirkehusival
Hozzávalók: 10 dkg friss vagy mirelit zsenge zöldborsó, 1 szem burgonya, fél fej hagyma, 1 tk. olaj, csirkehús, friss petrezselyem, só
Elkészítés: A borsót külön vízben, a hagymával együtt főzd puhára! Egy másik edényben főzd meg a burgonyát és a csirkehúst! Sűrű szűrőn passzírozd át a borsót, majd pépesítsd az egészet a borsó főzőlevével és friss petrezselyemmel!
Tipp a családnak: A maradék főtt husit süsd ki natúran, ízesítsd kedvenc fűszereiddel! A borsópürét keverd össze 2 dkg vajjal. Szeletelj fel egy burgonyát, fektesd egy tűzálló tál aljára, majd öntsd rá a pürét! Fektesd a tetejére a natúr húst és reszelj rá sajtot, 15 perc alatt süsd össze!
Körtés gríz
Hozzávalók (2 adag): 3-4 szem vilmoskörte, 1 ek. tönkölybúza-dara, babavíz
Elkészítés: Hámozd meg a körtéket, darabold fel őket, majd kevés vízzel párold puhára. Ha elérte a megfelelő állapotot, pár percig fedő alatt hagyd, hogy a gríz megduzzadjon, majd turmixold össze a pépet.
Tipp a családnak: Készítsd el a fent leírt módon a pépet, majd a felnőtteknek szánt adagba önts egy-két centiliter sütőrumot vagy körtepálinkát, szórd meg az egészet cukros fahéjjal!
Cikksorozatunk további részei:
Hozzátáplálás I.
Hozzátáplálás III.
Hozzátáplálás IV.
Mindent meg kell enni?
Mit egyen télen a baba?
Hozzászólások